Dirkališče v Spielbergu, ki je v neposredni bližini mesta Zeltweg, je kupil milijarder Dietrich Mateschitz in ga preimenoval v Red Bull Ring. Foto: EPA
Dirkališče v Spielbergu, ki je v neposredni bližini mesta Zeltweg, je kupil milijarder Dietrich Mateschitz in ga preimenoval v Red Bull Ring. Foto: EPA

Na Red Bull Ring me vežejo lepi spomini, tu sem prvič zapeljal na progo, ko sem bil star 13 let. Tedaj sem imel priložnost preizkusiti dirkanje s formulo, kar je zelo velik korak, če si prej dirkal le z gokarti.

Sebastian Vettel
Spielberg
Proga v Zeltwegu je zelo kratka in na pogled sila enostavna, a dirkači, ki so se po njej že peljali, opozarjajo, da je zelo težavna. Foto: NN
Red Bull Ring
Od Daniela Ricciarda in Sebastiana Vettla na 'domači' dirki navijači Red Bulla pričakujejo veliko - še posebej po lepem Ricciardovem uspehu na zadnji dirki v Montrealu. Foto: EPA
Alain Prost
Največ zmag na dirkah za VN Avstrije ima Alain Prost, ki je v Zeltwegu slavil trikrat. Foto: EPA
VN Avstrije 2002
Ferrarija Michael Schumacher in Rubens Barrichello sta na dirki leta 2002 dvignila ogromno prahu, potem ko je Brazilec v zadnjem zavoju po ukazu iz boksa zelo očitno predse spustil moštvenega kolega. Foto: EPA
Michael Schumacher
Schumacher, ki trenutno okreva po težki poškodbi glave, ki jo je med smučanjem v Meribelu utrpel 29. decembra lani, je zadnji zmagovalec dirke za VN Avstrije (l. 2003). Foto: EPA

Zdaj sem osredotočen le na nedeljsko dirko in na možnost, da nekoliko zarežem v prednost vodilnega. Tu nisem še nikoli dirkal, a sem veliko vadil v simulatorju. Prepričan sem, da mi bo vse zelo hitro jasno, ko bom prvič zapeljal na progo.

Lewis Hamilton
Nico Rosberg
Nico Rosberg želi v dirkaškem seštevku za svetovno prvenstvo v formuli ena še povečati prednost pred moštvenim kolegom Lewisom Hamiltonom, a naloga bo vse prej kot lahka. Stavnice dajejo prednost Britancu. Foto: Reuters


Po sedmih dirkah v dirkaški razvrstitvi še vedno prepričljivo vodita mercedesa, kljub temu, da na zadnji dirki v Montrealu nista zmagala. Nico Rosberg ima 140 točk, pri 118 točkah je zaradi odstopa ostal Lewis Hamilton. Tretji je zmagovalec dirke za VN Kanade Daniel Ricciardo (79 točk), četrti Fernando Alonso (69). Šele peti je aktualni svetovni prvak Sebastian Vettel (60).

Stavnica za VN Avstrije:
1. Lewis Hamilton (1,61)
2. Nico Rosberg (2,75)
3. Daniel Ricciardo (13,00)
4. Sebastian Vettel (21,00)
5. Fernando Alonso (34,00)
6. Felipe Massa (51,00)
7. Valtteri Bottas (67.00)
8. Kimi Räikkönen (76,00)
9. Nico Hülkenberg (101,00)
10. Jenson Button (126,00)

