Matjaž Kopitar:
Matjaž Kopitar: "Treba je narediti korak po koraku do končnega uspeha. To je bil prvi, čakajo nas težke tekme, časa pa ni za kakšne drastične spremembe. Potegniti moramo ven pozitivne stvari in odigrati proti Japonski veliko boljšo tekmo." Foto: BoBo

Ledu se je poznalo, da je polna dvorana in že tretja tekma dneva. A se ne smemo pritoževati, temveč moramo v kritičnih predelih odigrati pametno in ne poskušati s prečnimi podajami in podobnem, kar je privedlo do napak. Tudi v LA-ju na najvišjem nivoju se nekateri nenehno pritožejujo nad ledom.

Selektor o ledu in izgovorih.
Slovenija je svetovno prvenstvo divizije I začela s težko priborjeno zmago nad Veliko Britanijo. V ponedeljek bodo tekmeci risov Japonci. Foto: BoBo
Navijači so glasno spodbujali varovance Matjaža Kopitarja in pomagali do zmage. Vseeno pa so bile Stožice najglasnejše ob omembi zunanjega ministra Karla Erjavca - podeljevalca priznanj najboljšim igralcem tekme je pospremil bučen koncert žvižgov. Foto: BoBo
Britanski hokejski navijači
Navijaški utrinki - 1. Uradni napovedovalec: "Britance bomo pojedli kot žgance", 2. Pesem Britancev Slovencem: "Pojete samo, ko vam tako rečejo", 3. Tišina 10 minut pred koncem, ki se je v dveh minutah sprevrgla v poziv: "Vsi na noge". Foto: MMC RTV SLO

Slovenska hokejska reprezentanca je na svoji uvodni tekmi svetovnega prvenstva divizije I s 3:2 premagala Veliko Britanijo. Odločilni zadetek je v Stožicah dosegel kapetan Tomaž Razingar, ki pa bi bil lahko tudi tragični junak, saj je bil ob koncu izključen, vendar Britanci tega niso izkoristili. "To je bilo nespametno, ne bi si smel tega dovoliti," je za Radio Slovenija priznal Razingar.
Najboljši igralec tekme Žiga Jeglič je poudaril, da je bilo v ekipi precej nervoze. "Veliko nervoze je bilo in zato veliko napak. Predvsem v drugi tretjini. Na začetku bi morali izkoristiti kakšno priložnost več in bi bilo lažje." Oba igralca sta poudarila, da je bilo v Stožicah, kjer je bilo skoraj 10 tisoč gledalcev, odlično ozračje.


Selektor Matjaž Kopitar: "Vsi vemo, zakaj smo tukaj. Tekma je bila težka, te tri točke pa bomo vzeli z veseljem in šli na počitek. Še enkrat poudarjam: kdaj smo imeli z Angleži lahko tekmo? Nikoli. Nisem si želel takšne tekme, a sem jo potiho pričakoval. Zdaj je treba ohladiti glave in igrati bolj strateško, bolj po hokejsko, z izdelanimi napadi. Oni so tipično severnoameriško moštvo, na meji prekrškov, in ko začutijo priložnost, dobijo velike oči in so zelo zelo nevarni.

Nikakor ne morem biti zadovoljen z 2. tretjino, ko so si naložili preveliko breme. Želja, prevelika želja, pregoreli in potem so razmišljali kaj bo, če ne bo. To je negativni signal možganom in je težko igrati pod takšnim pritiskom. Težko je bilo to spremeniti med odmorom, a smo nato 3. tretjino odigrali bistveno bolje."

Tomaž Razingar: "Zelo težko mi je bilo ob izključitvi. To je bilo nespametno, ne bi si smel tega dovoliti. Bilo je težko, nismo igrali, kot bi morali. Angleži so bili trdoživi. V prvi tretjini smo igrali dobro, vendar dosegli kakšen gol premalo. Britanci so dobili voljo in na koncu smo komaj izvlekli prepotrebne tri točke. Gotovo je bilo prisotne nekaj nervoze, na srečo pa so bili gledalci enkratni in zelo glasni. Hvala navijačem, tu se počutimo povsem domače."

