Greg Van Avermaet je novi belgijski junak dirke Pariz-Roubaix. Foto: EPA
Greg Van Avermaet je novi belgijski junak dirke Pariz-Roubaix. Foto: EPA
Greg Van Avermaet je drugi v zgodovini z zmagama na dirki Pariz-Roubaix in olimpijski cestni preizkušnji. Foto: EPA
Štirikratni zmagovalec te dirke Tom Boonen je v svojem zadnjem nastopu v poklicni karieri lovil ubežnike, vendar je bil na koncu neuspešen. Foto: EPA
Van Avermaetu kolesarska klasika

ebastiana Langevelda.

To je že 56. belgijska zmaga na 257 kilometrov dolgi trasi, tako imenovanem severnem peklu, ki ga zaznamuje vožnja po granitnih kockah.

31-letni olimpijski prvak v cestni vožnji iz Ria je 40. Belgijec, ki je slavil na tej znameniti dirki. Nobena druga država nima več kot 20 zmagovalcev (Francija). Van Avermaet je drugi v zgodovini po Hennieju Kuiperju, ki ima v svojih rokah zmago na olimpijski cestni preizkušnji in dirki Pariz-Roubaix.

Van Avermaet kljub padcu opravil največ dela
Trojica Van Avermaet-Štybar-Langeveld je skupaj premagovala zadnjih 15 kilometrov, ko se je osamosvojila na 26. sektorju granitnih kock od 29. Van Avermaet, ki se je sredi dirke znašel na tleh in moral loviti tekmece, je do konca opravil največ dela. Štybar je s prvim končnim napadom poskusil 3,5 km pred ciljem, a brez uspeha. Van Avermaet, Štybar in Langeveld so skupaj prišli na velodrom, se dolgo čakali in spogledovali, celo pustili Italijanu Gianniju Mosconu in Belgijcu Jasperju Stuyvenu, da sta se pridružila, prvi pa je napad sprožil Štybar. Toda olimpijski prvak se ni dal, dobil je sprint in slavil eno najprestižnejših zmag v svetu kolesarstva.
"Na koncu sem se malo bal Štybarja, ki ni sodeloval z nami. Res sem vesel, da sem končno dobil to dirko, saj sem zmago čakal res dolgo. Imel sem nekaj smole pred Arenbergom, a je ekipa opravila dobro delo. Vsi so bili na pravih mestih zame, David Oss mi je res pomagal in na koncu se je vse poklopilo," je bil presrečen kolesar BMC-ja.
Povprečna hitrost več kot 45 km/h
V sončnem in suhem vremenu je padel tudi zgodovinski rekord dirke, ki so jo prvič izvedli leta 1896. Van Avermaet je traso prevozil s povprečno hitrostjo 45,2 kilometra na uro in s tem izboljšal rekord Petra Posta iz leta 1964 - na progi s precej manj granitnimi kockami.

Boonenu se zadnja želja ni uresničila
Zadnjič kot profesionalni kolesar je nastopil Tom Boonen, ki je upal, da se bo poslovil z rekordno peto zmago na severnem peklu. Belgijec je ves čas lovil ubežno trojico, a v tem ni uspel. Na koncu je v cilj prikolesaril zunaj deseterice. Dobrega dne ni imel niti dvakratni svetovni prvak Slovak Peter Sagan, ki je po drugi tehnični okvari še poskušal, a se kmalu vdal in brez rezultatskega presežka prišel do ciljne črte.

Mezgec najboljši Slovenec
Slovencev ni bilo v ospredju. Še najboljši je bil Luka Mezgec (Orica Scott) na 67. mestu. Zaostal je slabih deset minut. David Per (Bahrajn Merida) je bil 93., njegov moštveni kolega Luka Pibernik pa predzadnji, 101. Marko Kump (UAE Team Emirates) in Borut Božič (Bahrajn Merida), ki ima s 14. mestom najboljšo slovensko uvrstitev na tej dirki, nista prišla do cilja.

Pariz-Roubaix, 257 km:              
  1. G. VAN AVERMAET BEL       5:41:07
  2. Z. STYBAR       ČEŠ         vsi  
  3. S. LANGEVELD    NIZ              
  4. J. STUYVEN      BEL         isti 
  5. G. MOSCON       ITA         čas  
  6. A. DEMARE       FRA         +0:12
  7. A. GREIPEL      NEM         vsi  
  8. E. THEUNS       BEL              
  9. A. PETIT        FRA         isti 
 10. J. DEGENKOLB    NEM         čas  
...                                   
 67. L. MEZGEC       SLO          9:41
 93. D. PER          SLO         20:44
101. L. PIBERNIK     SLO         20:50
Van Avermaetu kolesarska klasika