Matjaž Sekelj je zelo zadovoljen z zadnjimi predstavami Olimpije in optimistično pričakuje spektakel za Bežigradom. Foto: Aleš Fevžer
Matjaž Sekelj je zelo zadovoljen z zadnjimi predstavami Olimpije in optimistično pričakuje spektakel za Bežigradom. Foto: Aleš Fevžer
Jan Muršak
Jan Muršak je odločil obe tekmi v Szefesfehervarju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Frank Banham
Frank Banham je dosegel edini zadetek za Sapo. Po tekmi je dejal, da je videl, kako se je mreža zatresla pri strelu Kovacsa. Čudil se je, kako so lahko vsi videli gol razen sodnikov. Foto: MMC RTV SLO
Na stadionu za Bežigradom dela v polnem teku

Csaba Kovacs je v 42. minuti sredine tekme 34. kroga Lige Ebel med Sapo Fehervar in Telemach Olimpijo ušel po levi strani in silovito sprožil, plošček se je zares čudno odbil in v loku mimo vratarja Jerryja Kuhna odletel pod prečko. 3.475 gledalcev v polni dvorani se je veselilo vodstva z 2:0. Televizijski posnetek je jasno pokazal, da je bil plošček v mreži. Sodnika Gerald Podlesnik in Georg Veit (stari znanec Ljubljančanov s številnih tekem, ko je piskal v korist avstrijskih moštev) sta si ogledala posnetek. Nihče izmed delilcev pravice ni videl zadetka, zato je odločal posnetek s kamere v dvorani, ki pa je bila popolnoma zarošena.
Po sporni odločitvi popoln preobrat
Po petih minutah ogleda seveda nista videla nič. Podlesnik je pridrsal na ledeno ploskev in označil, da zadetek ne velja. Tudi na klopi Olimpije so komaj verjeli, da se tekma nadaljuje pri izidu 1:0. Trener Sape Jan Neliba in njegov pomočnik Lajos Enekes sta obkrožila sodnike, ki pa odločitve niso smeli spremeniti. Nezadovoljstva na tribunah je bilo veliko, po koncu tekme so na led prileteli številni predmeti. Olimpija, ki je bila večji del tekme precej boljši tekmec (streli 19:34), je v nadaljevanju z golom Brocka McBrida in Jana Muršaka prišla do zmage. Veliko vprašanje je, kaj bi se zgodilo, če bi zadetek za 2:0 veljal.
Madžare čaka kazen
Na stadionu za Bežigradom, kjer dela potekajo v polnem zagonu, smo najprej srečali Matjaža Seklja. "V letošnji sezoni smo že trikrat izgubili tekme zaradi napačnih sodniških odločitev, predvsem na obeh tekmah z Dornbirnom. Morda so ravno to te točke, ki nam manjkajo. V sredo so se nam končno vrnile. Vodstvo lige je zelo strogo pri teh kamerah. Mislim, da bo morala Sapa plačati kazen. Če odpove tehnologija, sodnik ne more narediti nič. Plošček je dobil neverjetno rotacijo. Najprej je šel po ledu, potem pa se je odbil tik pod prečko. Vse skupaj je bil splet čudnih okoliščin. Verjetno bi res težko zmagali že po rednem delu, če bi Madžari povedli z 2:0. Srečo si je treba zaslužiti, garali smo za dve točki," je pojasnil direktor zeleno-belih, ki so na lestvici še vedno na 10. mestu, a za šestim zaostajajo le še za pet točk in imajo tudi tekmo manj.
Za Bežigradom posebnih kamer ne bo
"Zdaj je videti, da lahko Liga Ebel še precej napreduje. Vložki v to tehnologijo so zelo visoki. V Ligi NHL vloži vsak klub letno milijon ameriških dolarjev za tako tehnologijo. V Ligi Ebel so te kamere stale 25.000 evrov, zdaj pa je to treba nadgraditi. Te odločitve morajo biti bolj pravične. Za Bežigradom teh kamer ne bo, o vsem bodo odločali sodniki," je dodal Sekelj.

