Marcel Rodman je optimističen pred začetkom končnice. Foto: www.alesfevzer.com
Marcel Rodman je optimističen pred začetkom končnice. Foto: www.alesfevzer.com

V lanski sezoni so Jeseničani blesteli v rednem delu Alpske lige in si nato izbrali Olimpijo. Odpravili so jo s 4:0 v zmagah in nato še v državnem prvenstvu s 3:1 v zmagah. Po sobotni zmagi zmajev nad drugo ekipo KAC-a s 5:1 v Tivoliju je bila glavna tema seveda izbira tekmecev, ki bo na sporedu po koncu kvalifikacijskih tekem ta teden. Mnenja v Tivoliju so zelo različna, končno odločitev pa bo sprejel trener Jure Vnuk.

Ljubljančani bodo izbirali kot drugi, prvi izbor pripada Pustertalu. Vodilna ekipa po rednem delu zelo verjetno ne bo izbrala železarjev, saj je pot dolga, pa tudi v zadnjem mesecu so slovenski prvaki prikazali učinkovito igro. Zmaji so dobili vseh šest medsebojnih tekem z železarji v letošnji sezoni, osvojili so Pokal Slovenije v Kranju in dobili tudi vse štiri tekme v rednem delu Alpske lige (4:0, 4:3, 4:3 in 5:3), a končnica je nekaj popolnoma drugega.

Rodman še čaka na popolnih 60 minut
Marcel Rodman je pred tremi meseci na klopi Jeseničanov zamenjal Gabra Glaviča. Prvič je prevzel vlogo glavnega trenerja in potreboval je nekaj časa, da je svojo filozofijo hokeja vtisnil v glave igralcev. Predvsem poraz proti Olimpiji s 3:5 pred mesecem dni v Podmežakli je bil grenak, saj so železarji zapravili vodstvo s 3:1 po 40 minutah.

"Prišel sem 7. decembra, vodil sem 20 tekem. Na začetku nisem točno vedel, kaj me čaka. Potreboval sem mesec dni, da sem ugotovil dejansko stanje ekipe. Spoznati se moral posamične značaje in seveda tudi značaj celotne ekipe. Nisem zadovoljen z izidi, saj nismo naredili nobenega napredka v primerjavi z uvodnimi 20 tekmami sezone, ko še nisem sedel na klopi. Igra se je vsekakor izboljšala, tudi pristop je pravi. Naredili smo velik korak naprej, igra ima rep in glavo. Vseeno bi težko rekel, da sem bil na eni tekmi zadovoljen z vsemi 60 minutami," je pojasnil Rodman, ki je sezono začel v Zagrebu, kjer je bil pomočnik trenerja, a je Medveščak nato zaradi finančnih težav celo predčasno izstopil iz Lige Ebel.

Vipiteno si je privoščil velik spodrsljaj
V soboto si je velik spodrsljaj privoščil Vipiteno, ki mu ni uspelo premagati odpisanega Bregenzerwalda po rednem delu. Izbranci Iva Jana so v zadnjem mesecu v slabi formi. V 53. minuti so zadeli za 3:2, a je sodnik po ogledu posnetka gol razveljavil, ker naj bi bil dosežen z drsalko. Jan in Jure Sotlar sta po tekmi poudarila, da je bil zadetek regularen. Srečanje se je končalo s 3:3, po kazenskih strelih je zmagal Vipiteno, a dve točki nista bili dovolj za preboj na osmo mesto.

"Prebili smo se na osmo mesto in začenjamo kvalifikacije za četrtfinalu na domačem ledu, kar je neka prednost. Z zaključkom rednega dela Alpske lige sem zadovoljen. Res je, da smo imeli v zadnjih krogih lažje tekmece. Dosegli smo veliko golov, všeč mi je predvsem odnos do igre. Vse je kazalo, da bomo prvo tekmo igrali v Vipitenu. Sprijaznil sem se že z začetkom na gostujočem ledu. Že kar nekaj časa nismo igrali doma in pride nam prav, da ni treba znova na avtobus. Vipiteno smo v Podmežakli premagali, večino tekme smo prevladovali, morali bi doseči še precej več golov. Tista tekma ni merilo. Vipiteno ima zelo dober prvi napad in tudi vratar je zelo dober. Mi imamo bolj kakovostno zasedbo, voditi bo treba igro od začetka. Čim prej bo treba zadeti, potem pa bo precej lažje," je poudaril strateg železarjev.

