Veliko veselje Čehov po koncu tekme. Foto: Reuters
Veliko veselje Čehov po koncu tekme. Foto: Reuters
Rolinek
Odločilni zadetek je dosegel kapetan Češke Tomaš Rachunek. Foto: Reuters
Tomaš Vokoun
Tomaš Vokoun se je izkazal s 35 obrambami. Foto: Reuters
Veselje Švedov ob osvojitvi bronaste medalje. Foto: EPA

Čehi so se odlično taktično pripravili na ruske zvezdnike. Prve favorite je ob pamet spravljal Tomaš Vokoun. Vratar, ki si kruh služi na Floridi pri Panthersih, je zbral 35 obramb. Glavnega junaka je v zadnji minuti le uspelo premagati Pavlu Dacjuku. Češka je tako, odkar nastopa pod svojo zastavo, šestič najboljša na svetu. Zadnjič je medaljo osvojila pred štirimi leti v Latviji, ko je bila srebrna, leto predtem pa v Avstriji zlata. Skupaj s Slovaško je osvojila še šest naslovov. Za najboljšega igralca tekmovanja je bil izbran nemški vratar Dennis Endras.
Klepiš po 20 sekundah šokiral Ruse
Vsega 20 sekund po začetnem sodniškem metu so Čehi povedli. Jaromir Jagr je mojstrsko kaznoval napako ruske obrambe, lepo našel svojega soigralca pri Avangardu iz Omska Jakuba Klepiša, ki je brez težav matiral Semjona Varlamova. Rusi so si nato priigrali kar nekaj priložnosti, a je obramba Češke zdržala tudi trikrat, ko je "zbornaja komanda" imela igralca več na ledu. Dacjuk je sicer zatresel mrežo, a je bil nekaj sekund prepozen. Sodnik je pogledal počasni posnetek, ki je pokazal, da je zvezdnik Detroita zadel po izteku 20 minut.
Še naprej so Čehi nadzirali igro. Sicer so bili nevarnejši Rusi, a je Vokoun ohranjal nedotaknjeno mrežo. V 39. minuti je Češki uspelo povišati prednost. Sergej Fedorov in Aleksander Ovečkin sta trčila v napadalni tretjini. Hitro je v protinapad zadrsal Karel Rachunek, ki je podal pred vrata, plošček je v drsalko zadel češkega kapetana Tomaša Rolineka in končal v ruskem golu.
Vokoun preprečil preobrat
V zadnji tretjini so Rusi pričakovano vse sile usmerili v napad. Čehi so tako prežali na protinapade in prav po izgubljenem ploščku v enem izmed teh se je Ovečkinu ponudila velika priložnost, a se je znova izkazal izjemni Vokoun. V zadnjih minutah je kar nekajkrat zavrela kri. Zelo nervozni so bili Rusi. Po prekršku nad Jagrom je tekmo predčasno končal Aleksej Jemelin, "zbornaja komada" pa je tako kar pet minut imela igralca manj.
Dve minuti pred koncem so Rusi imeli kar dva moža več na ledu. Vjačeslav Bikov je iz vrat poklical še Varlamova, tako da je bilo na ploskvi kar šest hokejistov v rdečih dresih proti trem Čehom. Vendar pa je kmalu neumnost napravil Jevgenij Malkin, ki je udaril nasprotnika in si prislužil izključitev. 36 sekund pred iztekom igralnega časa je upanje Bikovi vrsti vlil Dacjuk, ki je zadel po podaji kapetana Ilije Kovalčuka. Rusiji je pred koncem še uspelo izpeljati domiseln napad, a je izenačenje preprečil Vokoun.

Švedska znova do brona

Švedi so ponovili lanski dosežek in osvojili tretje mesto. V boju za bronasto odličje so se pomerili s presenečenjem tekmovanja Nemčijo. Trdoživi gostitelji so tudi tokrat nudili nasprotniku povsem dostojen odpor.

Švedska je že v tretji minuti kronala svojo premoč. Zadel je Magnus Pääjärvi-Svensson. Vse poznejše napade je nato uspelo zaustaviti odličnemu vratarju nemške reprezentance Endrasu. Kljub popolni premoči "treh kron" pa so mrežo zatresli Nemci. Za izenačenje po dveh tretjinah je poskrbel Alexander Barte.

V tretji minut zadnjega dela srečanja so Švedi vendarle zadeli. Po strelu Jonasa Anderssona je plošček med nogama Endrasa našel pot v gol. Napadalec moskovskega Dinama je v zadnji minuti tekme z zadetkom v prazno mrežo potrdil švedsko zmago.

Finale:
RUSIJA - ČEŠKA
1:2 (0:1, 0:1, 1:0)
Dacjuk 60.; Klepiš 1., Rolinek 39.

Za 3. mesto:
ŠVEDSKA - NEMČIJA
3:1 (1:0, 0:1, 2:0)
Paajarvi Svensson 3., Andersson 44., 60.; Barta 37.