Tri tekme na osrednjem stadionu bodo ključne

Ljubljančani so nanizali štiri zmage in imajo usodo v svojih rokah, saj kar sedem izmed enajstih tekem igrajo doma. "Že dolgo nisem videl tako disciplinirane igre Olimpije. Na drugi tekmi na Madžarskem bi bila kar krivica, če ne bi zmagali. Zelo dobro smo stali na igrišču, vratar je bil pravi, ekipa je delovala dobro. V zadnjih tekmah smo ujeli pravi ritem, kar je zelo dobro pred tekmami na stadionu za Bežigradom. Do konca rednega dela je še enajst tekem, od tega jih kar sedem igramo doma, tri izmed teh za Bežigradom. Na Madžarskem smo velikokrat izgubili, lani smo v končnici dvakrat prejeli pravo 'porcijo'. Ta teden smo dvakrat zmagali, nismo dopustili Sapi, da bi si ustvarila veliko priložnosti. Boj za preboj med šesterico je zelo izenačen. To dokazujeta tudi tekmi med Linzem in Znojmom," je položaj po treh četrtinah rednega dela analiziral Sekelj.
Zajc preporodil ekipo
Direktor se zaveda, da je bil ključen slab začetek sezone, ko je ekipo vodil Heikki Mälkiä. Igra je bila obupna, v Tivoliju pa so vse ekipe gladko zmagale. "Če ne bi tako slabo začeli, bi bilo zdaj precej lažje. Doma smo popolnoma po nepotrebnem izgubili točke proti Dornbirnu in Innsbrucku. Morda bi se pa potem na kakšni drugi tekmi stvari obrnile v drugo smer. Dejstvo je, da se lahko s tem igralskim kadrom kosamo z vsemi v ligi. Mladi igralci lahko še zelo napredujejo. Bojan Zajc zelo dobro dela. Pravilno smo se odločili, ko smo ga določili za glavnega trenerja," je delo Zajca pohvalil Sekelj.
Muršak: Sodniki so bili tokrat na naši strani
Dela na stadionu si je ogledal tudi junak zadnjih dveh tekem v Szekesfehervarju. Jan Muršak si ni mislil, da bo januarja še v Ljubljani. Pogajanja v Ligi NHL stojijo in na spektaklu za Bežigradom bo najboljši strelec Olimpije zaigral. "Na Madžarskem smo odigrali zelo dobro. V obrambi nismo delali napak. Zasluženo smo odnesli vse štiri točke. V sredo je prišlo do sumljive odločitve sodnikov. Menim, da je bil gol, a sodniki so tokrat bili na naši strani. Pomagali so nam do te zmage, a vseeno smo bili skozi celotno tekmo boljši. Ne naredimo veliko prekrškov. Tu smo se zelo izboljšali. Zadetke prejmemo predvsem, ko ima nasprotna ekipa prednost igralca več. V "power playu" trenutno ne blestimo. To formo moramo prenesti na naslednje tekme in tudi na stadion za Bežigradom," je poudaril Muršak, ki je na 25 tekmah zbral že 40 točk in je trenutno četrti strelec Lige Ebel. Luciano Aquino (Dornbirn, 51 točk), Derek Ryan (Beljak, 46 točk) in John Hughes (Beljak, 44 točk) so odigrali devet tekem več.
Jutri pomembna tekma z Znojmom
V petek ob 19.15 v dvorano Tivoli prihajajo Orli iz Znojma, ki imajo na petem mestu šest točk več od Olimpije. "Upam, da v petek pride veliko gledalcev. Znojmo je neposreden tekmec v boju za končnico. Ekipa si po teh zmagah zasluži podporo s tribun," je zaključil Sekelj.

Na stadionu za Bežigradom dela v polnem teku