Mike Tyson je bil povsem nemočen proti Evanderju Holyfieldu. Odgriznil mu je delček uhlja. Foto: EPA
Mike Tyson je bil povsem nemočen proti Evanderju Holyfieldu. Odgriznil mu je delček uhlja. Foto: EPA
Pietro Mennea
Pietro Mennea je leta 1979 postavil odličen svetovni rekord na 200 metrov, ki je zdržal kar 17 let.
Lars Riedel
Lars Riedel je bil razred zase v metu disku v devetdesetih letih. Foto: EPA
Fabien Barthez
Fabien Barthez je živa legenda francoskega nogometa. Foto: EPA
Oleg Salenko
Oleg Salenko je leta 1994 zabil pet golov proti Kamerunu.
Pavel Nedved
Pavel Nedved je z laziom leta 2000 osvojil scudetto. Foto: EPA
Zinedine Zidane
Zinedine Zidane je na evropskem prvenstvu leta 2000 pokopal upe Portugalcev na finale. Foto: EPA

Tyson je nasprotnika v Las Vegasu kar dvakrat ugriznil v uhelj, delček uhlja mu je celo odgriznil in izpljunil. Železni Mike se s to odločitvijo ni mogel sprijazniti, zato je izzval še pretep z varnostniki ter s taborom svojega nasprotnika. Po diskvalifikaciji se je Tyson najprej pritoževal pri sodniku Millsu Laneu.

Približno 40 sekund pred koncem 3. runde je Holyfield naenkrat poskočil in jezno stopil proč od Tysona, desni uhelj pa mu je zakrvavel. Dvoboj je bil prekinjen, da bi zdravnik lahko pregledal Holyfieldovo rano. Sodnik Lane je ostale sodnike opozoril, da Tysonu odvzema dve točki, slednjega pa opozoril. Po štirih minutah se je dvoboj nadaljeval, zatem pa je Tyson nasprotnika spet ugriznil, tokrat v levi uhelj. Po koncu runde je prišla pričakovana diskvalifikacija. Športna komisija države Nevade je Tysona kaznovala s 3 milijoni dolarjev kazni in enoletnim izgonom iz vseh njihovih boksarskih ringov.

1952
Rodil se je italijanski atlet Pietro Mennea. Najbolj znan je po izjemnem svetovnem rekordu na 200 metrov (19,72), ki ga je kot študent političnih znanosti postavil na veliki nadmorski višini v Ciudad de Mexicu. Številni atleti so ga skušali popraviti, a šele leta 1996 je to uspelo legendarnemu Michaelu Johnsonu. Leta 1971 je na evropskem prvenstvu debitiral z bronastim odličjem v štafeti 4x100 m. Na olimpijskih igrah leta 1972 v Münchnu je na 200 m osovjil bron. Zmagal je Valerij Borzov iz Sovjetske zveze pred Američanom Larryjem Blackom. Na domačem evropskem prvenstvu v Rimu je zmagal na 200 m, srebrn pa je bil na 100 m (za Borzovom) in s štafeto 4x100 m. Štiri leta zatem je v Pragi ubranil naslov na 200 m, zmagal pa je tudi na polovico krajši razdalji. Svoj največji uspeh je dosegel na olimpijskih igrah v Moskvi, kjer ni bilo Američanov. V finalu teka na 200 m je Britatca Allana Wellsa ugnal za tri stotinke sekunde in si pritekel zlato.Po OI-ju se je prvič odločil, da konča kariero, a se je vrnil in na na prvem svetovnem prvenstvu leta 1983 v Helsinkih na 200 m osvojil bron. Leto kasneje je branil zalto na olimpijskih igrah v Los Angelesu. Kot prvi v zgodovini se je še četrtič uvrstil v finale, kjer je bil sedmi. Tudi druga upokojitev je trajala le do OI-ja v Seulu leta 1988, kjer je že petič nastopil na največjem športnem dogodku. Pri 36 letih se mu ni uspelo prebiti skozi kvalifikacijske teke na 200 m in tako se je dokončno poslovil. Med letoma 1999 in 2004 je bil poslanec Evropskega parlamenta.

1967
Rodil se je nemški atlet Lars Riedel. V devetdesetih letih je bil najboljši metalec diska na svetu. Petkrat je postal svetovni prvak (Tokio 1991, Stuttgart 1993, Göteborg 1995, Atene 1997 in Edmonton 2001). Olimpijsko zlato je osvojil leta 1996 v Atlanti, štiri leta kasneje je bil srebrn v Sydneyju. Evropski prvak je bil leta 1998 v Helsinkih.

1971
Rodil se je v francoski nogometni vratar Fabien Barthez. Kariero je začel pri Toulousu, kjer je septembra leta 1991 debitiaral v 1. francoski ligi proti Nancyju. Leta 1992 se je preselil k Marseillu in odigral izjemno tekmo v finalu Lige prvakov maja 1993 proti Milanu (1:0). Olympique je bil tudi francoski prvak, a so mu nalsov odvzeli zaradi škandala o nastavljanju izidov tekem, moral se je preseliti v 2. ligo.

