Valtteri Bottas je blestel v lanski sezoni, le še vprašanje časa je, kdaj bo prvič okusil slast zmage v formuli ena. Foto: EPA
Valtteri Bottas je blestel v lanski sezoni, le še vprašanje časa je, kdaj bo prvič okusil slast zmage v formuli ena. Foto: EPA

Seveda je dirkanje za Ferrari najbrž zelo mamljivo, a Valtteri enostavno paše v naš kolektiv in mislim, da je to zanj bolj pomembno kot karkoli drugega.

Claire Williams
Valtteri Bottas
Bottas je v lanski sezoni najboljši uvrstitvi dosegel v Silverstonu in v Hockenheimu, kjer je dirki za VN Velike Britanije in VN Nemčije sklenil tik pod vrhom. Foto: EPA


Bottas je v lanski sezoni odlično izkoristil spremembe v predpisih in sijajno začel novo dobo turbomotorjev v formuli ena. Svetovno prvenstvo je sklenil na 4. mestu, boljši so bili le Lewis Hamilton, Nico Rosberg in Daniel Ricciardo.

"Odmrznitev" pogonskih sklopov
Zaradi luknje v pravilniku Mednarodne avtomobilistične zveze bodo lahko proizvajalci motorjev v kraljici motošporta - Mercedes, Ferrari in Renault - nadgrajevali pogonske sklope tekom sezone, a le, če nadgradnja ne bo presegala 32 vrednostnih znamk oziroma okrog 48 odstotkov predelave motorja. To ne velja za Hondo, ki se po desetletju odsotnosti vrača v formulo ena.

25-letnik iz Nastole se je šestkrat uvrstil na oder za zmagovalce, dvakrat tik pod vrh, in sicer na dirkah za VN Velike Britanije in VN Nemčije. Dobil je tudi medsebojni obračun z moštvenim kolegom Felipejem Masso, ki je prvenstvo končal na 7. mestu, osvojil je 52 točk manj.

Williams: Naša prihodnost je skupna
"Prepričana sem, da ljudje budno spremljajo Valtterija - in zakaj ga ne bi? Je eden najbolj talentiranih dirkačev v formuli ena," je za Autosport dejala namestnica vodje moštva Williams, Claire Williams. Nadaljevala je: "Toda Valtteri je svojo kariero začel pri Williamsu in ko se z njim pogovarjaš, občutiš popolno predanost temu moštvu. Zavezani smo drug drugemu, naša prihodnost je skupna. Osebno mi je ta pripadnost in predanost zelo pomembna, menim, da to čuti tudi on."
Zakaj bi sploh želel iti drugam?
Motošportni direktor Mercedesa, Toto Wolff, je pred kratkim razkril rezervni načrt, če moštvu iz Brackleyja ne uspe podaljšati sodelovanja s svetovnim prvakom Hamiltonom. Avstrijec je dejal, da bi v tem primeru ekipo želel okrepiti s Fernandom Alonsom, kot tretja izbira pa se je že omenjal Bottas. A Finec utegne biti zanimiv tudi za ostala moštva. "Seveda je dirkanje za Ferrari najbrž zelo mamljivo, a Valtteri enostavno paše v naš kolektiv in mislim, da je to zanj bolj pomembno kot karkoli drugega," je še dejala Claire Williams in dodala: "Sicer pa ne vem, zakaj bi nas želel zapustiti zdaj, ko imamo konkurenčen dirkalnik in ko ve, kakšni so naši načrti za prihodnost?"
Sklenila je: "Saj nismo peta ali šesta ekipa v prvenstvu. Ne vem, zakaj bi želel dirkati za drugo moštvo, če mu mi nudimo dirkalnik, s katerim je mogoče zmagati. Zakaj bi sploh želel iti drugam?"

Seveda je dirkanje za Ferrari najbrž zelo mamljivo, a Valtteri enostavno paše v naš kolektiv in mislim, da je to zanj bolj pomembno kot karkoli drugega.

Claire Williams