Na zadnji dirki za VN Slovenije v Krškem pred dvema letoma je Matej Žagar zasedel osmo mesto in bil precej nezadovoljen z zelo trdo progo, ki ni omogočala pravih prehitevanj. Foto: Borut Cvetko
Na zadnji dirki za VN Slovenije v Krškem pred dvema letoma je Matej Žagar zasedel osmo mesto in bil precej nezadovoljen z zelo trdo progo, ki ni omogočala pravih prehitevanj. Foto: Borut Cvetko
Krško gosti najboljše spidvejiste sveta

Tam nas čaka jubilejna 10. dirka za Veliko nagrado Slovenije v spidveju, ki je brez dvoma največja motociklistična prireditev pri nas. Ko v Krškem zadiši po olju s primesmi ricinusa, kar v spidveju uporabljajo za mazanje motorjev, se skorajda vsi prebivalci mesta Matije Gubca zdramijo in odhitijo na stadion. Pogonski metanol namreč pri izgorevanju ne daje nobenega vonja, ricinus pač. In to se zgodi, pa naj bo na ovalu, kjer se zdaj igra tudi prvoligaški nogomet, dirka domačega prvenstva, dirka za uveljavljeni zlati znak občine Krško ali pa za točke svetovnega prvenstva.

Prvič je elita pri nas gostovala pred 12. leti, ko je slovenske barve najbolj uspešno zastopal Matej Ferjan. Kmalu za tem pa je bil zraven tudi Matej Žagar, ki je pri 32 letih povsem dozorel in v tej sezoni zares vozi na najvišji ravni. Na to kaže tudi njegov položaj v seštevku svetovnega prvenstva po dveh tretjinah sezone, ko je na odličnem četrtem mestu. Obenem pa je prav letos dosegel dve od svojih treh zmag med elito, obe na Poljskem. Na začetku sezone v Varšavi, ko se je poslavljal Tomasz Gollob, in pred dvema tednoma v Gorzowu, kjer tudi vozi v poljski elitni ligi in kjer je spoznal svojo življenjsko sopotnico.

Le enkrat do zdaj je bil Žagar na zmagovalnem odru tudi v Krškem, kjer danes pričakujejo več kot 10.000 gledalcev. Od tega je že deset let, ko je bil tretji. Pred dobrim mesecem in pol mi je rekel, da bi bilo to lepo ponoviti. Toda nazadnje ob zmagi je Matej doživel tudi izjemno neprijeten padec, ki ima posledice še v teh dneh in če se zvečer ne bi dirkalo doma, ga zagotovo ne bi bilo na stezi.

Ob vsem je zelo zanimivo, da je bil Žagar na plakatu, ki vabi gledalce ob progo, tudi v Gorzovu in tudi tedaj na prvem položaju. To je nazadnje potrdil tudi na progi, ali navkljub omenjenim težavam lahko to stori tudi danes, pa je težko napovedovati. Je bil pa sinoči po dolgotrajnem treningu precej bolj optimističen kot v sredo, ko smo se družili v Ljubljani. Očitno je svoje pridal tudi preizkus vseh agregatov, ki jih je dobil za dirko in jih letos pripravljajo v Skandinaviji.

Sicer pa smo lahko nadvse navdušeni, da se v Krškem kosajo z vsemi zahtevnimi nalogami pri organizaciji take dirke, ki so v današnjih časih še težje kot nedolgo nazaj. Le sedem držav ima predstavnika v elitni druščini - v največji meri najbogatejše na svetu, Poljska z ogromno tradicijo in Slovenija. In že zdaj si lahko le želimo, da bomo v prihodnje kdaj na domači Veliki nagradi videli tudi prihajajočega zvezdnika svetovnega motokrosa Tima Gajserja. Rokave je treba zavihati že zdaj. Če ne veste kako, pokličite v Krško.
Dare Rupar, Val 202 (Športna zgodba)

Krško gosti najboljše spidvejiste sveta