Košarka

Poudarki

  • Košarkarji začeli priprave za EP v Litvi
  • KZS bo v naslednjih dneh predstavil podrobnosti zapleta
Erazem Lorbek
Lorbkova odpoved je bila hočeš ali nočeš prva novica začetka priprav. Foto: EPA
Jaka Lakovič
Jaka Lakovič, ki je pet let igral za Barcelono, je zatrdil, da mu katalonski klub ni nikoli pogojeval igranja za reprezentanco. Lakovič je prišel pozdravit soigralce, medtem ko se bo sam pripravam pridružil 18. julija. Foto: MMC RTV SLO
Matej Avanzo
Vodja reprezentance Matej Avanzo je povedal, da je - z izjemo Lorbkove odpovedi - vse v redu. Foto: MMC RTV SLO
Božidar Maljković
Božidar Maljković in bržkone njegova podaljšana roka na igrišču Jaka Lakovič, ki v reprezentanci nikoli ne razočara. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Erazem Lorbek odpovedal n...

Dodaj v

Erazem Maljkoviću rekel "ne" pet pred dvanajsto

V Kranjsko Goro odšlo 12 košarkarjev
10. julij 2011 ob 13:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Bojazni so se uresničile: slovenska košarkarska reprezentanca bo na letošnjem evropskem prvenstvu v Litvi nastopila brez Erazma Lorbka.

Lorbek, ki je blestel na prejšnjem evropskem prvenstvu, na katerem je Slovenija osvojila četrto mesto, je 15 minut pred nedeljskim zborom reprezentantov v Ljubljani poklical selektorja Božidarja Maljkovića in mu sporočil, da se tokratne reprezentančne akcije ne bo udeležil.

Maljkovića vzroki odpovedi ne zanimajo
"Začel mi je omenjati Barcelono, pojasnjevati, da se mu ponuja možnost igranja v Ligi NBA in podobno, pa sem ga prekinil in mu dejal, da me pravzaprav vzroki ne zanimajo. Sprejel sem njegovo odpoved, zdaj pa si pozornost zaslužijo tisti, ki so tukaj in pripravljeni igrati. Bomo pa v prihodnjih dneh zagotovo pripravili stališče do problematike odpovedi, ki se v slovenski košarkarski reprezentanci vleče že nekaj let," je mirno razlagal Maljković.

V dnevu ali dveh podrobno o "primeru" Lorbek
Direktor košarkarskih reprezentanc Matej Avanzo pa je pojasnil, da je zadnjič govoril z Lorbkom, ko sta se dogovorila za dodaten teden dni dopusta: "Potem je stopil v stik neposredno z Maljkovićem, ki mu je naposled tudi odpovedal nastop. Vsekakor bo Košarkaška zveza Slovenije o tej zadevi podrobno in jasno spregovorila v naslednjem dnevu ali dveh, vsekakor pa ne danes, ko je čas za tiste, ki so prišli."

Ne klub, vsak se odloča sam
Avanzo je na vprašanje, ali meni, da gre res za pogojevanje Barcelone, odgovoril: "To ne obstaja ne v evropski košarki niti v Ligi NBA. Vsak igralec ima namreč v pogodbi klavzulo, po kateri se o igranju za reprezentanco odloča sam. Zdaj pa naj vsak sam presodi, koliko je resnice o pogojevanju Barcelone. Več ne želim govoriti." Lorbek je sicer že v petek napovedal "črn" scenarij, ko je v pogovoru za MMC povedal, da je odločitev o njegovem nastopu na turnirju najboljših reprezentanc stare celine le v rokah Barcelone, s katero je v zadnji sezoni postal španski državni in pokalni prvak.

Medalja zdaj bolj želja kot (realen) cilj?
Odpovedi Primoža Brezca, Bena Udriha, Saše Vujačića, Domna Lorbka, Gašperja Vidmarja (poškodba) in nazadnje še Erazma Lorbka so vsaj delno prekrižale Maljkovićeve načrte, ki so ob njegovem imenovanju decembra lani segali do medalje. "Jasno je, da bo po vsem tem treba narediti neko redefinicijo ciljev, tudi v luči prvenstva v Sloveniji. Reprezentanca je še vedno sposobna narediti rezultat, je pa težko govoriti o medalji kot realnem cilju. Zagotovo pa ostaja naša želja," je o "novi realnosti" razmišljal Avanzo.

