Matej Erjavec in Sergio Tavčar sta se strinjala, da je Jure Zdovc najboljši slovenski trener in najprimernejši za selektorja. Foto: www.alesfevzer.com
Matej Erjavec in Sergio Tavčar sta se strinjala, da je Jure Zdovc najboljši slovenski trener in najprimernejši za selektorja. Foto: www.alesfevzer.com

Miha Mišič se je pogovarjal z gosti - predsednikom Košarkarske zveze Matejem Erjavcem, zdaj že nekdanjim direktorjem reprezentanc Matejem Avanzom, nekdanjim slovenskim reprezentantom Jako Daneuom in televizijskim reporterjem Sergiem Tavčarjem.

"Absolutno bi želel, da bi rezultatsko končali bolje, kot smo. Zavedali smo se, da v ta projekt Eurobasketa ne potujemo z najboljšo ekipo. Skozi prepričanje Jureta Zdovca, da ne odstopa od vrhunskosti, se je dvigala tudi samozavest. Ekipa je kazala dobre predstave na pripravljalnih tekmah in začetni fazi prvenstva v Zagrebu. Vsi skupaj smo verjeli, da lahko naredimo preskok med osem. Žal se je najslabša tekma zgodila ravno takrat, ko se ne bi smela, in rezultat je takšen, kakršen je," je ob slovesu s KZS-ja o 12. mestu Slovenije spregovoril Avanzo.

Erjavec znova potrdil, da je Zdovc njegov favorit
Tavčar je dodal, da je uvrstitev realna, saj se je poznala odsotnost številnih igralcev, obenem pa so manjkali košarkarji, ki bi bili nosilci v svojih klubih in bi igrali na vrhunski ravni. Izjema je le Zoran Dragić. Tavčar je spregovoril tudi o prihodnosti selektorja Jureta Zdovca: "Ne vidim drugega selektorja kot Zdovca. S to ekipo ni prišel med osem. Če gledam od zunaj, se mi zdi normalno. Če bi prišel, bi bil podvig. Od vseh slovenskih reprezentanc v zadnjih 15 letih je bila ta najbolje vodena. Da ne omenim tiste iz 2009, ko je za en met zgrešila finale, pa nista igrala Goran Dragić in Smodiš. Če zna kdo potegniti maksimum iz igralcev, ki jih ima na voljo, je to Zdovc. Po drugi strani pa, kdo bi lahko bil."

"Zdovc je imel pogodbo sklenjeno še pred časom, ko sem prišel na zvezo, za dve leti plus eno leto. Torej, ob morebitni neuvrstitvi v kvalifikacije za olimpijske igre mu pogodba poteče. To pa še zdaleč ne pomeni, da Jure ne bo nadaljeval kot selektor. Že večkrat sem javno dejal, da je on moj favorit. Po statutu sem jaz tisti, ki ga predlaga izvršnemu odboru v potrditev. Z Juretom sva se po prvenstvu že dvakrat sestala in se resno pogovarjava za delo naprej. Je pa potrebna analiza dela za nazaj in vizije za naprej," je pristavil Erjavec, ki je potrdil tudi, da je Slovenija vložila kandidaturo za predtekmovalno skupino evropskega prvenstva 2017.

Športni izziv: Ocena EP-ja v košarki
Športni izziv: Ocena EP-ja v košarki