Foto:
Foto:

Z zakonom o popravi krivic izbrisanim bo ponujena ustrezna zakonska podlaga za izvršitev aprila letos izdane odločitve ustavnega sodišča, ki se nanaša na izdajo dopolnilnih odločb o stalnem prebivanju za nazaj.

Opozicija se boji odškodninskih tožb
V burni razpravi so člani odbora iz opozicijskih strank SDS in NSi postregli s številnimi očitki o negativnih posledicah, ki jih bo imela uveljavitev zakona v predlagani obliki, ter možni sprožitvi številnih odškodninskih zahtevkov t. i. izbrisanih. Po drugi strani pa so člani odbora iz vrst koalicijskih strank ZLSD in LDS ter v imenu predlagatelja notranji minister Rado Bohinc opozarjali na nujnost izvršitve tistega, kar je izvršilni veji oblasti "naročilo" ustavno sodišče, ter na nujnost poprave nezakonitih ravnanj.

Predlagani zakon po besedah ministra Bohinca ustvarja zakonito podlago za izdajo odločb za stalno prebivanje za nazaj le ozkemu krogu tujcev. Po podatkih Bohinca bo do teh odločb
upravičenih med 4.000 do 5.000 ljudi. Preostale kategorije in izjeme, ko so posamezniki dovoljenje za stalno prebivanje pridobili na podlagi olajšav, bodo predmet drugega(sistemskega) zakona.