Seveda nas je zanimalo tudi, ali je Rodman že razmišljal o tekmecu v četrtfinalu. "Ne moremo nadzorovati, kdo si nas bo izbral. Ne smemo prehitevati dogodkov. Najprej moramo priti v četrtfinale. Verjamem, da nam bo uspelo, potem pa lahko igramo tudi z Olimpijo," je dodal Rodman.

Kapetan Andrej Tavželj je odkrito priznal, da si želi v četrtfinalu zaigrati z Olimpijo. Mu bo vodstvo zmajev uresničilo to željo? Foto: www.alesfevzer.com
Kapetan Andrej Tavželj je odkrito priznal, da si želi v četrtfinalu zaigrati z Olimpijo. Mu bo vodstvo zmajev uresničilo to željo? Foto: www.alesfevzer.com

Tavželj: Potencial našega moštva je precej večji
Kapetan Andrej Tavželj je bil zelo razočaran po številnih nepričakovanih porazih: "Po koncu rednega dela imam zelo mešane občutke. Cilji so bili precej višji, saj smo preveč zaostali za najboljšimi štirimi. Redni del ne moremo oceniti kot uspešen, saj smo izgubili precej točk proti ekipam iz spodnjega dela lestvice. Na koncu se nam je malce nasmehnila sreča, da smo končali na osmem mestu. S tem imamo prednost domačega igrišča proti Vipitenu, kar je lahko zelo pomembno. Potencial našega moštva je precej večji, kot pa kaže lestvica."

"Po prihodu Rodmana smo potrebovali kar nekaj časa, da smo se prilagodili na nov sistem igre. Njegove ideje so bile drugačne in za to je potreben čas. Pred tremi tedni smo ujeli pravi ritem in začeli smo dosegati več zadetkov. Obramba se je stabilizirala in samozavest se je vrnila. Že dolgo časa nismo dosegali toliko zadetkov, večkrat smo prejeli deset zadetkov in v garderobi se vidi, da se je samozavest dvignila. Imamo posebno energijo v garderobi," je pred končnico optimističen izkušeni branilec, ki je večino kariere preživel pri Olimpiji.

Jeseničani favoriti proti Vipitenu
Na Jesenicah je vsak derbi pravi praznik. Cel teden se govori le o tej tekmi, motivacija je izjemna. Podmežakla je lepo napolnjena na vsakem derbiju in blagajna se napolni. Razlike med najboljšima slovenskima ekipama so minimalne in v končnici Alpske lige ali pa v finalu državnega prvenstva lahko Jeseničani prevesijo tehtnico na svojo stran.

"Celotno sezono plošček ni našel poti v mrežo, zdaj pa se je končno obrnilo v našo korist. Zavedamo se, da smo favoriti proti Vipitenu. Prva tekma je v Podmežakli, in moramo jih pritisniti od začetka. Z zmago bi naredili velik korak proti četrtfinalu. Izbira tekmecev bo v tej sezoni zelo težka naloga za najboljše štiri ekipe po rednem delu. Vodilni Pustertal bo postavil smernice za vse druge. Želim se igrati proti Olimpiji, ker bo motivacija izjemna. Imamo veliko neporavnanih računov. Prepričan sem, da lahko ne glede na tekmece pridemo zelo daleč."

Najprej bo treba izločiti Vipiteno. Prva tekma bo v torek ob 19.00, druga v četrtek in morebitna tretja v soboto. Trener Vipitena Ivo Jan je poudaril, da so uvrščeni previsoko, saj je je proračun le 250.000 evrov. Le Fassa ima nižjega v Alpski ligi.

Kvalifikacije za četrtfinale, prve tekme, torek ob 19.00:
SIJ ACRONI JESENICE (8) - VIPITENO (9)

Ob 19.30:
LUSTENAU (6) - GARDENA (11)
FELDKIRCH (7) - CORTINA (10)

Ob 20.00:
RITTEN (5) - KITZBÜHEL (12)

Igrajo na dve zmagi. Druge tekme bodo v četrtek, morebitne tretje pa v soboto.
Četrtfinale na štiri zmage se začenja 18. marca. Pustertal, Olimpija, Salzburg mladi in Asiago so že v četrtfinalu.