Največ zmag na dirkah za VN Avstrije ima francoski dirkač Alain Prost, ki je v Zeltwegu slavil trikrat (1983, 1985 in 1986), po dvakrat so zmagali Šved Ronnie Peterson (1973 in 1978), Avstralec Alan Jones (1977 in 1979), Finec Mika Häkkinen (1998 in 2000) ter Nemec Michael Schumacher (2002 in 2003). Najsupešnejši konstruktor v Avstriji je McLaren (6 zmag), sledijo mu Ferrari (5), Lotus (4) in Williams (3).
Vettel v Zeltwegu dirkal že pri 13 letih
Avstrijci si ta konec tedna želijo predvsem uspeha moštva Red Bull, ki je letos poleg Mercedesa edino dobilo dirko. Vsi se sprašujejo, ali je Vettel sposoben premagati moštvenega kolega Ricciarda, ki je letos že večkrat dokazal, da gre za izjemno obetavnega in talentiranega dirkača. "Na Red Bull Ring me vežejo lepi spomini, tu sem prvič zapeljal na progo, ko sem bil star 13 let. Tedaj sem imel priložnost preizkusiti dirkanje s formulo, kar je zelo velik korak, če si prej dirkal le z gokarti," je povedal Vettel in poudaril, da je prizorišče dirke za VN Avstrije naravnost prekrasno. Dodal je še: "Red Bull Ring je zelo kratka proga. Ima malo zavojev, a je kljub vsemu zelo zahtevna. Veliko je dvigov in spustov, kar naredi dirkanje tu še toliko bolj razburljivo. Tudi navijači bodo priščli na svoj račun, saj lahko praktično z vsake tribune vidiš celotno progo."
Hamilton je vadil v simulatorju
Veliko bo želel dokazati tudi Hamilton, ki je letos že dvakrat ostal brez točk. Še tretje točkovne ničle si Britanec enostavno ne sme privoščiti, če želi še naprej vršiti pritisk na moštvenega kolega Rosberga. "Zdaj sem osredotočen le na nedeljsko dirko in na možnost, da nekoliko zarežem v prednost vodilnega. Tu nisem še nikoli dirkal, a sem veliko vadil v simulatorju. Prepričan sem, da mi bo vse zelo hitro jasno, ko bom prvič zapeljal na progo," je dejal svetovni prvak iz leta 2008, ki bo v Zeltwegu lovil peto zmago v sezoni. "Vselej je razburljivo dirkati na progi, ki je ne poznaš, zato si obetam zelo dober konec tedna. V dirkalniku se trenutno počutim odlično in storil bom vse, da osvojim poln izkupiček točk," je še povedal.
Proga ima zgolj deset zavojev
Red Bull Ring se nahaja v mestu Spielberg, dva kilometra zunaj Zeltwega. Dirkališče je bilo zgrajeno leta 1969, od leta 1970 do 1987 je gostilo dirke za svetovno prvenstvo v formuli ena, potem so ga preuredili, progo so skrajšali in jo poimenovali A1 Ring. Po devetih letih odsotnosti se je karavana formule ena znova preselila v Zeltweg, kjer so izpeljali še sedem dirk, zadnjo leta 2003. Dirkališče je zatem odkupil pionir energijskih pijač Dietrich Mateschitz, ga preimenoval v Red Bull Ring in ga odprl 15. maja 2011. Proga je precej kratka, vsebuje zgolj 10 zavojev in ima štiri daljše ravnine, ki so pisane na kožo mercedesoma. Krog je dolg 4,326 km, najhitreje ga je leta 2003 s ferrarijem odpeljal Schumacher (1:08,337). Dirkači bodo morali v nedeljo premagati 71 krogov oziroma 307,146 km.
V Avstriji prvi slavil Ferrari
Prvo dirko za VN Avstrije, ki je štela za svetovno prvenstvo v formuli ena, so izpeljali 23. avgusta 1964 v Zeltwegu. Na starem dirkališču - dolgo je bilo le 3,186 km in je imelo zgolj štiri zavoje - je 105 krogov prvi premagali Italijan Lorenzo Bandini (Ferrari), drugi je bil Američan Richie Ginther (BRM), tretji Britanec Bob Anderson (Brabham). V skupni razvrstitvi je kljub odstopu v prvem krogu vodstvo obdržal Britanec Graham Hill (BRM), ki pa je moral ob koncu sezone za pičlo točko premoč priznati rojaku Johnu Surteesu (Ferrari), ki je imel tedaj zgolj 19 točk, a je po zaslugi izjemnega zaključka sezone vendarle osvojil svoj prvi in edini naslov svetovnega prvaka.
"Schumi" zadnji zmagovalec v Zeltwegu
Zadnjo dirko za VN Avstrije so izpeljali 18. maja 2003. Dobil jo je Schumacher, ki se je s tretjo zaporedno zmago v skupnem seštevku Kimiju Räikkönenu (2. mesto) približal na vsega dve točki zaostanka. Tretji je bil 'Schumijev' moštveni kolega Rubens Barrichello. Ob prvem postanku so imeli nemalo težav v Ferrarijevem boksu. Pri natakanju goriva v Schumacherjev dirkalnik je zagorelo, na srečo pa so mehaniki ogenj hitro pogasili. Nemec je z desetsekundno zamudo nadaljeval dirko in moral prepustiti prvo mesto Juanu Pablu Montoyi. Toda Kolumbijcu zmaga, ki bi bila zanj prva po Monzi leta 2001, ni bila usojena, saj je v 32. krogu odstopil zaradi okvare motorja. Schumacherju je bila tako pot do zmage znova odprta, še posebej potem, ko je drugi postanek v boksih opravil brez težav in predvsem brez ognjenega dodatka. Zanimivejši je bil boj za drugo mesto, ko je Räikkönena napadal Barrichello, ga dva kroga pred koncem že ujel in skoraj prehitel, a moral odnehati in se zadovoljiti s tretjim mestom.
Schumacher pa se je lahko veselil 67. zmage v karieri in prve prave zmage v Avstriji, s katero so pri Ferrariju popravili slab vtis z lanske dirke, ko je moral Barrichello prepustiti prvo mesto Schumaherju.
V nedeljo začetek dirke ob 14.00
Dirkači bodo v Spielbergu v petek ob 10.00 opravili prvi prosti trening, drugega bodo začeli štiri ure pozneje. V soboto se bo tretji prosti trening začel ob 11. uri, ob 14. uri se bodo začele kvalifikacije s prenosom na TVS 2 in na MMC-jevem portalu. Dirko si boste lahko v neposrednem prenosu na našem portalu in na TVS 2 ogledali v nedeljo ob 14. uri.

Dirka za VN Avstrije, Zeltweg

Petek ob 10.00:
PRVI PROSTI TRENING
Ob 14.00:
DRUGI PROSTI TRENING

Sobota ob 11.00:
TRETJI PROSTI TRENING
Ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
KVALIFIKACIJE

Nedelja ob 14.00 (prenos na TVS 2/MMC):
DIRKA

Na Red Bull Ring me vežejo lepi spomini, tu sem prvič zapeljal na progo, ko sem bil star 13 let. Tedaj sem imel priložnost preizkusiti dirkanje s formulo, kar je zelo velik korak, če si prej dirkal le z gokarti.

Sebastian Vettel

Zdaj sem osredotočen le na nedeljsko dirko in na možnost, da nekoliko zarežem v prednost vodilnega. Tu nisem še nikoli dirkal, a sem veliko vadil v simulatorju. Prepričan sem, da mi bo vse zelo hitro jasno, ko bom prvič zapeljal na progo.

Lewis Hamilton