Košarka
Boris Kristančič
Boris Kristančič je imel odločilen vpliv na razvoj košarke v Sloveniji. Foto: www.alesfevzer.com
VIDEO
Slovo košarkarskih legend...

Dodaj v

Žalosten dan za košarko - poslovil se je tudi Boris Kristančič

Vodja organizacijske odbora SP-ja leta 1970 v Ljubljani
29. oktober 2015 ob 15:11,
zadnji poseg: 29. oktober 2015 ob 16:08
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na isti dan kot Ranko Žeravica se je poslovila še ena legenda jugoslovanske košarke, Boris Kristančič. "Oče slovenske košarke" je umrl v 83. letu starosti.

"Skoraj hkrati sta se poslovili dve legendi jugoslovanske košarke. Obema se zahvaljujem za pomoč pri košarkarski karieri. Pomagala sta številnim pri športnem in osebnostnem razvoju. Boris je nesporni "oče" slovenske košarke. Izredno inteligenten, izvrsten igralec in trener. Nedvomno je zaslužen za vsa državna prvenstva ki jih je osvojila Olimpija – kot igralec, trener ali svetovalec. Brez njega ne bi bilo svetovnega prvenstva v Ljubljani, saj je bil avtor zamisli, ki jo je uresničil s Stanetom Dolancem. Kot predsednik strokovnega sveta jugoslovanske košarke je imel odločilen vpliv pri postavljanju trenerjev in igralcev državne reprezentance (Žeravica, Novosel, Tanjević itd). Osebno mi je veliko pomagal z nasveti, kako izboljšati igro, in mi z "očetovskimi " nasveti pomagal prebroditi občutljiva najstniška leta. Nikoli ne bom pozabil enega njegovih načel: "Kuj me življenje, če bom jeklo, bom pel, če sem steklo, se bom razbil." To mu je tudi pomagalo, ko je premagoval hudo bolezen," je na socialnem omrežju ob žalostni novici zapisal nekdanji košarkar Olimpije in svetovni prvak z Jugoslavijo Aljoša Žorga.

Kristančič je v slovenski košarki pustil neizbrisen pečat. V začetnem obdobju te igre na območju nekdanje Jugoslavije je odigral ključno vlogo. Leta 2001 je dobil častni znak svobode Republike Slovenije za delovanje v slovenskem športu. Bil je igralec in trener Olimpije, ko je bil ljubljanski klub najboljši v Jugoslaviji, tudi jugoslovanski reprezentant in kapetan plavih, z izbrano vrsto pa je nastopil na olimpijskih igrah leta 1960. Bil je prvi slovenski košarkar, ki se je preizkusil v tujini.

Deloval je tudi na Košarkarski zvezi Jugoslavije, bil predsednik strokovnega sveta, leta 1970 pa je vodil organizacijski odbor svetovnega prvenstva. Tedaj so plavi prvič postali svetovni prvaki, reprezentanco pa je v Tivoliju vodil legendarni trener Žeravica, ki je umrl na isti dan kot Kristančič. Po izobrazbi je bil inženir gradbeništva.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
sirob
# 29.10.2015 ob 15:23
Moje sožalje za veliko legendo.
Novinarji al karkoli že ste, pa premislite malce, preden zapišete naslov prispevka. "Žalosten košarkarski dan" je popolnoma neprimeren naslov. Ne gre za noben "košarkarski dan", niti ne more biti govora o kakem košarkarskem dnevu. Primeren naslov bi bil "Žalosten dan za košarko". Kaj hudiča delajo lektorji spletnih strani. Če g. Fili sploh misli, da je to potrebno. Res žalostno.
Voly
# 29.10.2015 ob 15:37
Mlajši ga verjetno ne poznate, jaz pa lahko napišem, to je človek, ki je zaslužen za vse, kar se je v Ljubljani lepega dogajalo (v košarki seveda)! Mislim, da 6 naslovov državnega prvaka Olimpije v najmočnejši košarkarski ligi sveta (če odmislimo NBA seveda), cela plejada vrhunskih košarkarjev, da ne naštevam in pa nepozabno svetovno prvenstvo v hali Tivoli (gledal sem vse tekme jugo reprezentance)!
Smrt Borisa in seveda tudi Ranka, je velika izguba na področju nekdanje Jugoslavije!
šurda
# 29.10.2015 ob 15:36
Se pridružujem temu, kar je napisal sirob !
En res velik žalosten dan je danes za košarko, kaj se dogaja ?
stevieg8
# 29.10.2015 ob 15:59
Mogoče bi pa nehali tudi pisati o žalostnih dnevih, ker sta oba omenjena živela relativno dolgo in v življenju tudi pustila nek pečat, imela uspehe, ...

Ljudje pač umrejo, če živijo 80 let+, je to tudi precej normalno. Namesto, da se govori o žalosti naj se raje govori o tem, da je super, da so toliko časa živeli in dosegli kar so.
prider
# 29.10.2015 ob 16:04
Počivaj v miru!
bob
# 29.10.2015 ob 16:00
Počasi nam odhajajo legende. RIP
esspero
# 29.10.2015 ob 16:44
Res velikan. Vsa leta nisem zasledil intervjuja z njim , morda se ni hotel medijsko izpostavljati.?
Hvala za vse g.Boris Kristančič in naj vam bo lahka slovenska zemljica.!
borut-blas
# 29.10.2015 ob 18:10
zelo žalostno da se je treba ob spominu na take legende ukvarjati še s slovenščino
...
odhajajo veliki kar po vrsti zadnje dneve, a to kar prihaja sodeč po tem kar nam servirajo na nacionalni televiziji pod svako častjo
.... saj je svaka čast že sprejeta , mislim da se tu na forumih uporablja vsakodnevno
naš človek
# 30.10.2015 ob 00:10
Kuj me, življenje, kuj! Če sem kremen, se raziskrim, če jeklo, bom pel, če steklo, — naj se zdrobim
To je drugače od Otona Župančiča
krypto
# 29.10.2015 ob 22:00
Pred dvema dnevoma je bil v dokumentarcu 50 let hale Tivoli. Legendaren človek ni kaj.
Bormio
# 30.10.2015 ob 00:01
@borut-blas

Res je, svaka čast je že sprejeta. V Srbiji in na Hrvaškem. Pri nas pa se bolj spodobi, da uporabljamo slovenske besede.
Kazalo