Vincenzo Nibali je letošnjo Dirko po Franciji končal na četrtem mestu, potem ko je le v Alpah spominjal na lanskega zmagovalca Toura. Foto: Reuters
Vincenzo Nibali je letošnjo Dirko po Franciji končal na četrtem mestu, potem ko je le v Alpah spominjal na lanskega zmagovalca Toura. Foto: Reuters

Po Touru bo prva večja dirka že v soboto - klasika San Sebastian. Na največji španski enodnevni kolesarski dirki (na sporedu bo že 35. izvedba), ki jo poleg vzpona prve kategorije na Jaizkibel (7,8 km; povprečni naklon 5,8 odstotka) pogosto zaznamuje veter z Atlantika, so v zadnjih štirih letih zmagovali posamezni ubežniki. Lani je v cilj (potem ko je napadel tri kilometre pred ciljem) sam prikolesaril Alejandro Valverde, ki ga tudi tokrat štejejo za velikega favorita. S tretjo zmago (najboljši je bil tudi v letih 2008 in 2014) bi Valverde samo zaokrožil morda svojo najboljšo sezono v karieri. Od Slovencev bodo poleg Korena nastopili še Simon Špilak, Jan Polanc in Luka Pibernik.

Astana z Nibalijem, Arujem in Lando
Glavni konkurenti bodo Valverdeju Joaquim Rodriguez, Philippe Gilbert in Mikel Landa, ki po Giru (končal ga je na tretjem mestu) ni veliko dirkal. Podobno velja za njegovega moštvenega kolega pri Astani Fabia Aruja. Aru, drugi na letošnji Dirki po Italiji, bo v nedeljo na štartu enotedenske Dirke po Poljski, Astana pa medtem že "straši" tekmece za Vuelto. Vincenzo Nibali je namreč na Twitterju sporočil, da bo 22. avgusta na štartu zadnje tritedenske dirke sezone. Ker bosta na španskem krogu za Astano vozila tudi Aru in Landa, bo zanimivo videti, kdo bo kapetan. Kaže, da kar Nibali, ki na Dirki po Franciji ni ubranil lanske zmage.

Froome v igri za dvojček Tour-Vuelta
Vuelta bo letos res zanimiva, saj bosta nastopila tudi junak Toura Chris Froome (le Anquetil leta 1963 in Hinault leta 1978 sta v isti sezoni po Touru dobila še Vuelto) in Tejay Van Garderen. Nairo Quintana o udeležbi še razmišlja. Na Dirki po Poljski Rafal Majka ne bo branil zmage, tako da bodo Poljaki vse stavili na Michala Kwiatkowskega. Po daljšem premoru bo spet dirkal slovenski šprinter Luka Mezgec, ki bo imel velikega konkurenta v moštvenem kolegu pri Giant-Alpecinu Marcelu Kittlu.

"Spočil sem se in nato naredil nekaj dobrih treningov. Poljska mi bo služila, da se vrnem v tekmovalni ritem. Vse bo podrejeno Kittlu v lovu na etapne zmage in Craddocku, ki bo vozil na visoko skupno uvrstitev. Pomembno je, da bom na startu Vuelte dobro pripravljen," je za MMC povedal kamniški kolesar.