Si ljubitelj/-ica hokeja in navijač/-ica
Si ljubitelj/-ica hokeja in navijač/-ica "risov" ter še nimaš vstopnic? Težka bo, za tekmo proti Veliki Britaniji jih je bilo v soboto ob 10.55 na voljo le še 15! Foto: BoBo
Hokej v Stožicah
Ljubljana bo devetič gostila svetovno prvenstvo v hokeju na ledu. Hala Tivoli je bila kar osemkrat prizorišče SP-jev, tokrat pa bo prvič gostiteljica dvorana Stožice. Foto: MMC RTV SLO
Žiga Jeglič  Trening "risov" v Hali Tivoli
Na SP-ju divizije I v Ljubljani pred dvema letoma je bil najkoristnejši igralec turnirja Žiga Jeglič, ki bo tudi tokrat v navezi z Rokom Tičarjem in Robertom Saboličem prvi adut Slovenije. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Michael Grabner (NY Islanders)
Najbolj zveneče ime tokratnega turnirja bo Michael Grabner - edini NHL-ovec v Ljubljani. Krilni napadalec NY Islandersov bo močno orožje Avstrije, ki bo prvič po 32 letih zaigrala brez v Kanadi rojenih reprezentantov. Foto: Reuters
Madžari po porazu s Slovenijio leta 2010
Vrhunec prvenstva bi morale biti tekme treh sosedov: v sredo Slovenija - Madžarska, v četrtek Madžarska - Avstrija in v soboto, zadnji dan prvenstva, Slovenija - Avstrija. Foto: MMC RTV SLO/Toni Gruden
Risi prvič trenirali v Stožicah

V Stožicah se bo v prihodnjem tednu pisala zgodovina, saj bo skoraj 10 tisoč gledalcev prvič v Sloveniji prisostvovalo hokejski tekmi, in to ne samo eni, temveč vsaj petim tekmam "risov", ki so prvi favoriti turnirja druge kakovostne skupine svetovnega hokeja.

Večja izenačenost in dva zmagovalca
IIHF
je lani maja spremenil sistem svetovnih prvenstev, po katerem smo dobili klasično vertikalno zasnovo kakovostnih skupin. Pod elitno divizijo 16 najboljših reprezentanc (letošnje prvenstvo bo od 4. do 20. maja na Švedskem in Finskem) še naprej ostaja divizija I, kjer pa so v skupini A zbrana boljša moštva, v skupini B pa slabša.

Sprememba sistema tako prinaša hokejske boje šestih izenačenih reprezentanc: Slovenije, Avstrije, Madžarske, Velike Britanije, Ukrajine in Japonske. 120 drsalcev in 18 vratarjev bo tako v sedmih dneh odigralo skupaj 15 tekem, kar pomeni pet tekmovalnih dni s po tremi tekmami. V zameno za težje delo pa sta tu kar dve mesti za napredovanje v elitno divizijo, medtem ko bo v skupino B izpadlo le zadnje moštvo.

Avstro-slovensko-ogrski troboj
Igralsko to prinaša veliko zanimivejše tekme, saj na nobeni od 15 tekem prvenstva ne bo vnaprej znanega zmagovalca. Vseeno pa sta vlogi prvih dveh favoritov jasno določeni. Avstrija in Slovenija sta lani izpadli iz elite in se želita čim hitreje vrniti med najboljše. Najresnejši kandidat za popestritev tekme za prvi dve mesti je Madžarska.
Večina igralcev vseh treh reprezentanc igra ali je igrala v skupni Ligi Ebel, zato neznank med izpostavljeno trojico ne bo, zato pa bo več strasti in želje po dragocenih točkah in prestižu. Svoje bodo temu zaradi bližine dodali tudi navijači, tako avstrijski kot madžarski, zaradi česar se obeta tudi pester navijaški troboj za primat v "ebelconi".
Trojica neznank z veliko željo
Drugo trojko predstavlja trojica reprezentanc, katerim bo osnovni cilj ne izpasti. Hokej v Veliki Britaniji se počasi pobira, s tem pa tudi reprezentanca, ki ima za sabo nekaj obetavnih izidov v zadnjih sezonah. Podobna zgodba se počasi piše tudi v Ukrajini, ki je doživela skoraj popoln razpad hokejskega sistema. Stvari se na vzhodu Evrope počasi urejajo, pri čemer pa je poudarek na rasti klubov (vključitev Donbasa v ruski VHL, drugo leto pa že ima možnost igranja v ligi KHL), ne pa še na reprezentanci. Japonska je s svojim slogom trd oreh, ki ga je težko streti, "samuraji" pa bodo tudi izredno motivirani, saj so lani zaradi posledic cunamija in nesreče v Fukušimi izpustili SP.
Bo vzdušje prekrilo pomanjkljivosti dvorane?
Poseben čar bo prvenstvu dala hokejska premiera v dvorani Stožice, ki sicer ni bila zgrajena za ta namen, vseeno pa bo to prvo svetovno prvenstvo v novi ljubljanski športni dvorani. Hokejska zveza Slovenije se je kot gostiteljica prvenstva najbolje doslej pripravila na "drugorazredni" SP, ki bo v zadnjih 14 letih že petič gostoval v Sloveniji.