Prvi odzivi MMC-jevih bralcev so izrazito negativni, padajo pa ostre obtožbe in besede, kot so sramota in izdajstvo. Ko bo 20. oktobra Erazem Lorbek z Barcelono gostoval v Stožicah na evroligaški tekmi proti Unionu Olimpiji, ga očitno čaka koncert žvižgov.

Več bremena in (priložnosti) za Smodiša, Jagodnika, Zupana in Slokarja
Lorbek, 27-letni in 210 cm visoki krilni center, bi bil na EP-ju, ki se bo začel konec avgusta, zagotovo med nosilci igre, zato se bo njegova odsotnost najbrž poznala. Je pa po drugi strani to tudi priložnost za preostale igralce, ki igrajo na njegovem položaju "štirice". Zagotovo bodo imeli Matjaž Smodiš, Goran Jagodnik, Miha Zupan in Uroša Slokar več dela ...

Dvanajsterica na avtobusu za Kranjsko Goro
Lorbkova odpoved ni skalila dobrega razpoloženja, ki je vladalo pred sedežem KZS-ja na obrobju Ljubljane. V Kranjsko Goro, kjer se začenjajo priprave, se je v zgodnjem popoldnevu odpravilo 12 košarkarjev: Goran in Zoran Dragić, Jaka Blažič, Sašo Ožbolt, Dino Murić, Luka Lapornik, Nebojša Joksimović, Miha Zupan, Goran Jagodnik, Uroš Slokar, Danijel Vujasinović in Mirza Begić. Izkušeni Jaka Lakovič, Matjaž Smodiš, Boštjan Nachbar in Samo Udrih se bodo moštvu pridružili 18. julija na Ptuju, medtem ko bosta Edo Murić in Klemen Prepelič prišla po končanem EP-ju divizije A v Bilbauu (14.-24. julij).

V spodnji galeriji si oglejte še nekaj utrinkov z zbora reprezentance.

T. O., Aleš Vozel
Sašo Ožbolt
Prijavi napako
Komentarji
Trombocit
# 10.07.2011 ob 13:30
Tudi na EP 2013 ga ne rabimo.
veeert
# 10.07.2011 ob 13:31
Sramota, sramota !!!

Erazem, toplo ti priporočam da izpustiš tekmo proti Olimpiji v Stožicah.

Pizda, kaj se dogaja, ko se človek že res veseli športnega dogodka, pa zarad takih izmečkov ostane praznih rok ...
SR
# 10.07.2011 ob 13:31
Katastrofa.

