Slovenke so kvalifikacije končale s šesto zaporedno zmago in se tretjič zapored uvrstile na evropsko prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so kvalifikacije končale s šesto zaporedno zmago in se tretjič zapored uvrstile na evropsko prvenstvo. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so si že pred obračunom z Islandkami zagotovile uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo potekalo med 17. in 27. junijem v Valencii in Strasbourgu.

18 trojk Slovenije, Zala Friškovec blizu trojnemu dvojčku
Varovanke Slavka Duščaka, ki je zamenjal z novim koronavirusom okuženega Damirja Grgića, so prvo četrtino dobile s 24:10, naslednji dve zgolj za devet točk, v zadnji pa so znova pohodile plin in bile boljše s 28:14. Med strelke se ni vpisala le Tina Trebec, poleg svojevrstnega ekipnega rekorda – 18 zadetih trojk Slovenije –pa velja poudariti dosežek Zale Friškovec, ki je v dobrih 29 minutah za dve podaji zgrešila trojni dvojček. Zbrala je 14 točk (trojke 4:9), 10 skokov in osem podaj (indeks 26).

Prva strelka Slovenije je bila znova Eva Lisec, ki je v 20 minutah na parketu dosegla prav toliko točk (met 7:13). Trinajst točk je vknjižila Teja Oblak (trojke 3:5), deset pa Annamaria Prezelj. Po tri trojke sta zadeli še Aleksandra Krošelj (3:6) in Eva Rupnik (3:3).

Slovenske košarkarice visoko premagale Islandke

Slavko Duščak, pomočnik trenerja: "Zabeležili smo novo zmago, izpolnili načrt, preživeli zadnjo tekmo brez poškodb in zasluženo osvojili prvo mesto v skupini brez poraza. Reprezentanca raste iz tekme v tekmo, ima pravo energijo in spodbudo iz okolice, tako da si lahko tudi na evropskem prvenstvu obetamo lepe predstave in opazne dosežke."

Zala Friškovec: "Bile smo malce nezbrane, vendar na koncu je pomembna samo zmaga in nova kljukica. Vse smo zelo ponosne na to, da smo kvalifikacije končale brez poraza in da smo lahko del te reprezentance. Vsa čast vsaki posebej. Verjamem, da bomo kakovost pokazale tudi na evropskem prvenstvu, zato komaj čakam, da se začnejo priprave in nato tekme v Valencii oziroma Strasbourgu."

KVALIFIKACIJE ZA EP 2021

SKUPINA A

6. krog:
SLOVENIJA - ISLANDIJA
96:59 (24:10, 20:15, 24:20, 28:14)
Lisec 20, Friškovec 14, Oblak 13, Prezelj 10, Krošelj, Rupnik 9, Goršič 7, Barić 6, Dautović 4, Jakovina in Seničar 2; Kjartansdottir 25, Jonsdottir 17.

Sobota:
BOLGARIJA - GRČIJA

Lestvica: Slovenija 12, Grčija 8, Bolgarija 7, Islandija 6 točk.

Na EP se uvrstijo zmagovalci skupin in pet najboljših drugouvrščenih.