Iztok Čop je na začetku kariere velike uspehe dosegal z Denisom Žvegljem v dvojcu brez krmarja, v zadnjih letih pa je združil moči z Luko Špikom v dvojnem dvojcu. Foto: EPA
Iztok Čop je na začetku kariere velike uspehe dosegal z Denisom Žvegljem v dvojcu brez krmarja, v zadnjih letih pa je združil moči z Luko Špikom v dvojnem dvojcu. Foto: EPA
Anže Kopitar
Anže Kopitar je Stanleyejev pokal razkazoval tudi na Hrušici. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Spomin na sanjsko tekmo bratov Petrič

Naveza, ki je leta 1989 osvojila naslov mladinskih svetovnih prvakov, je s tem poskrbela za veliko promocijo Slovenije. Ker mlada država takrat še ni bila mednarodno priznana, je bilo nujno nastopati pod jugoslovansko zastavo, še kako pa je v spominu ostal prizor blejskih navijačev s slovenskimi zastavami v vodi in pristanek srebrnega dvojca na pontonu za zmagovalce s slovensko zastavo. Dvojec Čop/Žvegelj je naslednje leto v Barceloni poskrbel še za prvo medaljo samostojne Slovenije na olimpijskih igrah (bron).

1964
Rodil se je plavalec Darjan Petrič. Leta 1982 je na svetovnem prvenstvu v Guayaquilu v Ekvadorju osvojil bronasto medaljo na 1.500 metrov in postavil državni rekord 15:10,20, ki ga je nato zrušil šele Luka Turk (15:09,12). Le še Darjanovemu bratu Borutu je izmed Slovencev na svetovnem prvenstu uspelo osvojiti medaljo. Darjan ima tudi bronasti medalji na 400 metrov prosto z evropskih prvenstev.

1987
Rodil se je najboljši slovenski hokejist vseh časov Anže Kopitar, ki blesti v dresu Los Angeles Kingsov. Med letoma 2004 in 2006 je igral v švedski ligi za Sodertälje. Izbran je bil kot 11. na naboru. V Ligi NHL je debitiral 6. oktobra 2006 in takoj zabil gol Anaheimu. Junija 2012 so Kingsi osvojili naslov prvaka v Ligi NHL, potem ko so v finalu ugnali New Jersey s 4:2 v zmagah. Z izjemnimi igrami se je Kopitar izkazal tudi v dresu z državnim grbom.

1996
Ruskega plavalnega zvezdnika Aleksandra Popova je na tržnici v Moskvi zabodel prodajalec lubenic. Hiter kirurški poseg mu je rešil življenje, v bolnišnici pa je moral ostati en mesec. Na srečo je lahko nadaljeval kariero.

1997
Danec Wilson Kipketer je na atletskem mitingu v Kölnu postavil svetovni rekord v teku na 800 metrov. Kipketer je dva stadionska kroga pretekel v času 1:41,11 in za 13 stotink izboljšal svoj le dva tedna star mejnik.

2002
Na svetovnem prvenstvu v slalomu na divjih vodah je 22-letni kajakaš Miha Terdič v Bourg St. Mauriceu osvojil srebrno medaljo. Zaostal je le za Francozom Fabienom Lefevreom, tretji pa je bil Čeh Ivan Pišvejc. Slovensko slavje je s petim mestom dopolnil Dejan Kralj.

2004
Nogometaši Hita Gorice so na povratni tekmi 3. predkroga Lige prvakov v gosteh izgubili proti Monacu s 6:0. Prvo tekmo je klub iz kneževini dobil s 3:0. Slovenski prvaki so za tolažbo lahko igrali v 1. krogu Pokala Uefa.

Spomin na sanjsko tekmo bratov Petrič