Imam pa vseeno raje Vujačiča in Udriha, ki vsaj direktno povesta, ne pa Erazem, ki vsakič išče neke izgovore..
čarli23
# 10.07.2011 ob 13:31
Sramota! To z Barcelono so navadne buče, to vejo vsi...
FBR
# 10.07.2011 ob 13:30
In ne rabimo takih za naslednjič ko bodo hotli igrat
fasada
# 10.07.2011 ob 13:31
15 minut pred zborom pove, da ga nebo?????????? wtf, da sem jaz trener pod mojim vodstvom več ne bi igral na reprezentanco. Obnaša se pa res ko en 14 letnik, ziher je imel prste vmes njegov foter...
dezika
# 10.07.2011 ob 13:31
Želel bi si, da so to 1. Aprilske, vendar...! Kako sramotno, TI NISI ŠPORTNIKI AMPAK PODJETNIK (če te lepo poimenujem).
playmaker
# 10.07.2011 ob 13:30
Pff, naj se zgleduje po Lakoviču pa Smodišu in drugimi, ki so v vsakem primeru pripravljeni igrat za Slovenijo!
jurica
# 10.07.2011 ob 13:38
Lorbek,če ne bo igral pač ne bo igral..
A treba je napisat,da je pač izdajalec in to je dolžnost novinarjev!!Ne pa se zgovarjat na poroko,možne poškodbe,utrujenost,podpis nove pogodbe in ne vem kaj še..izdajalec si pa pika...jasno in glasno to povedat,izdajalec!
In zakaj mislite,da tega Srb,Hrvat ali Španec ne upa naredit.Ker novinarji napišejo izdajalec si in pika.In kaj se pa potem zgodi izdajalcu športniku..po cesti se ne more sprehajat v miru,žena mu mora pri frizerju čakat,pizze ne more jest,ker mu ali kelner ali kuhar pljuneta v njo,čakat mora na pošti,banki,trgovini,mesar mu,da najbolj žilav kos mesa...Me prav zanima,če bi se Iniesta upal sprehoditi po Madridu,če bi mesec dni prej odpovedal nastop za svojo državo...
Nisi zvezda,ampak si izdajalec..,in to bi MI vsi Slovenci morali pokazati raznim Udrihom,Vujačiču,Lorbkom....novinarji in nekateri VI jih pa še podpirajo...Izdajalec in pika!!!
Naj si Nacharja ali Lakoviča vzamejo za vzor...ali Bosanca Begiča!
Ali pa vse nas,ki smo zadnje Evre dali za pot v Litvo...
Čeprav 3000 Slovencev v Litvi je vredno vec kot Lorbek in Udrih ter Vujačič skupaj!
Tak,da ne širite panike prehitro,raje vsi v Litvo!!!
a-dee-jay
# 10.07.2011 ob 13:33
Erazem, Erazem, sedaj si se dokončno zameril celemu narodu.
bujko1
# 10.07.2011 ob 13:31
to mu je zihr ata prevpovedal
cfc90
# 10.07.2011 ob 13:36
Barcelona je tukaj vpletena ravno toliko kot pri Messijev nastop za Argentino na Copi..... NIČ

Hvala Lorbek Superstar
lwzr
# 10.07.2011 ob 13:35
igrati za reprezentanco ti mora biti čast, ne obveznost! sramota! sedaj vsaj vemo, koliko mu pomeni igrati za reprezentanco!

p.s : a si mislite, kaj bi bilo, če bi barca prepovedala messiju igrati za reprezentanco?ah dejte no

če bi hotel igrati za reprezentanco, bi se postavil zase v klubu! očitno se ni...
vozek
# 10.07.2011 ob 13:33
Pakajsinor, 15 minut prej gre poklicat...prokleti gnoj.
SASSHO
# 10.07.2011 ob 13:29
Pa smo spet pri zakulisnih igricah...
janez666
# 10.07.2011 ob 13:42
sej se bo v stožicah jokal, kot se je fučka v tivoliju
maaajcikaaa
# 10.07.2011 ob 13:56
Zakaj pišete takšne naslove v novici?

A ste novinarji tudi pod vplivom tastarega Lorbka? Vas je strah, da ne bo več zastonj vstopnic za tekme Olimpije?? Nimate jajc napisat tako kot je, zato pa delajo športniki z vami (in nami) kot svinja z bučo!

Pravi naslov bi bil:

- Lorbek NOČE igrati za Slovenijo
- Denar mu je več pomemben kot lastna država
- Lorbku je Barcelona več kot Slovenija
- Erazem zatajil vse soigralce in zvezste navijači in izbral denar!
itd
_olimpija_
# 10.07.2011 ob 13:32
Ma mrš lahko te je sram
lmatjaž
# 10.07.2011 ob 13:30
V redu, zdaj pa vrni potni list, dragi Erazem !
In kljub vsemu boš toliko brezobrazen in se boš ponosno sprehajal po Ljubljani, ne?
mietke10
# 10.07.2011 ob 13:43
Hvala ti Erazem....Da te ni sram......
Sinpley
# 10.07.2011 ob 13:42
Svašta. Najprej Lisac z Lorbkom proda tekmo Partizanu, sedaj nam še Erazem odpove četrt ure pred rokom. Razume, da je kolebal, ampak to je povsem nefer odnos do državnega dresa. Naj gredo vsi Lorbki nekam, dost vas mam, banda prokleta !!!
Merlot
# 10.07.2011 ob 13:43
SRAM NAJ GA BO! To je pa res sramota. In res ne verjamem, da je Barcelona tista, ki mu ne pusti igrati. Če bi šlo za igralca, ki je izjemno nagnjen k poškodbam bi to verjel, a v tem primeru in pri njegovih letih pa to ne verjamem!!! Igralec njegovega kova bi moral sam postavljati pogoje klubu, ko smo že pri tem. Res mi je bil največji car, med EP v Beogradu smo celo govorili malce, vsi vemo, kako je raztural na Poljskem....sedaj pa tole. Mislim, da res zadaj vse niti vleče oče Radovan, ki je uspel potopiti slovensko klubsko košarko (eden glavnih krivcev za krizo Olimpije), sedaj pa se izživlja še z manipulacijami pri reprezentanci.

