Bradley Wiggins ima po ponedeljkovem kronometru v skupnem seštevku skoraj dve minuti prednosti pred Cadelom Evansom. Njegova ekipa Sky ima vse pod nadzorom. Andrej Hauptman je o britanski ekipi za MMC povedal:
Bradley Wiggins ima po ponedeljkovem kronometru v skupnem seštevku skoraj dve minuti prednosti pred Cadelom Evansom. Njegova ekipa Sky ima vse pod nadzorom. Andrej Hauptman je o britanski ekipi za MMC povedal: "Sky je res daleč najmočnejša ekipa. Dolga leta so vlagali v treninge, v načine treniranja, imeli ob sebi številne strokovnjake ... Nekateri so se jim smejali, a so očitno na pravi poti." Foto: Reuters
Cadel Evans
Cadel Evans v Franciji brani lansko zmago, ko je pri 34. letih postal najsterejši zmagovalec Toura po 2. svetovni vojni. Foto: EPA
Jani Brajkovič
Prave preizkušnje Brajkoviča in preostali del karavane še čakajo: na sporedu je še pet gorskih etap v Alpah in Pirenejih. Foto: BoBo
Izjemna predstava Wigginsa na kronometru

Nekdanji odlični kolesar, ki je s 4. mestom lastnik najboljše slovenske etapne uvrstitve na Dirki po Franciji, opozarja, da najtežje etape na letošnji dirki vseh dirk šele prihajajo. "Zadnji teden zna biti zanimivo. Vedeti moramo, da je Bradley Wiggins že od marca v vrhunski formi in morda se mu bo to poznalo. Na drugi strani Cadel Evans v tej sezoni ni bil vrhunski in mogoče bo prav v odločilnem delu Toura pokazal zobe."

Sky ima v rokavu še enega aduta
Hauptman ima v spominu leto 1998: "Spomnim se, ko je zmagal Pantani. Jan Ullrich je na eni od gorskih etap zaostal okrog 10 minut in na koncu je bil drugi." Če bi se zgodilo, da bi imel Wiggins slab dan, ima Sky v rokavu še enega aduta - Christopherja Frooma. "V Skyjevem interesu je, da zmaga Wiggins, toda lani so na Vuelti dobili dobro izkušnjo, ko so vse stavili na Wigginsa, Froome pa je bil na trenutke močnejši in je Wigginsa na vrhu klanca čakal ... Na koncu je bil Froome drugi, Wiggins tretji."

Evans se ne bo predal

Bradley Wiggins je na ponedeljkovem kronometru kar za minuto in 43 sekund premagal Evansa. Lanski zmagovalec se zaveda, da je v težkem položaju. "Zaostajam 1:53, kar res ni najbolje. Pri desetih sekundah zaostanka so bile moje možnosti za zmago precej realnejše. Toda gotovo se ne bom predal." V vožnji na čas je Avstralec v primerjavi z Wigginsom izgubil preveč in zdaj bo moral v Alpah in Pirenejih napadati rumeno majico in poskušati vse, da si pred odločilnim kronometrom, dolgim 52 km (predzadnji dan dirke), pribori vsaj dve minuti prednosti pred Wigginsom.

Dirkanje ekipe Sky le ni povsem popolno

Ker je ekipa Sky izjemno močna in spominja na čase Armstrongovih zmag, je veliko vprašanje, kje bi lahko Evans tekmece ujel "na napačni nogi". Trohico upanja je dobil na nedeljski osmi etapi: "Presenečen sem bil, kako je ekipa Sky razpadla na zadnjem vzponu na Croix, seveda pa so me presenetili tudi na kronometru, ko so imeli svoja kolesarja na prvih dveh mestih. To je nekaj izjemnega. Kakor koli, do Pariza je še daleč."

Danes je na Dirki po Franciji prost dan, sledijo pa gorske etape v Alpah in nato v Pirenejih. Prenos bo na TV Slovenija 2 in na MMC-ju.



Brajkovič nima najboljših pomočnikov

Jani Brajkovič v vožnji na čas ni blestel, krivda pa je tudi njegova oziroma Astanina. Medtem ko so kolesarji ekipe Sky na pamet poznali vsak meter kronometra, si Brajkovič proge ni ogledal, kar je bila boleča lekcija, kot je sporočil po Twitterju. S tem je izgubil dragocene sekunde, ki bi mu v boju za deseterico prišle še kako prav.

Andrej Hauptman meni, da je Brajkovič vseeno kar dobro odpeljal kronometer, čeprav je sposoben več. V skupnem seštevku je njegovo mesto med deseterico, meni Hempi: "Če ne bi bilo tistega padca 25 km pred ciljem, bi bil med 10. Žal Jani nima takšnih pomočnikov kot velike ekipe, ki znajo poskrbeti za svojega liderja. Toda Tour se sploh še ni dobro začel, marsikaj se lahko še zgodi, zaostanki so majhni."

99. DIRKA PO FRANCIJI

SKUPNI VRSTNI RED                  
Po 9. etapi:                       
  1. B. WIGGINS        VB  39:09:20
  2. C. EVANS          AVS    +1:53
  3. C. FROOME         VB      2:07
  4. V. NIBALI         ITA     2:23
  5. D. MENČOV         RUS     3:02
  6. H. ZUBELDIA       ŠPA     3:19
  7. M. MONFORT        BEL     4:23
  8. T. VAN GARDEREN   ZDA     5:14
  9. J. VAN DEN BROECK BEL     5:20
 10. N. ROCHE          IRS     5:29
 ...                               
 14. J. BRAJKOVIČ      SLO     6:29
106. K. KOREN          SLO    41:32
162. B. BOŽIČ          SLO  1:03:56
163. G. BOLE           SLO  1:04:19
Izjemna predstava Wigginsa na kronometru