Peter Sagan je bil lani in predlani svetovni prvak v cestni vožnji. Foto: EPA
Peter Sagan je bil lani in predlani svetovni prvak v cestni vožnji. Foto: EPA
Hein Verbruggen
Nekdanji predsednik Mednarodne kolesarske zveze Hein Verbruggen je umrl teden dni pred 76. rojstnim dnevom. Foto: EPA
Sagan dobil peto etapo Dirke po Švici

Drugo mesto je zasedel Švicar Michael Albasini, tretje pa Italijan Matteo Trentin. Med 222-kilometrsko etapo so morali kolesarji premagati tudi 2005 m visoki prelaz Simplon.

Skupno vodstvo je zadržal Italijan Damiano Caruso, Simon Špilak je še naprej četrti. Slovenec je imel na začetku etape nekaj težav, zapletel se je v padec, a ni bilo nič resnejšega in je kmalu ujel glavnino. Na koncu je v cilj prišel v času zmagovalca, zasedel je 26. mesto.
Na začetku etape je s pobegom poskušal Matej Mohorič, a je bil beg kratkotrajen. Daljši je bil beg petih kolesarjev, ki so bežali tako rekoč do konca, a tudi oni v svoji nameri niso uspeli, šprinterske ekipe jim veselja niso dovolile.

Za Sagana je bila to že 94. zmaga v profesionalni karieri, na Dirki po Švici pa 14. V zadnjih sedmih izvedbah je zmagal vsaj enkrat. "Danes smo bili bolj zbrani kot v prvi etapi, v kateri je bil šprint prava zmešnjava. Tokrat smo nadzorovali položaj, delovali brezhibno, delo ekipe sem v zaključku samo dokončal. Zelo mi je pomagala tudi ploha v zadnjem delu etape, pomenila je pravo osvežitev," je po uspehu dejal Slovak, ki je prevzel vodstvo po točkah. V ponedeljek je bil v tretji etapi drugi za Michaelom Matthewsom.

Šesta etapa od Locarna do La Punta bo spet zahtevnejša, končala se bo na vrhu vzpona. Dirka se bo končala v nedeljo s kronometrom v Schaffhausnu.

Primož Roglič je zmagal na 7,5 kilometra dolgem prologu na dirki ZLM Toer na Nizozemskem. S časom 8:04 je bil tri sekunde hitrejši od Nemcev Marcela Kittla in Maximiliana Schachmanna. Petetapna dirka bo trajala do nedelje.

Roglič je na dirko prišel po višinskih pripravah v Sierri Nevadi, kjer se je pripravljal na Tour de France. To je njegova četrta etapna zmaga v tej sezoni, prejšnje tri je dosegel na dirkah po Romandiji in Baskiji.

Verbruggen izgubil boj z levkemijo
Po dolgotrajni bolezni je umrl Nizozemec Hein Verbruggen, nekdanji predsednik Mednarodne kolesarske zveze. Pri 75 letih je izgubil boj z levkemijo.

Veljal je za enega najvplivnejših športnih funkcionarjev. Na vrhu zveze je bil med letoma 1991 in 2005, bil pa je tudi član mednarodnega olimpijskega komiteja v dveh obdobjih, med letoma 1996 in 2005 ter od 2006 do 2008. Po upokojitvi je bil v obeh organizacijah častni predsednik oz. član.

Njegovo obdobje na vrhu UCI-ja je zaznamovalo tudi sporno dogajanje, saj so mu očitali, da je vedel za dopinške prevare Lancea Armstronga, a jih je prikrival.

 
Bex-Cevio, 222 km:                    
  1. P. SAGAN          SLK     5:15:50
  2. M. ALBASINI       ŠVI         vsi
  3. M. TRENTIN        ITA            
  4. P. BEVIN          NZL            
  5. N. BONIFAZIO      ITA        isti
  6. M. MATTHEWS       AVS            
 26. S. ŠPILAK         SLO            
 52. M. MOHORIČ        SLO         čas
148. M. KUMP           SLO       15:43
 
Skupni vrstni red po 5. etapi:        
  1. D. CARUSO         ITA    17:24:24
  2. S. KRUIJSWIJK     NIZ       +0:16
  3. D. POZZOVIVO      ITA        0:25
  4. S. ŠPILAK         SLO    isti čas
  5. M. SOLER          ŠPA        0:32
112. M. MOHORIČ        SLO       32:57
154. M. KUMP           SLO       53:46

Sagan dobil peto etapo Dirke po Švici