Miran Stanovnik je v zadnji etapi v skupnem seštevku izgubil eno mesto. Foto: Maindru
Miran Stanovnik je v zadnji etapi v skupnem seštevku izgubil eno mesto. Foto: Maindru
Marc Coma
Marc Coma je že petič zmagal na reliju Dakar. Foto: EPA
Nasser Al Atijah
Naser Al Atijah je takole drvel proti cilju. Foto: EPA

Branilec naslova med motociklisti je v zadnji etapi brez težav zadržal vodstvo. Coma je s tem še petič slavil na Dakarju in se na lestvici najboljših izenačil s francosko dvojico Cyril Neveu in Cyril Despres, Stephane Peterhansel pa ima še eno zmago več.

Prireditelji relija so sklepno etapo s ciljem v Buenos Airesu zaradi močnega dežja, ki je teren spremenil v komaj prevozno blatno kopel, prekinili po drugi nadzorni točki in s tem 174-kilometrsko hitrostno preizkušnjo skrajšali za polovico. Stanovnik je imel 27. čas.

Vsak kilometer odpeljal po najboljših močeh
"Presrečen sem, da mi je uspelo priti do cilja. Dirka je bila izjemno naporna preizkušnja za človeka in tehniko, poleg tega tako hude konkurence ni bilo še nikoli. Z uvrstitvijo med trideset najhitrejših sem zadovoljen tudi sam. Če bi bil šest sekund hitrejši, bi končal na 27. mestu, z 32 sekundami boljšim časom pa bi izenačil lansko uvrstitev, 26. mesto. A ker se zavedam, da sem vsak kilometer odpeljal po svojih najboljših močeh, se s tem ne obremenjujem," je po prihodu na cilj dejal 50-letni edini slovenski udeleženec dirke.

Tudi Coma je bil seveda vesel: "Ponosen sem, da sem dosegel peto zmago. O tem, da bi lovil šesto, je zdaj še prezgodaj govoriti. Najprej bom užival v tem uspehu." Španec je prvič slavil že leta 2006, ko je tekmovanje še potekalo v Afriki, potem pa dodal zmage še v letih 2009, 2011 in 2014. Poleg Španca sta na stopničke stopila še Portugalec Paolo Goncalves (Honda) in presenečenje letošnjega Dakarja, Avstralec Toby Price (KTM).

Al Atijah je tudi odličen strelec
Pri avtomobilistih je bil najhitrejši Katarec Naser Al Atijah (Mini). Po letu 2011 je dobil drugi reli Dakar in se vpisal med tiste, ki imajo več kot eno zmago. Na njem so še Francoz Jean-Louis Schlesser in Japonec Hiroši Masuoka s po dvema zmagama, Francoza Rene Metge in Jean-Pierre Lartigue s po tremi, Finec Ari Vatanen s štirimi in Francoz Stephane Peterhansel s petimi.

Po dveh tednih garanja po brezpotjih Argentine, Čila in Bolivije je 44-letni Katarec vse tekmece premagal z novim sovoznikom Matthieujem Baumelom.

"Bistveno je bilo ostati na vrhu skupnega seštevka, to pa ni bilo vedno lahko. Morali smo trdo garati, a na koncu se je izplačalo. Pomagale so izkušnje in veliko treninga," je po uspehu dejal Al Atijah, ki je tudi odličen strelec in ima kolajno z olimpijskih iger. Leta 2012 je v Londonu osvojil bron v disciplini skeet (streljanje na glinaste golobe). V Sydneyju leta 2000 je bil šesti, v Atenah leta 2004 pa četrti.

Rosario-Buenos Aires, 101 km:         
 
Motociklisti:                         
 1. I. JAKES          SLK        52:06
 2. S. SVITKO         SLK        +0:45
 3. T. PRICE          AVS         1:07
...                                   
27. M. STANOVNIK      SLO        17:53
 
Končni vrstni red:                    
 1. M. COMA           ŠPA     45:08:32
 2. P. GONCALVES      POR       +16:53
 3. T. PRICE          AVS        23:14
 
Avtomobilisti:                        
 1. R. GORDON         ZDA        13:16
 2. L. POULTER        JAR        +0:25
 3. E. SPATARO        ARG         0:29
                                      
Končni vrstni red:                    
 1. N. AL ATTIYAH     KAT     40:32:25
 2. G. DE VILLIERS    JAR       +35:34
 3. K. HOLOWCZYC      POL      1:32:01
... 
28. M. STANOVNIK      SLO      7:52:46