Boštjan Nachbar, ki na prvih dveh pripravljalnih tekmah Slovenije ni igral, je bil s 13 točkami prvi strelec Slovenije. Foto: Aleš Fevžer
Boštjan Nachbar, ki na prvih dveh pripravljalnih tekmah Slovenije ni igral, je bil s 13 točkami prvi strelec Slovenije. Foto: Aleš Fevžer
Domen Lorbek
Domen Lorbek je dobro zadeval. V prvem polčasu je dosegel 10 točk. Foto: Aleš Fevžer
V soboto bo Slovenija še bolj potrebovala pomoč navijačev, saj bo nasprotnik močna Srbija. Foto: Aleš Fevžer
Latvija ob koncu zapretila Sloveniji

Slovenska košarkarska reprezentanca je imela kljub vodstvu 15 točk težave z Latvijo, a je tridnevni pripravljalni turnir v Celju vendarle začela z zmago 71:67.

Prednost Slovenije se je večinoma vrtela okrog desetih točk, toda v zadnji četrtini je hitro kopnela. Latvija je zaslutila priložnost, se zanašala na trojke, consko postavitev in skok v napadu ter v zadnjo minuto vstopila z le dvema točkama zaostanka (67:65).

Nachbarjeva mirna roka odpravila dvome
Ker sta Mirza Begić in Goran Dragić zadela le po enega od dveh prostih metov, bi Latvija lahko krenila v napad, ki bi ji lahko prinesel vodstvo, a je odbito žogo v napadu priboril Zoran Dragić, odločilni točki pa je deset sekund pred koncem s črte prostih metov prispeval Boštjan Nachbar, s 13 točkami prvi strelec Slovenije.

Zadeli le dve trojki
Slovenija je v savni Zlatoroga (klimatske naprave še ne delajo) pokazala nekaj uigranih akcij in hitrih protinapadov, šepal pa je met z razdalje (trojke 2/15). Že v prvih 20 minutah je dal selektor Maljković priložnost vsem igralcem z izjemo Luke Lapornika. Njegove minute so prišle v tretji četrtini, ko je dvakrat zapored atraktivno končal protinapad in Sloveniji priboril najvišje vodstvo na tekmi 54:39.

Boštjan Nachbar: "Ti padci v igri so normalni za ta del priprav, seveda pa jih bomo poskušali znižati na minimum. Tudi na prvenstvu bomo na krilih navijačev verjetno na nekaterih tekmah prišli do visoke prednosti in jo bomo morali znati zadržati. To je bila dobra učna ura. Zadovoljen sem s svojo igro, a seveda so še rezerve. Sobotna tekma proti Srbiji, ki je močna in izkušena reprezentanca, bo pravi test za nas."

Božidar Maljković: "Razmere za igro so bile izjemno težke, saj je bila v dvorani huda vročina, žoga spolzka in na trenutke je bilo prav težko dihati. Prav v vseh segmentih moramo igrati bolje. Izgubili smo skok, zgrešili preveč prostih metov, zamujali v obrambi, skratka čaka nas še veliko dela. Nekateri igralci so danes prvič igrali skupaj, pravih akcij praktično še nismo uigravali, hkrati pa je povsem drugače igrati na treningu ali pa v dvorani pred televizijskimi kamerami. Veliko preglavic nam je povzročala tudi conska postavitev Latvijcev. Zadovoljen pa sem, ker se je videlo, da imajo igralci veliko srce in volje do uspeha."

Celje:
SLOVENIJA - LATVIJA
71:67 (21:13, 16:15, 18:19, 16:20)
Slokar 4, Lapornik 5, Joksimovič (5 podaj), Blažič 1, Nachbar 13, G. Dragić 11 (6 podaj), Lorbek 10, Vidmar 6, Begić 9 (9 skokov, 2 blokadi), Prepelič 4, Balažič 8, Z. Dragić; Berzins 17.
TURČIJA - SRBIJA 63:78 (18:23, 9:20, 20:13, 16:22)
Türkoglu in Ermis po 11; Krstić 23, Nedović 15.
Sobota ob 20.45:
SLOVENIJA - SRBIJA

Nedelja ob 20.15:
SLOVENIJA - TURČIJA

Latvija ob koncu zapretila Sloveniji