Boštjan Nachbar je bil na tekmi proti Španiji s 14 točkami drugi strelec Slovenije. Poudaril je, kako je bilo na tekmi proti Češki težko, ker je vsa Slovenija že mesece in mesece govorila o prvenstvu in je bil pritisk velik. V četrtek je končno steklo, se pa
Boštjan Nachbar je bil na tekmi proti Španiji s 14 točkami drugi strelec Slovenije. Poudaril je, kako je bilo na tekmi proti Češki težko, ker je vsa Slovenija že mesece in mesece govorila o prvenstvu in je bil pritisk velik. V četrtek je končno steklo, se pa "Boki" malce boji, ker bo treba od sobote do ponedeljka odigrati tri tekme zapored, kar je označil za gladiatorstvo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zlatorog, ki je bil povsem v zeleni barvi, je ponesel junake do velike zmage. Po tekmi se je slavje nadaljevalo pred dvorano, kjer je bilo ob enih zjutraj še vsaj 1.500 navijačev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dušan Blažič
Jako Blažiča je s tribune spodbujal oče Dušan. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Matjaž Smodiš z ekipo TV Slovenija. Sanja Modrić je bila po zmagi presrečna, ker je lahko to doživela v vlogi reporterke. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

ključnega moža izpostavil Eda Murića.

Slovenija je dan po mučenju proti Češki na noge dvignila navijače, saj ji je uspelo z 78:69 premagati velikega favorita evropskega prvenstva Španijo. Dvorana Zlatorog je z ovacijami in v upanju, da se zgodba z istimi igralci v glavni vlogi morda ponovi v finalu, pospremila junake s parketa, slavje pa se je nadaljevalo pred dvorano, kjer je bilo ob enih zjutraj še vsaj 1.500 navijačev. Slovenija je zdaj dobila prepotrebno samozavest, da lahko premaga vsakogar, hkrati pa se še vedno zaveda, da zmaga ne pomeni prav veliko in da jih predvsem ne sme uspavati.

Kot gladiatorji - tri tekme v treh dneh
"Nočemo, da bi bila ta zmaga naš vrhunec evropskega prvenstva. Bog ne daj," je razmišljal Boštjan Nachbar, ki se boji treh tekem v treh dneh, ki Slovence čakajo od sobote do ponedeljka. "To je najtežji del prvenstva. Ne razumem teh ljudi. Tri tekme v treh dneh igraš na življenje in smrt. Saj nismo gladiatorji. Mečemo se po tleh in borimo za vsako žogo, ampak dajte nam vsaj kakšen dan premora."

Ni bilo dvoma, da bo steklo tudi v napadu
Energija, ekipni duh in borbenost, ki jo kaže ta reprezentanca, vlivajo upanje na nekaj več. Trener Tomo Mahorič se po slabi igri proti Češki ni vznemirjal: "Dejansko kakovost so pokazali že na pripravljalnih tekmah in nisem dvomil, da bodo tudi na EP-ju igrali na takšni ravni. Pomembno je, da smo proti Špancem ves čas igrali dobro obrambo, vprašanje je bilo le, kdaj bo steklo v napadu. Vedeli smo, da bo Marc Gasol izčrpan, saj je bil v prvem polčasu ves čas v igri, Španci pa na položaju centra nimajo dovolj menjav."

Edo Murić začetnik slovenskega juriša
Mahorič je v pogovoru za MMC tudi izpostavil pomoč s tribun. "Pred takšnim občinstvom in s to kakovostjo in kemijo, ki vladata v ekipi, je ni ekipe v Evropi, ki je ne bi mogli premagati. Zame je bil Edo Murič začetnik preobrata. S trojkama, ko smo bili še v krču, je odprl serijo slovenskih košev. Vsak naslednji igralec je le še dodal svoj kamenček v mozaik. Goranu Dragiću ni šlo vso tekmo in sem kar slutil, da bo na koncu prišel na svoj račun. Zoran Dragić je zadel nekaj neverjetnih metov v zadnjih sekundah, uspelo mu je tudi nekaj polaganj. Bili so to izjemno težki meti, a očitno ima občutek. Izpostavil bi tudi ekipno igro in dobro vodenje Maljkovića."

Peter Vilfan: "Poezija!"
Nekdanji reprezentant Jugoslavije in Slovenije Peter Vilfan ni bil pretirano presenečen, da je Slovenija premagala Španijo: "Zame tole niti ni tako nepričakovano. Jasno, da je naša reprezentanca sposobna veliko več, kot je pokazala v sredo. Tole je bila poezija. Ves čas smo jim bili za petami, ostali smo dovolj samozavesti, vedeli smo, da zmoremo igrati z njimi. In potem tisto stopnjevanje do zadnje četrtine in fenomenalen zaključek v zadnjih štirih, petih minutah," je za MMC povedal Vilfan.

Ena najboljših tekem desetletja
Bi kakšnega igralca lahko posebej izpostavil? "Vsi so bili super, tudi selektor Božo Maljković je bil sijajen. V vseh segmentih košarke so bili izjemni. Vsekakor je bila to ena najboljših tekem Slovenije v zadnjem desetletju in težko jo bodo ponovili na letošnjem prvenstvu. Goran je pokazal svojo kakovost, vemo, da je on tisti ključni mož, ki mora vleči reprezentanco. Njegov slabši uvod v prvenstvo je pozabljen. Fenomenalen je bil, prevzemal odgovornost, vodil ekipo, igral dobro obrambo, bil hraber in dosegel 18 točk. Skratka, storil je vse, kar mora vrhunski igralec narediti."

Silna energija Zorana Dragića
"Pravzaprav je dal vsak igralec svoje. Recimo Jaka Lakovič. Vstopi v igro, vrže, zadene trojko, gre na klop, se vrne, spet zadene. Za to je v reprezentanci pri 35 letih. Pri Boštjanu Nachbarju so vse tiste izkušnje in kakovost izplavale na površje. Presenetil me je Zoran Dragić. Vemo, da je borben, da gara v obrambi, ampak ti zadeti meti, ti trojke in njegova silna energija, ki je ponesla vse fante do zmage. Neverjetno."

Presrečna tudi Sanja Modrić
Pred polnočjo smo vsi zadovoljni zapuščali Zlatorog. Tudi delo novinarjev je povsem drugačno, če "tvoja" reprezentanca zmaguje. Novinarka TV Slovenija Sanja Modrić je bila navdušena, da je bila del uspeha: "Ob tem sijajnem vzdušju sem pomislila, da sem res lahko presrečna, ker sem doživela nekaj takšnega. Premagati Špance s takšno igro in s takšno podporo ... Neverjetno. Ves čas se je v dvorani čutilo tisto vznemirjenje in pozitivna energija. Samo upam, da uspeh igralcev ne bo preveč ponesel in da se bodo znali umiriti, tako kot se moramo tudi mi, navijači."