Mark Cavendish se je veselil že desete zmage na Giru, na katerem nastopa šele četrtič. Foto: EPA
Mark Cavendish se je veselil že desete zmage na Giru, na katerem nastopa šele četrtič. Foto: EPA
Joaquim Rodriguez
Joaquim Rodriguez je zlahka zadržal rožnato majico. Španca čaka precej težje delo v soboto in nedeljo. Foto: EPA

Za Cavendishem sta se v cilj v zapeljala Norvežan Alexander Kristoff (Katjuša) in Avstralec Mark Renshaw (Rabobank). Edini Slovenec na Giru Gregor Gazvoda (AG2R La Mondiale) je etapo končal v glavnini, v kateri je bilo skupno 133. kolesarjev, na 90. mestu. V skupnem seštevku je 128. (1:13:18).

Ubežniki brez možnosti za uspeh
Etapa je bila pisana na kožo šprinterjem, sicer ena zadnjih na letošnjem Giru. Najprej sta s pobegom poizkusila Martijn Keizer (Vacansoleil-DCM) in Francesco Failli (Farnese Vini-Selle Italia) ter si nabrala več kot pet minut prednost pred glavnino, na čelu katere so bili kolesarji ekip Garmin-Barracuda, Sky in FDJ-BigMat. Prednost ubežnikov je 30 kilometrov do cilja znašala minuto. 21 km do cilja sta bila ubežnika ujeta.

Šest kilometrov pred ciljem so se od glavnine želeli odlepiti še Fabio Felline (Androni), Julien Berard (Ag2r) in Julien Vermote (Omega Pharma), a je bil njihov poskus jalov, saj jih je glavnina že kmalu ujela. Tri kilometre do cilja so bili na čelu glavnine kolesarji ekipe Saxo Bank pred ekipama Sky in Orica, v ravninskem ciljnem šprintu pa je suvereno v zadnjih metrih etape slavil Cavendish, ki si je prikolesaril tretjo letošnjo etapno zmago na dirki.

Cavendish si želi priti do Milana
"Potreboval sem teden dni, da sem si popolnoma opomogel po padcu. Vsak dan se počutim bolje in danes je bilo že vse po starem. Pred začetkom Gira sem načrtoval priti do Milana in še vedno mislim, da mi lahko uspe. Želel sem si kakšen dan nositi rožnato majico, vendar mi zaradi padca to ni uspelo, zdaj hočem osvojiti rdečo majico za najboljšega po točkah" je bil zadovoljen Cavendish, ki je dobil že tretjo etapo na letošnjem Giru.

Rodriguez pričakuje napad Bassa
V soboto bo na sporedu 206 kilometrov dolga etapa pisana na kožo hribolazcev z vzponom na prelaz Joux (1.640 m) in ciljnim vzponom do Cervinie (2.001 m), ki se vleče kar 28 km. "Pričakujem napad Ivana Bassa, ki že dva tedna govori, da se bo Giro začel šele na Cervinii. Sem že kar utrujen, čaka pa nas tudi velika vremenska sprememba, saj je mogoč celo sneg," je dejal vodilni Rodriguez.

13. etapa,
Savona-Cervere, 121 km:
1. M. CAVENDISH VB 3:02:07 2. A. KRISTOFF NOR 3. M. RENSHAW AVS vsi 4. S. MODOLO ITA 5. E. FAVILLI ITA 6. M. GOSS AVS 7. A. DEMARE FRA isti 8. L. HAEDO ARG 9. S. COLBRELLI ITA 10. M. BELLETTI ITA ... 90. G. GAZVODA SLO čas

Skupni vrstni red po 13. etapi:

1. J. RODRIGUEZ ŠPA 54:21:15
2. R. HESJEDAL KAN +0:17
3. S. CASAR FRA 0:26
4. P. TIRALONGO ITA 0:32
5. I. SANTAROMITA ITA 0:49
6. R. KREUZIGER ČEŠ 0:52
7. B. INTXAUSTI ŠPA isti čas
8. I. BASSO ITA 0:57
9. D. CARUSO ITA 1:02
10. D. CATALDO ITA 1:03
...
128. G. GAZVODA SLO 1:13:18