Široka promocija hokeja naj bi močno napolnila dvorano z okoli 9.800 sedeži, kot jih bo v dvorani v času hokejskega turnirja. Za zabavo navijačev, več tisoč se jih pričakuje s severa in vzhoda, bo zagotovo poskrbelo tudi nekaj sto Britancev. Zadnje dni je največ pozornosti požela začasna ledena ploskev, ki pa bo po zagotovilih prirediteljev iz dneva v dan boljša, bolj se pa HZS boji negodovanja obiskovalcev zgornje tribune, od koder igrišče ne bo vidno povsem v celoti.
A do navijačev prijazne cene vstopnic (od štiri evre na najslabših sedežih zgornjega nivoja do 20 evrov za najboljše sedeže spodnjega nivoja), navijaška zabavna cona in predvsem polna dvorana z dobrim vzdušjem so aduti, da bo to hokejsko prvenstvo res nekaj posebnega.
Od tekme do tekme po zmago
"Led bo za vse enak, naš šesti igralec v polju bodo navijači. Cilj? Kaj bi skrivali, gremo na zmago," je prvi vratar Slovenije Robert Kristan na kratko povzel perspektivo prvenstva s slovenske strani, kjer selektor Matjaž Kopitar vztrajno ponavlja tudi mantro "gremo od tekme do tekme po zmago".

Gesla "od tekme do tekme" se bomo držali tudi na MMC-ju in bomo vsak dan poskrbeli, da boste dobro obveščeni o tekmah, zanimivostih ter predvsem o napovedih pred tekmami in odmevih po tekmah Slovenije.
Za kakšen utrinek in preblisk med prvenstvom pa lahko sledite tudi "čivkom" @duledoz.

Naj torej prvi plošček v Stožicah pade in se SP 2012 začne!

1. KROG
Nedelja, 15. aprila, ob 13.00:
JAPONSKA - MADŽARSKA
Ob 16.30:
UKRAJINA - AVSTRIJA
Ob 20.00:
VELIKA BRITANIJA - SLOVENIJA

2. KROG
Ponedeljek, 16. aprila, ob 13.00:
MADŽARSKA - UKRAJINA
Ob 16.30:
AVSTRIJA - VELIKA BRITANIJA
Ob 20.00:
SLOVENIJA - JAPONSKA

3. KROG
Sreda, 18. aprila, ob 13.00:
UKRAJINA - VELIKA BRITANIJA
Ob 16.30:
AVSTRIJA - JAPONSKA
Ob 20.00:
SLOVENIJA - MADŽARSKA

4. KROG
Četrtek, 19. aprila, ob 13.00:
VELIKA BRITANIJA - JAPONSKA
Ob 16.30:
MADŽARSKA - AVSTRIJA
Ob 20.00:
SLOVENIJA - UKRAJINA

5. KROG
Sobota, 21. aprila, ob 13.00:
JAPONSKA - UKRAJINA
Ob 16.30:
MADŽARSKA - VELIKA BRITANIJA
Ob 20.00:
AVSTRIJA - SLOVENIJA

Risi prvič trenirali v Stožicah