Boštjan Nachbar je prvo občutnejšo minutažo dobil v sredo proti Armaniju iz Milana. Kazan zdaj čaka gostovanje pri Fenerbačeju, nato pa še obračun v Panathinaikosom. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Boštjan Nachbar je prvo občutnejšo minutažo dobil v sredo proti Armaniju iz Milana. Kazan zdaj čaka gostovanje pri Fenerbačeju, nato pa še obračun v Panathinaikosom. Foto: MMC RTV SLO/Tilen Jamnik
Ekipo uspešno vodi Jevgenij Pašutin. Foto: EPA
Terrell Lyday
Kazan je v prvem delu dvakrat premagal tudi Union Olimpijo. Foto: EPA

Rusi so se kot novinci v tem tekmovanju prepričljivo uvrstil med 16 najboljših, tudi v Top16 so začeli s tremi zmagami. Prvi poraz so doživeli v sredo v Milanu. Nachbar je v Kazan prišel pred slabim mesecem in se še privaja na sistem igre. Občutnejšo minutažo je dobil proti Armaniju, ko je v 25 minutah prispeval 5 točk in 5 skokov. Z 31-letnim slovenskim reprezentantom se je pogovarjal novinar Vala 202 Franci Pavšer.

Kako ste se znašli v novem moštvu?
Kar dobro sem se ujel. Pričakali so me z odprtimi rokami in me lepo sprejeli, kljub temu da sem prišel sredi sezone. Ekipa je do zdaj igrala zelo dobro in je prvo presenečenje Evrolige. Razen nizkih temperatur v Rusiji drugih težav ni.

Počasi vas trener Pašutin vključuje v moštvo. Prišli ste v moštvo, ki zmaguje ...
Res je, tudi dogovor je bil tak, da na začetku ne bom igral veliko, da me bo trener postopoma uvedel v igro. Pričakovati je, da bom v ruskem prvenstvu igral manj, ker morata biti po pravilih vseskozi na parketu vsaj dva ruska košarkarja, tako da se moramo vsi tujci v ekipi sprijazniti z omejeno minutažo. Na to sem navajen, saj je bilo tako že prejšnje leto v Turčiji in še prej v Rusiji.

Vaš trener je Jevgenij Pašutin, ki ima zagotovo veliko zaslug za uspešno sezono Kazana. Zanimivo, da je bil s CSKA-jem na zaključnem turnirju četverice, pa so ga zamenjali.
Ta zamenjava je presenetila tudi mene, nisem pa seznanjen z vsemi okoliščinami. Že večkrat se je dokazal kot trener, ki ima v prvi vrsti občutek, je zelo odprt in se veliko pogovarja z igralci. Je tudi izkušen, saj ima za sabo veliko težkih tekem. Počasi ga že naznanjajo za novega trenerja ruske reprezentance, ko se bo poslovil David Blatt. Pred njim je zagotovo zelo svetla prihodnost, saj gre za mladega trenerja. Ima šele 43 let.

Kaj najbolj cenite pri njem?
Predvsem odprtost in možnost pogovora. Večkrat stopi do nas in nas sprašuje, kaj mislimo o določeni akciji, situaciji. To mi je najbolj všeč ne samo pri njem, ampak tudi pri trenerjih, ki so taki kot on.

Se že vidite v četrtfinalu? Bi bilo veliko razočaranje, če ne bi šli naprej?
Razočaranje bi zagotovo bilo, predvsem ker smo začeli s 3:0. Zdaj moramo zmagati, ali v Carigradu ali doma proti Panathinaikosu, ki smo ga že premagali v Atenah. S tem bi le še potrdili svojo kakovost.