Foto:
Foto:

To je ob predstavitvi poročila o odločbi inšpektorata za delo, ki je ugotovil kršitve delovne zakonodaje glede prevelike obremenjenosti zaposlenih v DZ-ju, dejala generalna sekretarka DZ-ja Jožica Velišček.

Dodala je še, da so že pristopili k drugačnemu razporejanju uslužbencev, dejavnosti, za katere so presodili, da niso nujne, pa so celo opustili. Sicer strokovne službe DZ-ja že pripravljajo novo uredbo o delovnem času, razmišljajo pa tudi o dopolnitvi veljavnega zakona o javnih uslužbencih.

Ukrepi za manjšo obremenjenost zaposlenih
Po odločbi inšpektorata je državni zbor uvedel nekaj ukrepov, s katerimi so posegli na najbolj kritična področja. Tako so denimo skrajšali delovni čas parlamentarne restavracije, kjer je poslancem topel obrok na voljo le do 16. ure in ne več do konca zasedanja. Po 16. uri so zaposlenim v državnemu zboru tako na voljo le vnaprej pripravljeni sendviči.

Kljub prilagoditvam delovnega časa zaposlenih v državnem zboru, pa delovnika še niso mogli povsem prilagoditi odločbi delovnega inšpektorja. V okviru rednega marčnega zasedanja državnega zbora, ko se je plenarno zasedanje zavleklo v pozne večerne ure, je tako še prihajalo do nekaterih kršitev, saj so v nekaterih sektorjih, kot denimo v parlamentarnem TV- -studiu, prekoračili določbo o največ 10-urnem delovniku in 12-urnem počitku. Nadpovprečno obremenjeni so tudi v avdio studiu, kjer sproti zapisujejo magnetograme zasedanj državnega zbora.