Gregor Cankar je bil v Sevilli v življenjski formi. Foto: RTV SLO
Gregor Cankar je bil v Sevilli v življenjski formi. Foto: RTV SLO
Rene Higuita
Rene Higuita je znameniti kolumbijski vratar, ki je rad preigraval. Na SP-ju leta 1990 ga je kaznoval Roger Milla.
Luc Leblanc
Luc Leblanc je v hudi vročini na Siciliji postal svetovni prvak. Foto: EPA
Iztok Čop in Luka Špik
Iztok Čop in Luka Špik sta leta 1999 prvič postala svetovna prvaka med dvojnimi dvojci. Foto: Reuters

To je bila prva slovenska medalja na SP-jih. Zmagal je Kubanec Ivan Pedroso (8,56 m), drugi pa je bil Španec Yago Lamela (8,40 m). Cankar je največjo daljavo dosegel v četrti seriji, ko so najdaljši skok namerili tudi Lameli.

1966
Rodil se je kolumbijski vratar Rene Higuita. Bil je zelo karizmatična osebnost na igrišču. Za Kolumbijo je na 69 tekmah dosegel tri gole. Izvajal je enajstmetrovke in proste strele. Na svetovnem prvenstvu leta 1990 je v osmini finala proti Kamerunu preigraval na sredini igrišča, potem pa mu je Roger Milla odvzel žogo in jo poslal v nebranjeno mrežo. Kamerunci so slavili z 2:1. Higuita je postal slaven, ko je na prijateljski tekmi proti Angliji septembra 1995 s škorpijonskim skokom odbil strel Jamieja Redknappa. Skočil je v zrak in z nogama za glavo odbil žogo nazaj v polje.

1971
Rodila se je ameriška plavalka Janet Evans, ki je bila ena najboljših plavalk 20. stoletja. Že pri 15 letih je leta 1987 popravila svetovna rekorda na 800 in 1.500 m prosto. Bila je junakinja olimpijskih iger leta 1988 v Seulu, ko je osvojila tri zlate medalje. Najprej je slavila na 400 metrov v mešanem slogu. Razred zase je bila tudi na 400 in 800 metrov prosto. Leta 1992 je bila velika favoritinja na 400 m prosto, saj je bila neporažena 6 let. V napetem zaključku jo je na olimpijskih igrah v Barceloni ugnala Nemka Dagmar Hase. Gladko je zmagala na 800 m prosto.

1994
Francoz Luc Leblanc je v Agrigentu postal svetovni prvak v cestni dirki profesionalcev. Kilometer pred ciljem je pobegnil zasledovalcem in prišel sam v cilj z devetimi sekundami prednosti pred Italijanom Claudiom Chiappuccijem. Bron je pripadel Francozu Richardu Virenqueju.

1999
Iztok Čop in Luka Špik sta na veslaškem svetovnem prvenstvu v St. Catharinesu v Kanadi osvojila zlato medaljo v dvojnem dvojcu. Z izidom 6:04,43 sta Čop in Špik dosegla tudi najhitrejši čas med dvojnimi dvojci v zgodovini veslanja oz. neuradni svetovni rekord.

2001
Sergej Perčun, vratar moskovskega CSKA-ja, je umrl zaradi poškodb, ki jih je dobil na nogometni tekmi 18. avgusta. Perčun se je tik pred koncem tekme zaletel z napadalcem moštva Anši. Preiskave so pokazale, da je imel nogometaš, ki je bil v komi, možganske poškodbe, zato so ga prepeljali v eno izmed moskovskih bolnišnic, kjer je umrl.

2007
Po treh dneh v kritičnem stanju je v bolnišnici umrl nogometaš Seville Antonio Puerta. 22-letni igralec se je zgrudil na prvenstveni tekmi z Getafejem. Potem ko je ob pomoči soigralcev zapustil igrišče, je v slačilnici spet izgubil zavest. Po prihodu v bolnišnico so zdravniki potrdili, da je imel Španec podaljšan srčni infarkt - srce naj bi se mu ustavilo kar petkrat -, ki je močno poškodoval tudi druge notranje organe, tako da so ti po treh dneh odpovedali. Pred sobotno tragedijo je Puerta na treningu dvakrat izgubil zavest, a so v klubu menili, da je vzrok vročina.

2011
Vrhunec svetovnega prvenstva v atletiki v Daeguju je minil brez superzvezdnika Usaina Bolta. Jamajčan je v finalu šprinta na 100 metrov prehitro štartal in bil diskvalificiran. Zlato je osvojil njegov rojak Yohan Blake (9,92). Bolt se je moral v Južni Koreji zadovoljiti z zlatom na 200 metrov in štafeti 4 x 100 metrov.