Enajsti selektor Slovenije Matjaž Kopitar je poskrbel za peti preboj Slovenije med najboljše hokejske reprezentance sveta. Zdaj sledi obračun z Avstrijci za zmago na turnirju, nato olimpijske kvalifikacije in šele nato SP 2013. Foto: BoBo
Enajsti selektor Slovenije Matjaž Kopitar je poskrbel za peti preboj Slovenije med najboljše hokejske reprezentance sveta. Zdaj sledi obračun z Avstrijci za zmago na turnirju, nato olimpijske kvalifikacije in šele nato SP 2013. Foto: BoBo
Slovenska hokejska reprezentanca
Leta 2002 je slovenska hokejska reprezentanca na Švedskem prvič igrala v elitni diviziji, leto zatem pa še na Finskem. Naslednje leto se bodo risi znova vrnili na sever Evrope, kjer bosta Stockholm in Helsinki drugo leto zapored gostila SP elitne divizije. Foto: BoBo
Rok Pajić
Končni vrstni red letošnjega 76. SP-ja bo dal še zadnje toček za določitev kvalifikacijskih skupin za OI v Sočiju. Slovenijo bo obdržala 18. mesto IIHF-ove lestvice, kar pomeni, da jo od 7. do 10. februarja 2013 čaka obračun z 12. in 13. reprezentanco lestvice (trenutno sta to Danska in Latvija) ter zmagovalcem predkvalifakcij. Foto: BoBo

Vsako leto, ko imamo poškodbe smo v težavah. Letos sta dva v Ligi NHL, Anže in Jan Muršak, ob tem imamo pa še dve poškodbi: Edo Terglav in Jan Urbas. Če bi bilo normalno, so to štirje napadalci za prva dva napada. Toda to je običajno in gremo vedno čez to. Letos so se izkazali nekateri igralci, ki so res dobro zapolnili te vidne vloge.

O poškodbah in manjkajočih tudi v prihodnje.
Anže Kopitar
Dokaz, da je Matjaž Kopitar pravi za uresničevanje nemogočih nalog, je njegov sin Anže Kopitar, ki je tudi pod njegovim vodstvom postal prvi Slovenec v Ligi NHL, kjer igra vlogo 1. centra Los Angelesa in je nosilec moštva, ki grozi, da bo iz letošnje končnice izločil najboljše moštvo rednega dela Vancouver. Foto: Reuters
Selektor Matjaž Kopitar
Po prvenstvu v Ljubljani bo Kopitar odletel v Kalifornijo, kjer bo skupaj s celotno družino spodbujal sina Anžeta v boju za Stanleyjev pokal, maja pa se bo odpravil na SP elitne divizije z namenom, da dobi čim močnejše tekmece za naslednje izzive risov. Foto: MMC RTV SLO
Risi v velikem slogu sedmič med elito

Na prvi pogled gre skorajda za utopične sanje o igranju na olimpijskih igrah, a ravno "misija nemogoče" je gonilo selektorske zgodbe, ki jo piše Matjaž Kopitar s svojim strokovnim štabom. Dejansko gre za stremljenje za visokimi cilji, pri čemer pa ostaja 46-letni Hrušičan tudi realen: "Zagotovo bo zelo težko."

Po neuspehu v Bratislavi, kjer sicer odmevne in všečne igre niso prinesle obstanka med elito, se je HZS lotil "projekta Stožice", v katerem je bila vrnitev med elitnih 16 hokejskih reprezentanc sveta tako rekoč zaukazana. Kopitarjevi izbranci so zadano nalogo opravili ekspresno - že s samo tremi odigranimi tekmami.
Odločil je razplet tekme Avstrija - Madžarska 7:2, po kateri so risi ob pomoči polne dvorane le opravili z Ukrajino (3:2). Po četrti tekmi turnirja v Stožicah se je Kopitar na novinarski konferenci razgovoril o razpletu SP-ja divizije I - skupine A, prihajajoči tekmi za zmago z Avstrjo in prihodnjih korakih reprezentance.


Prvič ste premagali Ukrajino, s čimer ste potrdili vrnitev v elitno divizijo.
Pred SP-jem me je pravzaprav skrbelo le zaradi enega tekmeca. Zaradi Ukrajine, pa ne zato, ker je še nismo premagali, temveč zaradi tega, ker so bili doslej tekmeci iz nekdanjega sovjetskega prostora za nas vedno neugodni. V zadnjem letu smo naredili preskok, premagali smo Belorusijo, Rusijo B, zdaj še Ukrajino. To je za nas velik uspeh in pri tem ni bilo pomembno, da smo vedeli, da smo že uvrščeni med elito. Čeprav smo seveda vsi samo ljudje in fantom se je to na začetku vendarle malo poznalo.

Prvič ste na prvenstvu zaostajali za tekmecem, a po slabem začetku ste na koncu le prišli do četrte zmage. Kaj se je dogajalo?
Vemo, kaj se je zgodilo pred tekmo. Res sem dal vse od sebe, da "naštelam" te glave. Mogoče ton ni bil pravi, sem bil preveč nežen. Ne morem preveč pritiskati na fante, saj so pokazali borbenost in srčnost. Malo so se stvari zalomile na začetku, a ko smo skozi tiste tri kazni prišli samo z enim golom, se je videl, da so fantje spet zbrani in hočejo zmagati. Če na hitro ocenim, je bila ta zadnja tretjina ena izmed boljših na tem turnirju.