Barthez je leta 1995 odšel k Monacu, s katerim je leta 1997 in 2000 postal francoski prvak. Poleti leta 2000 je za 7,8 milijona britanskih funtov odšel k Manchster Unitedu. Na Otoku je bil kljub zmagama v Premier ligi 2001 in 2003 deležen ostrih kritik. Na prvenstveni tekmi proti Arsenalu in v Ligi prvakov proti Deportivu je z začetniškimi napakami omogočil zadetka nasprotne ekipe. Ko je na Old Trafford prišel ameriški vratar Tim Howard, je Barthez izgubil mesto v prvi postavi. Januarja 2004 je bil posojen k Marseille, potem pa je s tem klubom tudi podpisal pogodbo.

Barthez je pustil močan pečat v francoski izbrani vrsti. Bil je izmed eden junakov na svetovnem prvenstvu leta 1998, ko so galski petelini postali svetovni prvaki. Dve leti kasneje so zmagali še na evropskem prvenstvu. V reprezentanci je debitiral 26. maja 1994 proti Avstraliji.

1994
Ruski nogometaš Oleg Salenko je postavil rekord svetovnih prvenstev, ko je na tekmi skupine B med Rusijo in Kamerunom (6:1) na Stanford stadionu v San Franciscu zabil kar 5 golov. V prvem delu je za dosegel hat-trick, natančen je bil v 15., 41. in 44. minuti iz enajstih metrov. Po znižanja legendarnega Rogerja Mille v 46. minuti je Salenko zadel še v 72. in 75. minuti. Končni izid je 8 minut pred koncem postavil ruski rezervist Dmitri Radčenko. Kljub visoki zmagi so Rusi izpadli iz nadaljnjega tekmovanja, v osmino finala sta iz te skupine napredovali Brazilija in Švedska.

1996
Češki nogometaš Pavel Nedved je podpisal štiriletno pogodbo z italijanskim Laziom. Prestop je bil vreden 6,75 milijona nemških mark.

1998
V osmini finala svetovnega nogometnega prvenstva je Francija v Lensu po podaljških premagala Paragvaj z 1:0. Galski petelini so od prve minute krenili zelo agresivno in napadalno ter potisnili Paragvajce v svoj kazenski prostor. Najlepšo priložnost je imel v 38. minuti Thierry Henry, ki se je po hitri akciji znašel sam pred vratarjem Josejem Luisom Chilavertom, vendar je njegov strel ustavila vratnica. Paragvajci, ki so se ves čas branili, so čakali na priložnosti iz protinapadov, v nadaljevanju pa so vzpostavili ravnotežje. Ko je že vse kazalo, da bodo o zmagovalcu odločale enajstmetreovke, se je po predložku v kazenski prostor med zgoščeno paragvajsko obrambo najbolje znašel Laurent Blanc in v 114. minuti z neposredne bližine premagal Chilaverta. To je bil prvi zlati gol v zgodovini svetovnih prvenstev.

1999
Slovenska košarkarska reprezentanca je v 3. krogu drugega dela predtekmovanja na evropskem prvenstvu izgubila s Francijo z 69:74. Splet skoraj neverjetnih rezultatov, zmaga Španije nad Izraelom in Rusije nad ZRJ-jem, je varovancem Borisa Zrinskega ponudil popravni izpit. Francozi so imeli ne glede na razplet tekme v Palači športov v Parizu v žepu 2. mesto, Slovenci pa bi se z zmago prebili med osmerico. Jure Zdovc, Marko Milič, Ivica Jurkovič, Jaka Daneu in Rašo Nesterovič so odlično izkoristili nemotiviranost Francozov in v 6. minuti povedli s 15:6. Po osmih zaporednih točkah Daneua je bilo že 26:10, v 16. minuti pa celo 35:16. Do odmora so gostitelji znižali na 28:38.

Pri izidu 59:44 je Zdovc za las zgešil trojko in v naslednjem napadu naredil osebno napako nad Risacherjem, ki je napad spremenil v štiri točke. Francozi so se z delnim izidom 10:0 približali na 61:58, v predzadnji minuti pa tudi povedli s 66:65. Vse upe Slovenije je 42 sekund pred koncem s trojko pokopal Tariq Abdul Wahad. Pri Slovencih je dal največ točk Nesterovič (16), pri Francozih sta po 12 točk prispevala Rigadeau in Risacher.

2000
V polfinalu evropskega nogometnega prvenstva je Francija po podaljšku z 2:1 premagala Portugalsko. V 19. minuti je Rui Costa preigraval na robu kazenskega prostora, Francozi so mu žogo izbili, a le do Nuna Gomesa, ki jo je s strelom ob desni vratnici poslal za hrbet vratarja Fabiena Bartheza. Trikolori so izenačili v 51. minuti. Nicolas Anelka je po desni strani ušel branilcem in v sredini našel Thierryja Henryja, ki je z natančnim strelom premagal vratarja Vitorja Baio. Tudi po izenačenju so imeli Francozi več od igre in tudi več priložnosti. V 116. minuti je David Trezeguet prišel sam pred Baio, ta mu je žogo izbil, a le do Sylvaina Wilforda, ki jo je poskušal spraviti v mrežo. To mu je z roko preprečil Abel Xavier. Avstrijski sodnik Günther Benkö je Xavierju pokazal rdeči karton in pokazal na belo točko. Zlati gol z enajstih metrov je dosegel Zinedine Zidane.