Kakorkoli, Erazem, močno si nas razočaral! Le zaradi preteklega doprinosa k reprezentanci ti letos ob gostovanju Barcelone ne bom žvižgal in te pošiljal v p.m. Upam pa, da te leta 2013 niti vpokličejo ne v reprezentanco.

Za take zvezdnike v športu bi jaz z veseljem nazaj uvedel obvezno služenje vojaškega roka, pa naj vidijo, da se da kakšno poletje preživeti tudi brez družine itd, pa državi bi nekj dali, če že z igranjem košarke nočejo.
jurerock
# 10.07.2011 ob 13:39
Potem naj po koncu kariera pa kar u tisti svoji barceloni ostane v Slovenijo pa naj se ne vrača.

Samo zate Erazem,

Slovenec sem!
Od zibeli do groba
ne gane moja se zvestoba,
s ponosom reči smem:
Slovenec sem!
netopir
# 10.07.2011 ob 13:38
... ata Lorbek spet ni dobil igrače (beri provizije) ... in sinko kar na enkrat ne sme igrati ... če majo tile Lorbki kj v hlačah naj skličejo tiskovko pa povedo zakaj ... ker drugače bo ostal velik madež v karjeri Erazma ... ata Lorbka naj se pa odstrani iz vseh korit KZS-ja ...
blazius
# 10.07.2011 ob 13:31
papak
hrgotax
# 10.07.2011 ob 13:40
Lorbki RAUS ...
rivaldo10
# 10.07.2011 ob 15:20
Lakovič je na dopustu pa je prišel pozdravit fante, pa še 8 dni mu ne bi bilo potrebno se prikazat! Mislm da to vse pove koliko mu pomeni repreznetanca-in s tem si zagotavlja tudi lahkotno življenje v Sloveniji(če bi slučajno premalo prišparal)-seveda nevede!. Ni vse samo v denarju!
master
# 10.07.2011 ob 13:45
Nikoli več ga ne bi poklical v reprezentanco! Ta staremu, bi pa tud dal dve prek ušes!
olimpija123
# 10.07.2011 ob 13:29
Hvala Radovan!
čarli23
# 10.07.2011 ob 17:38
Problem ker se vse pometa pod preprogo. Naj se javno pove- Erazem 2008 ni hotel igrati ker je bil ata Rado jezen ker na EP 2007 ni igral v prvi peterki in je bil menjava Rašu in Smodišu. 2010 ni igral ker je Zdovc namesto Domna Lorbka vzel v Olimpijo Bečirovića. Naj se ve da je Radovan Lorbek od Nesterovića v Olimpiji 1997 zahteval večletno pogodbo če ne ne bo igral. Ko sta njegova sinova prišla do članov Olimpije pa ni dovolil da podpišeta večletne pogodbe. In izjava Rašota da so ljudje kot je Lorbek največje zlo za Slovensko košarko. KZS naj javno pove za kaj se gre.
SeatLeon
# 10.07.2011 ob 13:40
ma naj se grejo solit vsi lorbki ,od prvega do zadnjega.... a na evropskem pri nas bo pa hotu igrat! jaz ga bi pa takrat gladko zavrnil....
Arsenal_fan1
# 10.07.2011 ob 15:22
Haha Maljkovic legenda,samo rekel mu zapri sine in odidi.
jurerock
# 10.07.2011 ob 13:50
Če bo Lorbek leta 2013 vpoklican v reprezentanco bom šel protestirat pred košarkaško zvezo
SsDrag
# 10.07.2011 ob 13:35
očitno taki nimajo namena igrati na olimpijskih igrah...
korlandrej
# 10.07.2011 ob 13:29
No fino.
gregsz
# 10.07.2011 ob 20:11
No, da ne bomo samo kur*ali Lorbkove, zaželimo Lakoviču vse najboljše za 33ti rojstni dan, ki ga je praznoval včeraj.
Vse najboljše Jale, ko bi le bilo še več takih kot si ti.
regg
# 10.07.2011 ob 14:25
" Kaj Boštjanu Nachbarju še manjka v igralski karieri?