Igralci so omenili, da je bil za dvig igre najbolj pomemben prvi odmor.
Po 1. tretjini je bil potreben krajši pogovor, a zato smo mi trenerji sploh tukaj, da jim pomagamo, da jih vodimo in pravilno usmerjamo, obveščamo in potem oni igrajo, tako kot je treba.

Kako je bilo pred tekmo, ko ste že vedeli, da so Avstrijci premagali Madžare in da ste se že uvrstili v elitno divizijo?
V garderobi o tem nisem slišal čisto nič.

Bo srečanje s severnimi sosedi priložnost za maščevanje za Bratislavo, ko so "orli" zmagali s 3:2?
Na tekmo z Avstrijo ne gledam kot na morebitno vračilo za lanski poraz v Bratislavi ali kot na tekmo za prestiž. Nanjo gledam kot na zadnjo tekmo na prvenstvu, kjer je čutiti utrujenost, kjer so mikropoškodbe in podobno, vse to pa je že priprava na naslednjo stopnico na elitno divizijo, v kateri nas čaka kar sedem tekem.

Kakšen poseben program za drugi prosti dan na prvenstvu?
Petek bo potekal enako kot prvi prosti dan. Kratek trening pozno popoldne, predtem bodo igralci videli družine, sploh otroke. Skratka sprostitveno, da se pripravimo še na zadnji napor.

Drugič zapored je odlično branil Robert Kristan. Veste, kdo bo v vratih v soboto?
Robi ima spet to svojo samozavest in tako tudi deluje ter brani. Že vem, kdo bo branil proti Avstriji, a moram to najprej še sporočiti obema fantoma, ki sta oba super opravila svoje delo.

Nekaterim ste zdaj dali še več priložnosti za igro, medtem ko so nekateri v drugi polovici tekme obsedeli. Kako to?
Malce smo spremenili sistem branjenja, ker smo se utrudili na tekmi z Madžari. Predtem smo se običajno branili s tremi dvojkami napadalcev, zdaj pa smo naredili štiri. Rok Pajić se je izkazal za dobrega "penalty killerja," pridružil se mu je še Marcel Rodman. Škoda po eni strani, da proti koncu te tekme nismo igrali s 4. napadom. Ni bilo to zaradi tega, ker so prejeli gol, temveč ker se mi je zdelo, da nimamo pravega ritma, zato smo tudi začeli igrati na tri napade, po čemer je tudi vse steklo.

Se boste udeležili že letošnjega SP-ja elitne divizije, ki bo tako kot drugo leto potekal v Stockholmu in Helskinkih?
Imamo načrt za obisk elitne divizije. Z Nikom Zupančičem sva se že pripravila, veliko smo se že pogovarjali z različnimi hokejskimi zvezami, da bi dobili kontinuiteto dobrih tekem. Težko je, a bomo naredili vse, da dobimo prave nasprotnike. Če bodo Kingsi prišli daleč v končnici, se bom Dejanu Kontrecu in Niku pridružil v Stockholmu, drugače bomo šli pa skupaj gor na Švedsko in Finsko.

Ko ste postali selektor, ste si za cilj zadali uvrstitev na zimske olimpijske igre v Sočiju 2014. Se je cilj v tem letu in pol kaj spremenil?
Smešno bi bilo, da bi si postavil nizek cilj. To ostaja še naprej! Vsi, ki spremljamo hokej, vemo, da bo to zelo težko. V kvalifikacijah nismo postavljena reprezentanca in tako ne bomo imeli pravice do organizacije kvalifikacijskega turnirja za Soči. To smo tudi spraševali IIHF, zaradi organizacije decembrskega turnirja v Ljubljani. Za same kvalifikacije bomo pa videli, v kakšno skupino bomo padli, zagotovo bo pa zelo težko.

Ob ledu ste gledali tekmo Avstrija - Madžarska, kaj ste videli?
Avstrijci imajo zelo mlado ekipo, pri tem pa igrajo zelo sproščeno in zelo povezano. Nimajo pretirano izstopajočih igralcev, a kot ekipa zelo dobro delujejo. Madžari imajo bolj izkušeno ekipo, v boju z nami so dali res vse od sebe, in to jih je proti Avstriji tudi stalo tekme, saj jim je pobralo moči. Nekdo jih je moral tudi dobro utruditi.

Tokrat je vse gole prispeval prvi napad, od tega dva prvi center Rok Tičar.
Rok Tičar in celoten njegov napad sploh ni nobeno presenečenje. Bilo je samo vprašanje časa, kdaj jim bo res steklo. Vesel sem za Roka, da zadeva. No, moram še povedati, da sem tudi vesel zaradi Marcela Rodmana, ker je proti Ukrajini res odigral, tako kot se mora, kot se od enega veterana tudi pričakuje, tako kot igra Tomaž Razingar. Res vidim v moštvu ogromno dobrih stvari.

Kmalu bi kapetan Tomaž Razingar onesposobil Davida Rodmana, ki je med najboljšimi med risi?
David Rodman ima spet pravi hokejski občutek in se je na srečo kar hitro vrnil. Jih je pa od "Raze" kar pošteno dobil, je kar dobro pošit po ustih.

Vsako leto, ko imamo poškodbe smo v težavah. Letos sta dva v Ligi NHL, Anže in Jan Muršak, ob tem imamo pa še dve poškodbi: Edo Terglav in Jan Urbas. Če bi bilo normalno, so to štirje napadalci za prva dva napada. Toda to je običajno in gremo vedno čez to. Letos so se izkazali nekateri igralci, ki so res dobro zapolnili te vidne vloge.

O poškodbah in manjkajočih tudi v prihodnje.
Risi v velikem slogu sedmič med elito