Gre za biti ali ne biti slovenske hokejske reprezentance: točka proti ZDA je nujna, če želi igrati z Dansko za obstanek med elito. Foto: Reuters
Gre za biti ali ne biti slovenske hokejske reprezentance: točka proti ZDA je nujna, če želi igrati z Dansko za obstanek med elito. Foto: Reuters
Robert Kristan (Slovenija)
Na zadnjih dveh tekmah proti Slovaški in Norveški je Robert Kristan dajal vse možnosti soigralcem, da naredijo kaj več in osvojijo točke, a na koncu koncev vratar ne more dati gola viška. Foto: Reuters
Connor Hellebuyck in Anders Lee (ZDA)
21-letni Connor Hellebuyck je trenutno najboljši vratar svetovnega prvenstva na Češkem in je predviden, da bo začel tudi proti Sloveniji. Foto: Reuters

Zelo so močni na ploščku, znajo ga držati. Pomembno bo naše delo v obrambni tretjini, kako bo naš vratar imel dan, kar je vedno ključ pri reprezentancah, kot smo mi. Veliko bo drsanja, res moramo biti najboljši.

Jan Muršak o igri Američanov
ZDA
Velika prednost Američanov v primerjavi s Slovenci igra z igralcem manj, kjer so iz 18 kazni prejeli le en gol, medtem ko so risi v tem elementu najslabši na turnirju: 6 golov iz 17 kazni (64,7 %). Foto: Reuters
Torey Krug in Jack EIchel (ZDA)
Igro Američanov vodijo trije mladi branilci, ki so velika nevarnost tudi v napadu, kjer pa je vse nevarnejši tudi veliki 18-letni up ameriškega hokeja Jack Eichel. Foto: Reuters
Jan Muršak (Slovenija)
Jan Muršak je ob blokiranju strela na tekmi z Norveško prejel boleč udarec v gleženj, ki je nato otekel. Težava so velike bolečine ob pritiskanju v drsalki. Uvodni del polurnega treninga je Štajerec tako izpustil, novim soigralcem 2. napada pa se je priključil v drugem delu. Foto: www.alesfevzer.com

Če želi Slovenija v ponedeljek zvečer igrati finale za biti ali ne biti z Dansko, mora zdaj na popoldanski nedeljski tekmi (začetek ob 16.15) z ZDA osvojiti vsaj eno točko. V nasprotnem primeru čaka izbrano vrsto selektorja Matjaža Kopitarja izpad v drugo ligo s številnimi posledicami, ki bi jih prinesel neuspeh.

Dve zmagi zagotovo prinašata obstanek
Najbolj jasen in preprost recept za obstanek Slovenije med elito sta dve zmagi na preostalih dveh tekmah. Če bi ZDA pred risi padle v podaljšku ali loteriji, se mora nato Dansko premagati po rednih 60 minutah, kar velja tudi v primeru če Slovenija Američanom ukrade samo točko. Po sobotni zmagi nad Norveško imajo namreč Danci na svojem računu že 4 točke, Slovenci pa nobene, a tekmo manj. V primeru izenačenosti po točkah pa odloča najprej medsebojna tekma.

V boj brez suspendiranega Saboliča
In kako se lotiti Američanov, proti katerim zaradi kazni ne sme igrati desnokrilni napadalec 2. napada Robert Sabolič? Odlike "zvezd in črt" so že dolgo znane: hitrost, držanje ploščka in predrznost ter predvsem utečen sistem igre, ki je enak tako v mlajših kategorijah kot med člani.

"To so igralci najvišjega kova, resda so mladi, a bodo to še zvezde najmočnejše hokejske lige. Pripravili se bomo optimalno. Nekaj je poškodb, Robert Sabolič je kaznovan," je o tekmi z ZDA razmišljal selektor Matjaž Kopitar, a še pred večerno sobotno tekmo, ko je postalo jasno, da je vsaj točka proti Američanom obvezna.

Prisiljeni v spremembe za kakšen gol več
Vprašanje je, kako bo dodatno zadrgnjena zanka okoli vratu psihološko vplivala na slovenske hokejiste, ki jih zdaj čaka velik izziv. V petem soočenju na velikih tekmovanjih prvič odigrati tesno tekmo in osvojiti vsaj prvo točko, če ne dve ali celo vse tri. Velikega preračunavanja ni, Slovenci morajo do zaklete točke, četudi bi to pomennilo z glavo skozi zid. Čeprav je selektor slikovito rekel, da ravno "grlom u jagode" ne gre igrati z ZDA, a to je bilo pred dansko zmago, ko so se načrti in postava čez noč spremenili.

"Primorani smo v spremembe. Vsi vemo, da učinkovitost ni bila zadovoljiva, in si želimo več golov. Tekma z ZDA je priložnost, da preizkusimo nekatere nove stvari, in upam, da bo steklo," je nove rotacije v napadu napovedal selektor Kopitar, ki mora rešiti vprašanje, kdo bo zasedel Saboličevo mesto in kakšne spremembe bo to potegnilo za seboj.