V prvi vrsti manjka kolajna z reprezentanco. To je tisto, kar ostaja neizpolnjen cilj."

" Kaj bi vam pomenilo več: nastop na olimpijskih igrah v Londonu ali kolajna na evropskem prvenstvu v Sloveniji?

Ravno zadnjič sem razmišljal, kako lepo bi bilo zaigrati na olimpijskih igrah. In potem še osvojiti evropski naslov na domačih tleh. No, tudi kolajna bi bila v redu. Sicer pa bi bilo še boljše oboje skupaj.."

"Erazem Lorbek Maljkoviču:

''Ne računajte na mojo pomoč,"

Boleče!
hrgotax
# 10.07.2011 ob 13:49
EL: košarkar odličen, kot osebnost pa poden od podna od podna ... In oznaka IZDAJALEC (!!!) je zanj kot naročena!!!!!!!!!!!!!!!!

P. S. O sramoti ne moremo govoriti, saj če bi ga bilo sram odpovedi igranja, ne bi odpovedal nastopa v Litvi. Pač navaden kekec brez hrbtenice. Spužva ...

P. P. S. Tudi v SLO ga ni več treba ... Naj se šeta po Barceloni ali kje drugje, v podalpski deželici NE!!! To je pa višek, kaj se gre ta hohštapler in njegova XYZ familija ... (Napisal sem XYZ, pod katerimi si lahko zamislite najbolj grobe kletvice, kar jih premore naše osončje.) Po eni strani mi je žal zanj, ker se utegne zgoditi, da bo prišla poškodba ali dve in njegova kariera se bo neslavno končala. V zavesti ljubiteljev slovenske košarke pa bo ostal do konca svojega življenja s črnimi črkami zapisan kot IZDAJALEC. NE BI RAD BIL V NJEGOVI KOŽI ...
*Miha*
# 10.07.2011 ob 13:39
Komaj čakam tekmo Olimpja:Barcelona čuj Lorbek enako bo kot je bilo ko je vedno prihajal Fučka!

Tebi se enako godi, žvižgi ob vsakem stiku z žogo pfuuuuuuuuuj!!!
SR
# 10.07.2011 ob 13:52
Samo da nekaj razjaznimo. Vujačič ni odpovedal tega prvenstva, ampak enostavno ni bil vpoklican. Popolnoma drugačna stvar..
Himmler
# 10.07.2011 ob 15:36
Novinarji,bodite bolj agilni,raziščite kaj je ozadje te svinjarije,te sramote našega športa,te največje črne pike v zgodovini naše košarke!Lorbke je treba razkrinkati,če že nočejo sami povedati,kaj je ozadje!

