Rok Benkovič je v izteku zmagovito dvignil roke. Foto: EPA
Rok Benkovič je v izteku zmagovito dvignil roke. Foto: EPA
Bojan Križaj
Bojan Križaj je bil v Lake Placidu blizu brona. Foto: RTV SLO
Marino Baždarić
Marino Baždarić je zmajem zagotovil uvrstitev med najboljših 16 ekip v Evroligi. Foto: EPA

Kamničan, ki v karieri ni dobil nobene tekme za svetovni pokal, je zmagal s skokoma 101 in 91 metrov. Drugi je bil Čeh Jakub Janda, tretji pa Finec Janne Ahonen. Na odličnem 6. mestu je končal Jernej Damjan.

Benkovič je večino dela opravil v prvi seriji, ko je dobro izkoristil izjemne pogoje na skakalnici in s 101 metrom deklasiral konkurenco, saj si je pred najbližjim zasledovalcem Norvežanom Björnom Einarjem Romörenom priskakal pet točk prednosti. Sijajno je kazalo tudi Damjanu, ki je bil z drugo daljavo (99,5 m) na 3. mestu.

V finalni seriji so se razmere poslabšale. Tekmovalci so le stežka skakali prek 90 metrov. Damjan ni vzdržal pritiska, 89,5 metra je zadostovalo za 6. mesto. Enako je skočil tudi Römoren in se uvrstil mesto pred Ljubljančanom. Na vrhu je bil le še Benkovič, ki je hladnokrvno odskočil in pristal pri 91 metrih, kar je bilo več kot dovolj za zlato. Jando je prehitel za 6,5 točke.

1980
Bojan Križaj je v veleslalomu na olimpijskih igrah v Lake Placidu končal na nehvaležnem 4. mestu. Za bronastim Avstrijcem Hansom Ennom je zaostal le dve stotinki sekunde. Zmagal je Šved Ingemar Stenmark, srebro pa je pripadlo Andreasu Wenzlu iz Liechtensteina. Boris Strel je bil osmi.

1998
Hermann Maier je na olimpijskih igrah po zmagi v superveleslalomu osvojil zlato kolajno tudi v veleslalomu. Avstrijski uspeh je s srebrno kolajno dopolnil Stefan Eberharter, bron pa je osvojil Švicar Michael von Grünigen. Jure Košir je zasedel 5. mesto. Mojstrančan je za Von Grünigenom zaostal za 29 stotink sekunde.

2001
Nemec Martin Schmitt je osvojil naslov svetovnega prvaka v smučarskih skokih na svetovnem prvenstvu v Lahtiju. Drugi je bil Poljak Adam Malysz, ki je zaostal 2,8 točke, tretji pa Finec Janne Ahonen. Jure Radelj je končal na 21. mestu.

2002
Norvežan Tor Arne Hetland in Rusinja Julija Čepalova sta postala zmagovalca prvih tekaških šprintov v zgodovini zimskih olimpijskih iger. Hetland je v finalu premagal Nemca Petra Schlickenriederja in Italijana Cristiana Zorzija. Andrej Soklič je končal na zelo dobrem 11. mestu. Rusinja je olimpijskemu naslovu na 30 kilometrov prosto iz Nagana, dodala še tega v šprintu, potem ko je bila v finalu boljša od Nemke Evi Sachenbacher in Norvežanke Anite Moen. Andreja Mali je zablestela s 7. mestom.

2004
Union Olimpija je v 14. krogu Evrolige po podaljšku premagala Cibono s 85:81. Po 40 minutah se je tekma končala z izidom 73:73. Zeleno-beli so se skozi šivankino uho uvrstili med 16 najboljših ekip. Tekmo je odločil Marino Baždarič, ki je zadel trojko za 83:80, Josip Sesar je namerno zgrešil drugi prosti met, a žoga je prišla v Baždaričeve roke. Hrvat je postal junak Tivolija, ko je zadel oba prosta meta in na tribunah povzročil evforijo. Vladimer Boisa je za zmaje dosegel 27 točk.

2004
Rasheed Wallace se je po le eni odigrani tekmi za Atlanto preselil v Detroit, ki je Hawksom v zameno dal srbskega centra Željka Rebračo, branilca Boba Suro in pravico do nabora v prvem krogu. V zamenjavo igralcev je bil vpleten tudi Boston, ki je Pistonsom odstopil organizatorja igre Mika Jamesa, Celticsi pa so zanj dobili Lindseyja Hunterja in Chuckyja Atkinsa.

2006
Košarkarji Uniona Olimpije so v finalu Pokala Slovenije v Domžalah premagali Pivovarno Laško z 78:71 in 13. osvojili pokalno lovoriko.