Damjan Novaković je bil razočaran po tretjem zaporednem porazu. Foto: Aleš Fevžer
Damjan Novaković je bil razočaran po tretjem zaporednem porazu. Foto: Aleš Fevžer

Usodna je bila druga četrtina, ki so jo Poljaki dobili s 25:6, vse druge četrtine pa so bile izenačene. Pri Slovencih se je z 11 točkami in sedmimi skoki izkazal Jure Ritlop, deset točk in šest podaj je dodal Aleksej Nikolić.

Poljaki so tekmo začeli izjemno in v manj kot dveh minutah igre naredili delni izid 10:2, po minuti odmora so se Slovenci zbrali in se dvakrat približali na le točko zaostanka (12:13 in 14:15), dokončno pa so rezultat poravnali na 21 ob izteku prve četrtine. Jan Dolenšek je po prvi akciji drugega dela igre Slovenijo povedel v vodstvo s 23:21, nato pa je Poljska prvi polčas zaključila z delnim izidom 25:4 in prevzela nadzor nad igro. Slovenci so v prvem polčasu iz igre metali le 35,3-odstotno, Poljaki pa kar 55,6-odstotno.

V drugi polčas so Slovenci krenili bolje in prednost Poljske vztrajno topili. Po šestih minutah igre so zaostajali le še s 46:54, a ko se je že zdelo, da se bodo še bolj približali, so Poljaki četrtino zaključili z enajstimi zaporednimi točkami, na katere Slovenci niso odgovorili. Po kratkem odmoru je Poljska na začetku zadnje četrtine prednost hitro dvignila nad 20 točk (67:46), nato pa dvoboj le še nadzorovala do konca.

"Očitno sta torkov poraz proti Litvi in nato sredin poraz proti Grčiji zelo negativno vplivala na psiho igralcev. In če nam je obenem tudi sreča pri rezultatih na drugih igriščih obrnila hrbet, smo ga na tekmi proti Poljski tudi mi, sami sebi. Težko je govoriti o košarki, če smo imeli težavo v motivaciji in koncentraciji. Enostavno povedano, večje del tekme je bila večina igralcev v glavah nekje drugje. Ne preostane nam drugega, kot da na podlagi te izkušnje in slabe vesti zaradi tega, kar se je zgodilo proti Poljakom, stopimo skupaj in v nedeljo z zmago zaključimo to prvenstvo," je pojasnil trener Damjan Novaković.

Od 9. do 12. mesta:
SLOVENIJA - POLJSKA
60:79 (21:21, 6:25, 19:19, 14:14)
Ritlop 11, Nikolić 10, Rebec in Bolčina po 8, Gabrovšek 7, Dolenšek 6, Kastrati 4, Rizman, Kokol in Stražar po 2; Garbacz 20, Borowski 14.