+1
Pa dajte razkrinkajte končno že ta starga lorbka, jebote pa zdovc vam je u Ekipi vse na pladnju dal, da ga lorbek izsiljuje, pogojuje mu sina v Olimpiji itd.. vi pa nič..
žižola
# 10.07.2011 ob 15:19
sramota odvzet mu državljanstvo, nowitzki profesor za lorbka pa igra za svojo državo, sramota !
xRayx
# 10.07.2011 ob 14:50
Boštjan Nachbar, Jaka Lakovič, Sašo Ožbolt. HEROJI ! ! ! !
jurica
# 10.07.2011 ob 13:50
Jaz še vseeno upam, na 3000 navijacev v Litvi!!!
Bil v Turciji,in verjemite,da je vredno vsakega Evra,ki sem ga tam zapravil!!
In le kdor bo šel v Litvo,bo lahko videl kaj je izdajalec Lorbek zamudil!!!
Spoštujem tudi tiste navijače,ki bodo samo pred TV...a vem,da tudi tam ne bo Lorbka...
Izdajalec in pika!
rudes
# 11.07.2011 ob 00:38
Maljkovića vzroki odpovedi ne zanimajo
"Začel mi je omenjati Barcelono, pojasnjevati, da se mu ponuja možnost igranja v Ligi NBA in podobno, pa sem ga prekinil in mu dejal, da me pravzaprav vzroki ne zanimajo. Sprejel sem njegovo odpoved, zdaj pa si pozornost zaslužijo tisti, ki so tukaj in pripravljeni igrati. Bomo pa v prihodnjih dneh zagotovo pripravili stališče do problematike odpovedi, ki se v slovenski košarkarski reprezentanci vleče že nekaj let," je mirno razlagal Maljković.

Za to svojo držo je pa Maljković itaq car. Pa kaj mi boš zdaj tu jokcal? Si povedal svoje, OK in adijo. Nimam časa za tebe. Imam igralce, ki so pripravljeni igrati za Slovenijo in oni potrebujejo vso mojo pozornost. Ostali ne!
Bravo Božo!
Seto
# 10.07.2011 ob 22:06
Naj si pogleda Novakovića za zgled pri nogometu, ki se je skregal s klubskim trenerjem zarad reprezentance, pa so bile le kvalifikacije za prvenstvo in ne prvenstvo samo, kjer se delijo medalje. Poleg tega je bil njegov klub v boju za obstanek v ligi v tistem času, medtem ko se je košarkarska sezona zaključila. Taka poteza Lorbka se mi ne zdi sprejemljiva in upam, da javnost tega ne bo nikoli pozabila.
pisoJ zorbotit
# 10.07.2011 ob 16:27
Erazem, da Bog da, da ti žena stonogo rodi, da boš samo za čevlje delal.
yanker
# 10.07.2011 ob 15:40
Maljković car... Erazem pa zame ne obstaja več!
Insider
# 10.07.2011 ob 15:19
Pa kakšen NBA pa ti ne moreš priti po evropski sezoni na priprave, tam bi pa kar naenkrat igral 82 tekem plus playoff? Daj zgini...sramota te je gledat. Spadaš med prvoklasne izdajalce. Poškoda daj ne seri. To ti je izgovor?

Vtakni si v rit tvoj NBA.
sunshine*
# 10.07.2011 ob 14:28
Niti toliko ni vreden, da bi tipkovnico obrabila in komentirala ta članek. Pogrešali ga ne bomo, naj se da priložnost tistim, ki želijo igrati za grb- tudi za ceno slabšega rezultata. Sramota! Če bi imeli vodilni na KZS kaj dostojanstva njega in podobne ne bi nikoli več vpoklicali- kaj vpoklicali, na vse podobne dogodke slovenske reprezentance bi jim morali prepovedati vstop. Vse kar se jim je kdaj dalo, pa naj vrnejo- z obrestmi!!

Ampak, konec koncev- namesto, da zgubljamo besede za tiste, ki tega niso vredni, dajmo raje še bolj gorečno navijat za tiste, ki bodo pustili srce na igrišču. Še vedno verjamem, da zmorejo. Nihče ni nenadomestljiv!

Na tem mestu pa še enkrat kapo dol pred Lakovičem, ki se vedno bori za reprezentanco; Bokijem- že samo med poslušanjem himne lahko vidiš koliko mu igranje za Slo pomeni in Ožijem, ki se je vrnil v reprezentanco, kljub taki grozni izkušnji. Niso edini, ki jih je potrebo omeniti, ampak trenutno za moje pojme najbolj izstopajo.
Kazalo