V 14 letih je na 953 tekmah rednega dela zbral 953 točk, na 157 tekmah končnice pa 113 točk. Foto: Reuters
V 14 letih je na 953 tekmah rednega dela zbral 953 točk, na 157 tekmah končnice pa 113 točk. Foto: Reuters

"To ni bila lahka odločitev, a čas je, da se vrnemo domov," je na novinarski konferenci odločitev sporočil "čarodej Paša". Z Detroitom je imel podpisano pogodbo še za eno leto, po kateri bi zaslužil 7,5 milijona dolarjev. Red Wingsi bodo najverjetneje skušali pripeljati prav tako odličnega Stevena Stamkosa.

Že aprila je Dacjuk nakazal, da je konec njegove poti v Ligi NHL. Ugibalo se je celo, da bo končal kariero. Dacjukov agent Dan Milstein je potrdil, da so med majskim svetovnim prvenstvom, kjer je zbornaja komanda s kapetanom Dacjukom na domačih tleh osvojila bron, prejeli ponudbo SKA-ja iz Sankt Peterburga, ki je sezono v Ligi KHL končal v finalu Zahodne konference, kjer je bil s 4:0 v zmagah boljši moskovski CSKA.

Z rusko reprezentanco je nastopil na štirih olimpijskih igrah in leta 2002 osvojil bronasto medaljo. Leta 2012 je z izbrano vrsto postal svetovni prvak. Pred odhodom v NHL je igral za Spartak Jekaterinburg, Bars Kaza, Dinamo Moskvo in CSKA Moskvo. Letos je na 66 tekmah zbral 49 točk in presegel 300 golov ter 600 podaj, kar mu je uspelo kot četrtemu hokejistu Detroita. Prej so to dosegli trije člani Hrama slavnih, Gordie Howe, Steve Yzerman in Alex Delvecchio. Z Detroitom je dvakrat dvignil Stanleyjev pokal.