Tony Martin je iz sebe iztisnil zadnje atome moči. Foto: Reuters
Tony Martin je iz sebe iztisnil zadnje atome moči. Foto: Reuters
Tony Martin
Tony Martin je v Valkenburgu osvojil še drugo zlato, saj je z ekipo Omega Pharma Quick-Step slavil tudi v ekipnem kronometru. Foto: Reuters
Jani Brajkovič
Jani Brajkovič je po naporni sezoni iztrošen. Foto: KZS/Marjan Kelner
Mavrična majica drugo leto zapored Martinu

27-letni Nemec, olimpijski podprvak, je tako upravičil vlogo prvega favorita, ki jo je "prevzel" po odpovedi olimpijskega prvaka Britanca Bradleyja Wigginsa, njegovega rojaka tretjeuvrščenega Chrisa Frooma in poškodovanega Švicarja Fabiana Cancellare. Martin je na 45 kilometrov dolgi progi za pet sekund prehitel Američana Taylorja Phinneyja, medtem ko je bil tretji Belorus Vasil Kirjenka. Povsem izmučeni Martin je po prečkanju ciljne črte nekaj časa ležal na asfaltu.

"Čutil sem velik pritisk. Nisem pričakoval, da bo tako težko. Moral sem dati vse od sebe. Zadnji del je bil najtežji v moji karieri. Na koncu sem bil 'mrtev'," je priznal Martin, ki je kolesaril s povprečno hitrostjo 46,755 km/h.

Brajkovič: Telo ne zmore več tako hudih naporov
Slovencema se ni uspelo prebiti med deseterico. Kristjan Koren je bil 17., Jani Brajkovič pa 40. "Zagotovo vožnja ni bila odlična. Cesta je bila sicer res mokra, ampak mislim, da so bile glavni vzrok za ta rezultat noge. Sezona je bila predolga in pretežka, da bi še tukaj kaj naredil, telo ne zmore več tako hudih naporov in se ne odziva na treninge," je dejal Brajkovič.

Koren: Hauptman me je gonil do maksimuma
Koren pa je po svojem prvencu na članskem svetovnem prvenstvu v kronometru povedal: "Težava je nastala, ko me je po 10 kilometrih ujel dež, bilo je od 15 do 18 stopinj, voda in veter sta naredila nogi zelo težki. Imel sem nekaj težav, ko je bila mišica mrzla in nisem imel več občutka, koliko pritiskam. Andrej Hauptman, ki se je vozil za mano, mi je po radiu narekoval tempo, po domače rečeno me je gonil, da sem dal vse od sebe. Po televiziji sem potem videl, da imajo kolesarji lepo vreme, suhe ceste, jaz pa sem moral precej tvegati na ovinkih, da sem pridobil nekaj stotink. V nedeljo nas je bilo na cesti šest kolesarjev, deliš si naloge, tu pa si eno uro sam, dobiš veter v prsi in se moraš boriti še s tem, tako da je to gotovo še en napor več kot v nedeljo. Glede na vse, kar sem imel zadnji mesec, ko sem drvel iz dirke v dirko in bil doma le dva dni, je to moj maksimum."

Četrtek je na svetovnem prvenstvu prost dan, v petek pa je na sporedu cestna dirka mladink.

VALKENBURG, Nizozemska                
                                      
Člani, kronometer, 45,1 km:           
 1. T. MARTIN           NEM   58:38,76
 2. T. PHINNEY          ZDA      +5,37
 3. V. KIRJENKA         BLR    1:44,99
 4. T. VAN GARDEREN     ZDA    1:49,37
 5. F. KESSIAKOFF       ŠVE    1:50,56
 6. D. GRUZDEV          KAZ    1:56,44
 7. J. BARTA            ČEŠ    2:12,49
 8. A. DOWSETT          VB     2:26,06
 9. A. CONTADOR         ŠPA    2:30,00
10. A. MALORI           ITA    2:40,54
...                                   
17. K. KOREN            SLO    3:05,29
40. J. BRAJKOVIČ        SLO    4:19,00
Mavrična majica drugo leto zapored Martinu