Tonyja Parkerja in druščino, ki je zanesljivo premagala Turčijo, je v soboto v Lillu gledalo 26.135 gledalcev. Foto: Reuters
Tonyja Parkerja in druščino, ki je zanesljivo premagala Turčijo, je v soboto v Lillu gledalo 26.135 gledalcev. Foto: Reuters

Še nikoli prej na eni košarkarski tekmi ni bilo toliko gledalcev, kot v soboto na stadionu Pierra Mauroya, ki so ga prireditelji izločilnih bojev letošnjega EuroBasketa spremenili v ogromno košarkarsko areno. Prejšnji rekord je bil iz lanskega 26. marca, ko si je v beograjski Areni dvoboj Crvene zvezde in Budivelnika Kijev (v četrtfinalu Evropskega pokala) ogledalo 24.232 navijačev.

"To je izjemen dan za evropsko košarko. Verjamemo, da bo obisk naslednji teden še večji," je komentiral predsednik Fibe Europe Turgay Demirel in dodal: "Tudi na naslednjih prvenstvih se bomo trudili za čim večji obisk."

Podobno je razmišlja izvršni direktor Fibe Europe Kamil Novak: "Gre za novo obdobje evropske košarke. Na takšnem stadionu bodo izločilni boji nekaj izjemnega. Skoraj 30 tisoč gledalcev, to je enkratno in temelj za naše nadaljnje delo, saj želimo v večje in sodobnejše arene."

Žal selitev v Lille Sloveniji ni prinesla sreče. Potem ko se je v Zagrebu, kjer je bilo na tribunah tudi do 5.000 slovenskih navijačev, počutila zelo domače, na dvoboju proti Latviji med varovanci Jureta Zdovca, ki se že dan pred sobotno opoldansko tekmo osmine finala ni počutil dobro, ni bilo čutiti prave energije: "Vse skupaj je čudno. Saj je lepo, a na neki način čudno, malce temno in hladno."

Današnji dvoboji osmine finala
Ob 12.00:
HRVAŠKA - ČEŠKA

Ob 14.30:
SRBIJA - FINSKA

Ob 18.30:
IZRAEL - ITALIJA

Ob 21.00:
LITVA - GRUZIJA

Prenosi vseh tekem na TV SLO 2 in na MMC-ju.