Kolesarstvo
Borut Božič je sklenil profesionalno kolesarsko kariero, a ostaja del moštva Bahrain - Merida, kjer je postal pomočnik športnega direktorja Gorazda Štanglja. Foto: www.alesfevzer.com
Borut Božič ob zmagi na Vuelti 2009
Borut Božič ob zmagi na 6. etapi Vuelte 2009 po šprintu v mestu Xativa, v provinci Valencia. 4. september 2009 je zapisan z zlatimi črkami v zgodovino slovenskega kolesarstva. Foto: Reuters

Dodaj v

Borut Božič po novem Štangljev pomočnik pri Bahrain-Meridi

Ob direktorskih zadolžitvah bo še imel nalogo pomoči pri šprintih
9. november 2018 ob 10:41
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenski kolesar Borut Božič je po dolgih in uspešnih letih letos avgusta odpeljal zadnjo dirko med profesionalci. Nov izziv je hitro našel, ostal bo v ekipi Bahrain-Merida, kjer bo opravljal vlogo pomočnika športnega direktorja.

38-letni Božič je 12. avgusta zadnjič nastopil v dresu slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu, teden dni pozneje pa je odvozil zadnjo dirko v dresu Bahrain-Meride in v karieri profesionalca. Nato je septembra pomagal selektorju slovenske kolesarske reprezentance Andreju Hauptmanu na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, že takrat pa je vedel, da bo ostal v kolesarstvu in da bo v prihodnje eden izmed pomočnikov glavnega športnega direktorja Bahrain-Meride Gorazda Štanglja.

"Nobenega problema ni bilo nehati. Zelo sem se veselil novih izzivov. Zato sem šel na SP – da se soočim z vsem. Vesel sem bil, mislim, da sem se dobro vklopil. SP je bil bolj naporen, a je bilo manj organizacije, Andrej je za vse poskrbel. Malo sem se učil. Bil sem zelo vesel. Veselim se nove funkcije. Upam, da se bom znašel tako, kot sem se znašel na kolesu," se je na novo poglavje ozrl vselej zgovorni Božič, ki se je s koncem profesionalne poti vrnil v domačo Idrijo.

Poleg pomočnika športnega direktorja pa je Božič pri Bahrain-Meridi dobil še eno zadolžitev: "Skrbel bom za to, česar naša ekipa do zdaj ni imela. Malo več bomo delali na sprintih. Zato je prišel Phil Bauhaus. Posebej bom zadolžen, da bom delal z njim."

Zmagovalec 30 mednarodnih dirk
V karieri je Božič dosegel 30 mednarodnih zmag, za vselej pa bo vpisan v zgodovino slovenskega kolesarstva kot prvi Slovenec z etapno zmago na eni izmed treh tritedenskih dirk – Dirki po Španiji 2009. Dvakrat je bil državni prvak na cestni dirki, dvakrat je nastopil na olimpijskih igrah, devetkrat na svetovnih prvenstvih. Vseh dosežkov se s ponosom spominja.

"Največjo težo ima dirka po Španiji zaradi vseh okoliščin, bili smo manjša ekipa, bilo je veliko emocij. Ogromno je bilo tudi drugih dirk, ki si jih bom za vedno zapomnil. Recimo Gent-Wevelgem, Hamburg. Vsaka zmaga, vsak dober rezultat je po svoje poseben, lepo se ga je spomniti," razmišlja Božič.

Vedno na voljo za pomoč reprezentanci
Na SP-ju v Innsbrucku je popestril vzdušje v slovenski ekipi, vselej je z največjim veseljem oblekel slovenski dres, zato so ga vedno vsi selektorji radi vpoklicali v ekipo, pa tudi kolesarji so si ga želeli imeti ob sebi zaradi bogatih izkušenj. "Zmeraj mi je bilo v veselje. Delati s fanti je super. Zmeraj sem se kot tekmovalec tega veselil. Ali bom še del slovenske reprezentance, boste morali vprašati druge. Če me bodo potrebovali, bom šel. Ni pa moja odločitev," je z nasmeškom sklenil Božič.

To. G.
Prijavi napako
Komentarji
sportivko
# 09.11.2018 ob 12:05
Pohvalil bi Božičevo požrtvovalnost in vedno pripravljen pomagat klubskim kolegom, kakor tudi reprezentanci. Prav tako rezultati pričajo o njegovem delu in kvaliteti. Če rečem na kratko, človk na mestu. Upam da bo še nekaj časa v kolesarskih vodah, nenazadnje so takšne izkušnje kot jih ima on več kot dobrodošle.
rdečinavijač
# 09.11.2018 ob 13:11
Srečno še naprej.
apollo11
# 09.11.2018 ob 12:26
Zasluženo. Srečno naprej v karieri.
rokers
# 09.11.2018 ob 17:52
Božiču vse dobro in naj mu bo vsak dan božič, al pa vsaj nedelja:)
Ni kej je biu dwbr! Se še spomnim tiste zmage na vuelti in sm čuti na vodi, da to bo šele začetek slovenskih zmag na GTjih..Bahrain pa res Slovenska kolonija - je kaj placa za kakega forumaša bi vprašal Eržena? se ponujam:)
kolesar112
# 09.11.2018 ob 19:43
@rokers
Če bi rad bil navaden delavec, je plača isto kot vsako drugo delo, pa še doma te ni popolnoma nič.
@miško5lin
Glede na to, da veliko spremlja kolesarstvo in da je verjetno fit, bi brez problema kakšnega v osebju zamenjal, nič bati - niso samo strokovnjaki, ampak tudi "fizikalci."
rdečinavijač
# 09.11.2018 ob 13:12
Vedno na voljo za pomoč reprezentanci
Na SP-ju v Innsbrucku je popestril vzdušje v slovenski ekipi, vselej je z največjim veseljem oblekel slovenski dres, zato so ga vedno vsi selektorji radi vpoklicali v ekipo, pa tudi kolesarji so si ga želeli imeti ob sebi zaradi bogatih izkušenj.


Tole se bere čisto drugače kot pri naših nogometnih primadonah ala. Kampl in Oblak.
miško5lin
# 09.11.2018 ob 17:22
Božič je bil zelo zanimiv, pozitiven tekmovalec.

Lepo, da so prepoznali njegove kvalitete in ga obdržali v kolesarstvu.
Se jim bo vsekakor obrestovalo.

Kar se pa odnosa do reprezentance tiče, naj se po njem zgleduje kar nekaj naših športnikov!
Ali pa naj po pravici povedo, zakaj ne želijo v njej nastopati.

Da bomo mi sleherniki razumeli v čem je štos...
rokers
# 10.11.2018 ob 09:33
kolesar in miško: pisal bi jim taktike:) študiral trase, delal sendviče, lahko jim povem kak vic, bi za njih špijoniral kaj delajo pr SKYu da so tako dobri..Imam pa res željo, da bi enkrat s karovano naredil cel giro, bi blo zanimivo spremljat tri tedne ves ta cirkus.. No tud Tdf ma je po mojem preveč vsega (kaosa?)
miško5lin
# 09.11.2018 ob 19:36
rokers

Kaj bi pa počel? A bi bil ko Tafi?
d_a_r_k_o
# 09.11.2018 ob 16:22
Za šprinterja bi pripravil vlak.
Kazalo