Veselje Wisconsina, ki je ustavil pohod Kentuckyja. Foto: Reuters
Veselje Wisconsina, ki je ustavil pohod Kentuckyja. Foto: Reuters
Mike Krzyzewski, Jahlil Okafor
Mike Krzyzewski in prvi zvezdnik Duka Jahlil Okafor. Foto: Reuters
NCAA: Kentucky klonil na finalnem turnirju

Wisconsin Badgers so v polfinalu prizadejali ekipi Wildcats prvi poraz v sezoni. Kentuckyju sta tako zmanjkali le dve tekmi, da bi šel v zgodovino kot prva neporažena ekipa po moštvu Indiana Hoosiers, ki mu je to uspelo pred 39 leti. "V karieri sem doživel že nekaj težkih porazov in neverjetnih zmag. Za mojimi varovanci je zgodovinsko leto. Če morate koga kriviti za poraz, dajte mene," je dejal trener Kentuckyja John Calipari.

Blestel je Frank Kaminsky, ki je dal 20 točk in zbral 11 skokov ter si tako na najlepši način voščil za rojstni dan. Na strani poražencev je bil s 16 točkami najboljši Karl-Anthoyn Towns, ki bo eden prvih izborov na prihajajočem naboru Lige NBA. Wisconsin bo na Lucas Oil Stadiumu, kjer se je igral Final Four, naskakoval drugi naslov v študentski ligi. Prvič so Badgersi zmagali davnega leta 1941. Na domovanju NFL-moštva Indianaa Colts bodo njihovi nasprotniki košarkarji iz univerze Duke, ki so medsebojno tekmo letos dobili z 80:70.

Blue Devils so bili boljši od ekipe Spartans. Univerza iz Severne Karoline bo v noči na torek lovila peti naslov, prav vse pa je osvojila pod vodstvom Mika Krzyzewskega. Ameriški selektor je z Dukom v Indianapolisu osvojil prvi naslov, to je bilo leta 1991. "To mesto je izvrstno, tudi če se ne bi uvrstili v finale, bi bilo še vedno izjemno, kakor je tudi ta dvorana. Fantje so si zaslužili, saj res odlično igrajo na tem turnirju. Pod pritiskom se niso zlomili in so kos izzivu," je povedal Coach K, ki je nazadnje z Dukom slavil pred petimi leti. Justise Winslow je dal 19 točk, Jahlil Okafor, eden izmed zvezdnikov letošnjega nabora, pa 18.

NCAA, zaključni turnir, polfinale:
DUKE – Michigan State 81:61
Winslow 19, Okafor 18; Valentine 22 in 11 skokov.

WISCONSIN – Kentucky 71:64
Kaminsky 20 in 11 skokov, Dekker 16; Towns 16.

NCAA: Kentucky klonil na finalnem turnirju