Sklepni del EuroBasketa bo odigran v Stožicah. Foto: Aleš Fevžer
Sklepni del EuroBasketa bo odigran v Stožicah. Foto: Aleš Fevžer

Takšni dogodki prinašajo številne koristi, redko pa se omenjajo morebitni zadržki ali celo negativne plati organizacije velikih športnih tekmovanj. Raziskovalca dr. Simon Ličen in dr. Renata Slabe - Erker sta se odločila preveriti, kakšna so stališča prebivalcev Slovenije glede organizacije EuroBasketa 2013 in tudi drugih športnih prireditev v Sloveniji.

Anketni vprašalnik EuroBasket 2013 lahko najdete in izpolnite na tej povezavi.

Kaj je namen raziskave?
"Z raziskavo želiva ugotoviti, kako prebivalci države gostiteljice ocenjujejo koristi in morebitne slabosti organizacije mednarodnega športnega tekmovanja, kot je evropsko prvenstvo v košarki. Tovrstna tekmovanja postajajo namreč vse zahtevnejši organizacijski in finančni zalogaj, čedalje bolj izrazito pa je tudi zavedanje dediščine takšnih prireditev, ki je lahko pozitivna ali negativna," je o raziskavi povedal vodilni raziskovalec Simon Ličen.

Kakšne pa so koristi takšne raziskave? "Izsledki bodo koristili slovenskim institucijam pri tehtanju o podobnih kandidaturah v prihodnje ter bodočim organizatorjem športnih tekmovanj v drugih državah." Drugi del vprašalnika ugotavlja doživljanje domoljubnih čustev, ki državljane spremljajo ob velikih športnih tekmovanjih.

Drugi del raziskave po koncu turnirja
Raziskovalca bosta mnenja javnosti še enkrat ugotavljala po koncu EuroBasketa. Na kaj opozarjata pred reševanjem? "Sodelujoči morajo vedeti, da ni pravilnih ali napačnih odgovorov – zanimajo naju njihova stališča, ki se med seboj razlikujejo, kar je povsem normalno. Vprašanja oziroma trditve v anketi nimajo skritih pomenov in anketirancem ne želimo sugerirati, kaj naj odgovorijo," je pojasnil Ličen.

Raziskovalci za čim bolj veljavne ugotovitve potrebujejo čim več udeležencev, zato tudi vas prosijo, da se odzovete njihovemu povabilu in izpolnite anketni vprašalnik. Raziskavo bomo spremljali tudi na MMC-ju, o prvih izsledkih pa bomo poročali jeseni.