Bradley Wiggins je letos postal prvi kolesar, ki je v eni sezoni zmagal na dirkah Pariz-Nica, Po Romandiji in Dauphine. Vse kaže, da bo odlično sezono kronal še z naslovom zmagovalca Dirke po Franciji. Foto: Reuters
Bradley Wiggins je letos postal prvi kolesar, ki je v eni sezoni zmagal na dirkah Pariz-Nica, Po Romandiji in Dauphine. Vse kaže, da bo odlično sezono kronal še z naslovom zmagovalca Dirke po Franciji. Foto: Reuters
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je na dobri poti, da postavi najboljšo slovensko uvrstitev na Dirki po Franciji. Foto: MMC RTV SLO
TV Slovenija in MMC bosta prenašala vse ključne trenutke letošnjega Toura. Tomažu Kovšci v studiu pomaga izjemen kolesarski poznavalec in nekdanji odlični tekmovalec Martin Hvastija. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Fedrigo drugič zapored najhitrejši v Pauju

Dirka po Franciji bo najverjetneje že v četrtek odločena, čeprav bodo do konca še tri etape, med drugim tudi kronometer. Toda kdor bo želel v nedeljo v rumeni majici pripeljati v Pariz, si bo moral v primerjavi z Bradleyjem Wigginsom pred sobotnim kronometrom nabrati lepo zalogo, saj je Wiggins v tej prvini najmočnejši. Vincenzo Nibali, na primer, je v prvi vožnji na čas (9. etapa) za Wigginsom zaostal dve minuti. Njegov zaostanek je trenutno 2:23, kar pomeni, da bi moral biti v Pirenejih od Wigginsa hitrejši za skoraj pet minut, da bi se vmešal v boj za skupno zmago.

Froome adut iz rokava
Takšen scenarij je mogoč le, če bi imela ekipa Sky črn dan in bi Wiggins na enem od klancev povsem pogorel ali pri spustu padel. V tem primeru bi Sky potegnil iz rokava drugega aduta - Christopherja Frooma, ki se je moral podrediti moštveni hierarhiji in ostaja Wigginsov pomočnik, čeprav je že pokazal, da je v klanec močnejši. Froome je v skupnem seštevku drugi, zaostanek si je nabral le v prvi etapi (počena zračnica) in na kronometru v Besanconu, ko je za Wigginsom zaostal 35 sekund.

Brajkovičevi spomini na Tourmalet

Po današnjem prostem dnevu bo v sredo sledila 197 km dolga etapa, ko se bo karavana povzpela tudi na Tourmalet (2.115 m), kar bo najvišja točka letošnje dirke. Specialisti za vožnjo v klanec bi si želeli, da bi bil tam cilj, toda Tourmalet bo šele drugi od štirih prelazov, poleg tega pa cilj ne bo navkreber, ampak okrog 20 km od vrha zadnjega vzpona (na Peyresourde). Jani Brajkovič se spominja, da je bila pred dvema letoma etapa s Tourmaletom najtežji dan njegove kariere. Favoritov dirke se bo poskušal držati do vrha zadnjega klanca, sicer mu lahko na spustu uidejo predaleč.

V sredo kraljevska etapa
Tudi slovenski selektor Martin Hvastija, ki je dirkal na vseh največjih tritedenskih dirkah, meni, da je etapa v sredo težja kot v četrtek: "Cilj 16. etape resda ni v klanec, toda treba bo prevoziti štiri prelaze. Odločilna bo verjetno četrtkova etapa, ki je krajša in ostrejša, kolesarji bodo utrujeni od sredine etape, na ciljnem vzponu na Peyragudes pa bo še zadnja priložnost za napade." Hvastija zavrača mnenje, da je Tour dolgočasen, če je že zdaj bolj kot ne odločen zmagovalec: "Vsako leto poslušam, da je dolgočasen, a dejstvo je, da Wiggins lahko izgubi rumeno majico, le če bo imel res slab dan."

Za Schlecka premalo klancev in preveč kronometra

Mimogrede, tudi Fränk Schleck je letošnjo dirko označil za dolgočasno. Luksemburški kolesar je skupno na 12. mestu in ne bo ponovil lanskega uspeha, ko je bil na zmagovalnem odru. Trasa mu ne ustreza, premalo je ciljnih vzponov in preveč vožnje na čas. Lani je bilo kronometra skupno za 65,5 km, letos za 101,4 km. Prireditelji so želeli s tem povzročiti več napadov na rumeno majico na krajših klancih, toda ob premoči ekipe Sky jim to ni uspelo. A počakajmo, morda se bo konkurenca na čelu z Nibalijem v Pirenejih združeno lotila ekipe Sky in jo poskušala zlomiti.

Držati favorite, dokler ne bo začelo pokati
V karavani je ostalo še 156 kolesarjev, med njimi vsi štirje Slovenci. Jani Brajkovič za zdaj dirka odlično, žal pa je v nedeljo ostal brez pomočnika Roberta Kišerlovskega. Martin Hvastija: "To se lahko precej pozna. Videli smo na nedeljski etapi (ob težavah Evansa), da je lahko en pomočnik na vrhu vzpona vreden več kot preostalih sedem, ki so minuto zadaj. Lahko pa, da bo obe etapi tudi brez prvega pomočnika zvozil normalno. Držati se mora favoritov, dokler ne bo začelo pokati po šivih. Jani točno ve, kakšen ritem mu odgovarja in kakšnega je zmožen voziti."

Hvastija še meni, da bi lahko Brajkovič do Pariza pridobil kakšno mesto v skupnem seštevku, več pa ne. "Kolesarji, ki so pred njim, ne bodo kar tako odpovedali, bi pa znal Haimar Zubeldia v četrtek zaostati kakšno minuto."

99. DIRKA PO FRANCIJI

SKUPNI VRSTNI RED

Po 15. etapi:                      
  1. B. WIGGINS        VB  68:33:21
  2. C. FROOME         VB     +2:05
  3. V. NIBALI         ITA     2:23
  4. C. EVANS          AVS     3:19
  5. J. VAN DEN BROECK BEL     4:48
  6. H. ZUBELDIA       ŠPA     6:15
  7. T. VAN GARDEREN   ZDA     6:57
  8. J. BRAJKOVIČ      SLO     7:30
  9. P. ROLLAND        FRA     8:31
 10. T. PINOT          FRA     8:51
 11. A. KLÖDEN         NEM     9:29
 12. F. SCHLECK        LUK     9:45
 ...                               
105. K. KOREN          SLO  1:54:52
141. B. BOŽIČ          SLO  2:23:24
150. G. BOLE           SLO  2:33:33
Fedrigo drugič zapored najhitrejši v Pauju