"Risi" vselej izgubili z veliko razliko
- SP 2003 ZDA - Slovenija 7:2 (2x Razingar)
- SP 2005 ZDA - Slovenija 7:0
- SP 2008 ZDA - Slovenija 5:1 (Kopitar)
- ZOI 2014 ZDA - Slovenija 5:1 (M. Rodman)
Vmes leta 2006 se je igrala še prijateljska tekma na Jesenicah, ko je bilo 0:6 za Američane. Skupna razlika v golih tako znaša kar 30:4 za ZDA!

Najmlajši na Češkem in ne samo iz NHL-a
Reprezentanco ZDA je že kar običajno sestavljena mešanica iz vseh vetrov sicer izjemno bogatega hokejskega bazena: 15 jih igra v NHL-u, a redko kdo vodilno vlogo, 4 prihajajo iz ameriških univerz, po dva pa iz AHL-a in KHL-a, predvsem pa je z naskokom najmlajše na turnirju (povprečno 23,8 let, Slovenci so v povprečju starejši za 4 leta)

Moštvo trenerja Todda Richardsa je res nenavadno sestavljeno, saj prvo vlogo igra trojica izjemno nadarjenih branilcev, ki so nevarni tako obrambi kot napadu: Seth Jones, Justin Faulk in Troy Krug. Mesto prvega vratarja si je izboril Connor Hellebuyck, ki je z osupljivim odstotkom obramb (97,3 %) na treh tekmah prejel vsega dva gola.

Zapomnite si ameriško št. 9
Strelsko breme sta prevzela Nelson Brock (4 + 2) in Trevor Lewis (2 + 2), Kopitarjev soigralec pri Los Angelesu. Ob tem velja opozoriti na št. 9 pri ZDA - Jack Eichel (3 podaje) je prihodnji hokejski zvezdnik, ki bo kot najverjetnejši 2. izbor letošnjega nabora Lige NHL izbran s strani Buffala. Krhko ofenzivno ravnotežje je sicer porušila poškodba Steva Mosesa, letos s 36 goli v rednem delu prvega golgeterja KHL-a, ki je tako končno dočakal pogodbo tudi v NHL-u (Nashville).

Velesile premagujejo, proti drugim pa se mučijo
Proti velesilama Finski (5:1) in Rusiji (4:2) so ameriški fantje blesteli, a proti Norveški (1:2) in Danski (0:1) so se močno mučili, medtem ko so z Belorusijo (2:5) presenetljivo gladko izgubili. Zdaj so Američani tretji v skupini B in če želijo igrati četrtfinale v Ostravi, kjer jim izredno ugaja, potrebujejo tri točke, kar ni ravno voda na mlin slovenskih upov na podvig.

Pokazati najboljšo igro v Ostravi
"Rad se usmerjam samo na naslednjo tekmo. Ne preskakujem. Imajo zelo dobro moštvo, vsi so fizično dobro pripravljeni. Odigrati moramo najboljšo igro na turnirju, da jim bomo konkurenčni,"
je Jan Muršak povedal odkrito - risi morajo sestaviti odličnih 60 minut, imeti pravega Roberta Kristana in predvsem doseči več golov ter osvojiti vsaj eno točko, drugače bo vsega konec za Slovenijo v Ostravi že nocoj.

Obsežne rošade, Muršak le malo treniral Slovenski hokejisti so zjutraj ob 8.30 opravili jutranje razdrsavanje/krajši trening pred popoldansko tekmo z ZDA. Strokovni štab se je odločil za obstežne rošade v postavi. Jan Muršak, ki ima otečen gleženj, je izpustil prvo polovico polurne vadbe, nato pa se je pridružil soigralcem na ledu, a v 2. napad Roka Tičarja, ki ima na drugem krilu zdaj Žigo Panceta.
V 1. napad h Anžetu Kopitarju in Janu Urbasu se je medtem preselil Žiga Jeglič. Pri branilcih je bil ločen par Robar - Gregorc, ki so ga zdaj križali z navezo Kranjc - Kovačević.
Napadi Slovenije na razdrsavanju:
1. Jeglič - Kopitar - Urbas
2. Pance - Tičar - Muršak
3. Razingar - Mušič - Ograjenšek
4. Verlič - Rodman - Goličič

Branilski pari:

1. Robar - Kovačević
2. Kranjc - Gregorc
3. Pretnar - Štebih
4. Vidmar - Tavželj


Vratarja:

Kristan in Krošelj

Iz Ostrave

Zelo so močni na ploščku, znajo ga držati. Pomembno bo naše delo v obrambni tretjini, kako bo naš vratar imel dan, kar je vedno ključ pri reprezentancah, kot smo mi. Veliko bo drsanja, res moramo biti najboljši.

Jan Muršak o igri Američanov