Žiga Jeglič: "Namučili smo se za to zmago, pomagali pa so tudi navijači, ki so pripravili super vzdušje. Kot smo pričakovali, je bila uvodna tekma težka. Veliko nervoze je bilo in zato veliko napak. Predvsem v drugi tretjini. Na začetku bi morali izkoristiti kakšno priložnost več in bi bilo lažje. Na jutrišnji tekmi proti Japonski moramo narediti manj napak. Tudi Japonci igrajo zelo dober hokej in treba bo biti potrpežljiv."
Aleš Mušič: "Začeli smo zelo dobro in takoj povedli, sledil je nesrečen gol. V drugi tretjini smo spet nesrečno prejeli gol. V tretji smo začeli zapirati prostor, igrali smo bolje in ni bilo luknje v srednji tretjini, z borbo pa smo prišli do zaslužene zmage. Na trenutke pa bi res lahko več streljali, preveč smo iskali lahke gole."

Igor Beribak, strokovni komentator na Valu 202: "Pričakovali smo, da bo to težka tekma. Veliko truda je bilo treba vložiti za uspeh. Britanci so spet dokazali, da so neugoden tekmec in da se moraš proti njim potruditi stoodstotno. Nismo se prikazali v najboljši luči. Morda smo se preveč umaknili v obrambo in naredili nekaj neumnih napak. Na srečo nas je Robert Kristan v drugi tretjini, ko so bili tekmeci boljši, obdržal v igri, saj so imeli Britanci tri ali štiri izjemne priložnosti. Na našo srečo je sodnik razveljavil njihov gol na začetku zadnje tretjine. Na koncu je kapetan prevzel odgovornost in smo zasluženo zmagali. Mislim, da bo v nadaljevanju lažje, čeprav bodo nasprotniki težki. Vsak lahko preseneti, tako kot so danes Britanci."
Doug Christiansen, pomočnik trenerja Velike Britanije: "Tekma je bila odlična in obe ekipi sta se predstavili na borbeni ravni. Žal nam je, da nismo izkoristili priložnosti na začetku 3. tretjine, po drugi strani pa vemo, da na tako visoki kakovostni ravni prvenstev ne smeš delati napak, mi pa smo nazadnje naredili eno preveč. Zdaj nas čaka že takoj tekma z Avstrijo, ki ne bo nič lažja, a moram pohvaliti tudi dobro vzdušje v dvorani in upam, da bomo igrali podobno kot danes."


Igra številk
V 1. tretjini je imela Slovenija kar 4 minute in 50 sekund dolg "power play", pri čemer je imela dvakrat kar po dva igralca več, v skupni dolžini minute in 10 sekund. Gol Davida Rodmana je nato padel le 5 sekund po izteku zadnje britanske kazni.

Na 2:2 so Otočani v 22. minuti izenačili s petim strelom na tekmi. Prvo tretjino so bili streli 4:18 za Slovenijo, v preostalih 40 minutah je bilo 18:17 za Britance. Skupno streli v gol 22:35 za Slovence.
Kapetan Tomaž Razingar je zadel 3:59 pred koncem tekme, izključen pa je bil 2:11 pred iztekom rednega igralnega časa. Tekmo sta obe strani zaključili s po 14 kazenskimi minutami.

Ledu se je poznalo, da je polna dvorana in že tretja tekma dneva. A se ne smemo pritoževati, temveč moramo v kritičnih predelih odigrati pametno in ne poskušati s prečnimi podajami in podobnem, kar je privedlo do napak. Tudi v LA-ju na najvišjem nivoju se nekateri nenehno pritožejujo nad ledom.

Selektor o ledu in izgovorih.