Objem učenca in učitelja, ko sta še oba igrala v Phoenixu. Foto: Reuters
Objem učenca in učitelja, ko sta še oba igrala v Phoenixu. Foto: Reuters
Športni direktor Houstona Daryl Morey na Twitterju le dve uri po novici iz Phoenixa
Steve Nash
Steve Nash je zarnil Toronto in New York ter se odločil za Lakerse. Foto: Reuters
Jeremy Lin
Houstonu se bo, kot kaže, izmuznil tudi Jeremy Lin. Foto: Reuters

"Gogi" ima zagotovljenih 30 milijonov dolarjev, vsako leto pa lahko dobi še milijon bonusa, če bo izbran za tekmo All-Stars.
Slovenski košarkar je svojo NBA-kariero začel prav v Arizoni, kjer je bil dve leti in pol rezervni organizator igre za nedotakljivim Nashem. Lansko zimo so Sunsi "Gogija" zamenjali v Houston, kjer je ob koncu sezone le dočakal svojo priložnost in jo zgrabil z obema rokama. Njegovo povprečje več kot 18 točk in 8 podaj na srečanje kot člana prve peterke mu je krepko dvignilo ceno.

Nova (neuradna) lestvica najbolje plačanih slovenskih športnikov, če gledamo povprečje na sezono: Goran Dragić 8,5, Beno Udrih 7,8, Anže Kopitar 6,8 milijonov dolarjev.

Dragić v Phoenixu ohranil stanovanje
Slovenski reprezentant je od Houstona zahteval položaj prvega organizatorja igre in okoli 10 milijonov dolarjev na sezono, česar Rocketsi niso sprejeli. Uspešneješa so bila pogajanja s Phoenixom, kjer Dragić kljub odhodu v Houston še vedno ni prodal stanovanja. "Gogi" do Phoenixa tudi sicer ni nikoli skrival naklonjenosti. Dogovor je za zdaj še ustni, saj se pogodbe ne smejo podpisovati do 11. julija.

V igri za "Gogija" tudi Charlotte in Toronto
Nekateri ameriški mediji so predtem poročali, da je Dragić postavil previsoko ceno tudi za Phoenix. Kot najresnejša snubca sta se nato pojavila Charlotte in Toronto, ki je izgubil bitko za Steva Nasha. Raptorsi so Nashu ponujali 36 milijonov dolarjev za tri leta. V igri je bil tudi Dallas, a ga je ohladila Dragićeva cena.

Nash namesto h Knicksom k Lakersom
Le kako uro predtem so Los Angeles Lakersi sporočili, da so v svoje vrste zvabili Nasha in tako zakrpali največjo luknjo v ekipi, položaj organizatorja igre. Podpis z Lakersi je bil precej nepričakovan, saj je bil Nash najbližje New York Knicksom. Presodilo naj bi osebno vabilo Kobeja Bryanta. 38-letni Kanadčan, ki je odhod iz Phoenixa napovedal že prej, bo Lakerse "stal" dva prva izbora na naboru 2013 in 2015 ter dva druga izbora v letih 2013 in 2014. Dvakratni MVP rednega del Lige NBA bo za tri leta dobil 25 milijonov dolarjev.

Houston bo bržkone ostal tudi brez Lina
Kot kaže, bo iz vsega nastalega najkrajšo potegnil Houston, ki se je po neuspelih pogajanjih z Dragićem "vrgel" na Jeremyja Lina. Vzhajajoči zvezdnik lige, ki je v prejšnji sezoni zablestel v dresu New Yorka, naj bi imel na mizi pogodbo za 30 milijonov dolarjev za štiri leta, podobno tisti, ki jo je zavrnil Dragić. Težave je le v tem, da je Lin t. i. "restricted free agent", kar pomeni, da ima New York prednost za podpis, če izenači ponudbo. Knicksi so že napovedali, da Lina ne mislijo izpustiti iz rok. Lin je bil sicer lani že član Rocketsov, vendar mu vodstvo ni ponudilo pogodbe. Vzel ga je New York, kjer je Lin zablestel.

Sunsi prenavljajo moštvo
Phoenix se je v istem večeru okrepil še s krilnim igralcem Michaelom Beasleyjem, ki je v prejšnji sezoni za Minnesoto v 23 minutah dosegal 11,5 točke na tekmo. Sezono prej je bilo nejgovo povprečje 19,5 točke na srečanje. Za 23-letnika bo Phoenix v treh sezonah odštel 18 milijonov dolarjev. Prva tarča Phoenixa je sicer branilec strelec Eric Gordon, ki mu Sunsi ponujajo maksimalno pogodbo - 58 milijonov dolarjev za štiri leta. New Orleans lahko izenači ponudbo, vendar je Gordon že povedal, da bi raje igral v Phoenixu.

Športni direktor Houstona Daryl Morey na Twitterju le dve uri po novici iz Phoenixa