St. Louis bo užival prednost domačega ledu v finalu Zahoda kot tudi velikem finalu, če se bo tja seveda uvrstil. Foto: Reuters
St. Louis bo užival prednost domačega ledu v finalu Zahoda kot tudi velikem finalu, če se bo tja seveda uvrstil. Foto: Reuters
Brian Elliott (St. Louis Blues)
"Hitro smo povedli in se nato nismo več ozirali nazaj. Odigrali smo tipično gostujočo tekmo v slogu Bluesov," je vratar Brian Elliott priznal, da ga obremenjenost z delom ni niti malo motila, še zlasti, ker je bil na 6. tekmi po treh hitro prejetih golih zamenjan. Foto: Reuters

St. Louis, ki že pol stoletja zaman lovi Stanleyjev pokal, se je prebil v prvi konferenčni finale po letu 2001. V finalu Zahoda zdaj Blues čakajo na zmagovalca 7. tekme med San Josejem in Nashvillom, ki bo v noči na petek.

Najboljši hokej, ko je bilo to najbolj potrebno
"Potrebno je bilo res veliko trdega dela, potrebna je bila tesno povezana skupina fantov, ki je bila stisnjena ob zid na kar nekaj sedmih tekmah, zdaj pa smo igrali najboljši hokej, ko je bilo to najbolj potrebno,"
je po zmagi in drugi dobljeni 7. tekmi v letošnji končnici povedal kapetan David Backes.

Ali je leta 2016 končno leto Bluesov, enega izmed večnih pretendentov, ki pa je iz leta v leto razočaral? Ko so leta 1967 ob širitvi OriginalSix prišli v NHL, so v prvih treh letih trikrat zapored igrali v finalu Stanleyjevega pokala, a vselej izgubili, vse odtlej pa zaman lovijo hokejski sveti gral.

Lehtonen ubranil le 5 od 8 strelov
Gostje so začeli silovito, ob igralcu več je bil pred golom najvztrajnejši novinec Robby Fabbri. Z dvema goloma v zadnji minuti in pol 1. tretjine, ko sta zadela Paul Stastny in Patrik Berglund, so note povedle že s 3:0. Iz vrat Dallasa je bil tako pregnan Kari Lehtonen, ki je ubranil le 5 strelov od osmih!

V 46. minuti odjeknila petarda
A tudi Antti Niemi je hitro kapituliral, saj ga je ukanil kapetan David Backes, nato ga je premagal še Troy Brouwer, s 5:0 pa je bilo upanja za Teksašane konec. Patrick Eaves je v 46. minuti dosegel častni gol za Dallas, piko na i pa je v izpraznjen gol postavil prvi zvezdnik St. Louisa Vladimir Tarasenko. Ob razmerju strelov 32:19 za Stars je v vratih blestel Brian Elliott. V obračunu tekmecev iz Centralne divizije so gostje na 7 tekmah slavili kar 5-krat.

LIGA NHL - KONČNICA

ZAHOD, polfinale

Dallas - ST. LOUIS 3:4
1:6 (0:3, 0:2, 1:1)
Eaves 46.; Fabbri 6., Stastny 19., Bergulund 20., Backes 24., Brouwer 36., Tarasenko 56.

Obrambe: Lehtonen 5, Niemi 8; Elliott 31.

Četrtek:
SAN JOSE - NASHVILLE 3:3

VZHOD, polfinale

PITTSBURGH - Washington 4:2

TAMPA BAY - NY Islanders 4:1

Izid v zmagah je v krepkem tisku. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.