Milivoje Novaković je v Vilni dosegel še 27. in 28. reprezentančni zadetek. V časih igranja za nemški Köln se ga je zaradi
Milivoje Novaković je v Vilni dosegel še 27. in 28. reprezentančni zadetek. V časih igranja za nemški Köln se ga je zaradi "dvojčkov" na tekmah Bundeslige oprijel tudi vzdevek "Nova Doppelpack" ("dvojna pošiljka" v prostem prevodu). Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Novaković in Katanec po tekmi
Dvojček Novakovića za želenih šest točk
Novaković v štirih minutah dvakrat zatresel mrežo
Novaković povedel Slovenijo v vodstvo
Litovci zatresli mrežo, a iz prepovedanega položaja
Rooney le zadel v Talinu

35-letni napadalec japonskega Šimizuja je po četrtkovem "čudežu" v Ljudskem vrtu in zmagi proti Švici (1:0) tako še drugič zapored veliki slovenski junak. Po lepih akcijah v razmiku štirih minut taktično odlično odigranega prvega polčasa je z "dvojčkom" poskrbel za sproščeno pot na Wembley, kjer varovance Srečka Katanca čez dober mesec dni (15. novembra) čaka vodilna ekipa skupine Anglija. To je sploh prva zmaga Slovenije nad Litvo v zgodovini po dveh porazih z 1:2 prav tako v kvalifikacijah za Euro sredi devetdesetih.

Novaković: Presenetiti želimo tudi Angleže
"Tekma je bila težka. Litva je stala kompaktno, tudi ta površina ni najboljša za igro. Po golu je bilo seveda lažje, pomembne so tri točke za naprej. Zbrali smo moči, ni bilo lahko odigrati, to smo zdaj dali skozi. Zmagali smo, to je najpomembneje, igrali smo bolje kot prejšnje tekme. Pomembne so tri točke, zdaj gremo lahko mirno vsak v svoj klub. Pomembno je, da smo "klapa", vidi se, da smo proti Švici pridobili samozavest, danes smo igrali bolje. Gremo naprej. Imamo čas, da se odpočijemo, pripravimo. Na Wembley gremo odigrat pošteno tekmo, nimamo kaj izgubiti, presenetiti želimo tudi Angleže," je po tekmi dejal "Nova", ki je bil s sedmimi zadetki in eno podajo neposredno vpleten pri vseh zadnjih osmih slovenskih zadetkih na uradnih tekmah!

Katanec: "Čestitke vsem, najbolj pa Kirmu, naj ga enkrat že pustijo na miru"
"Želeli smo šest točk in in uresničilo se je. Čestitke fantom! Dobro smo odigrali prvih deset minut, nato smo jim brez potrebe podarili nekaj žog, ko so bili 15 minut tudi boljši. Ko smo dali gol, je steklo, nato bi lahko dali še kakšnega. Rad pa bi videl, da ti fantje ne bi bili pod določenimi pritiski, sploh na začetku kvalifikacij. Sploh nekateri igralci, ki jim mediji mogoče delajo krivico. Danes bi rad izpostavil, pa tega ne želim nikoli delati, Kirma, ker fant je pozitiven, dela za ekipo. Vedno se trudi. Marsikdaj preberem take stvari ... Rad bi tudi videl, da bi se v Sloveniji zgodilo, kar se je danes tu zgodilo, in mi je bilo izredno všeč. Litovski navijači, ves stadion, je domačim igralcem zaploskal, ne verjamem, da bi se v Sloveniji to zgodilo. Zmaga je zmaga, delati na tak način pa je težko. Iskreno povem. Rad bi videl, da se marsikaj, kar se tega tiče, spremeni. Čestitam vsakemu od igralcev posebej, nisem jim pa nič takega rekel. Gremo naprej! Nogomet in reprezentanca se spremeni v sedmih, 14 dnevih. Vsi, normalno, niso v isti formi v določenem obdobju. Rekli pa smo, da gremo po šest točk, kar je bilo pred tako reprezentanco, kot je Švica, neko tveganje, ampak se je na koncu uresničilo. Zdaj smo v veliko boljšem položaju, odločeno ni pa še nič. Čestitke vsem, najbolj pa Kirmu, naj ga že enkrat pustijo na miru, ker dečko dela svoj posel dobro," je bil po tekmi v svojem slogu razpoložen selektor Katanec.

Novaković v Vilni spomnil na najboljše čase
Slovenija je odigrala odličen prvi polčas in v Vilni dosegla želeno. V razmiku štirih minut je prek Novakovića dvakrat kronala terensko premoč, ki je bila sredi prvega polčasa krepko na gostujoči strani (razmerje v posesti žoge 39:61). 35-letni napadalec se je najprej v 33. minuti po lepi podaji Nejca Pečnika sam znašel pred domačim vratarjem Giedriusom Arlauskisom in suvereno zatresel mrežo. Štiri minute pozneje ga je s sijajno podajo z leve strani pred gol "našel" še Kevin Kampl, "Novagol" pa je z bližine v drugem poskusu še enkrat zatresel domačo mrežo.

Litva zatresla slovensko mrežo iz prepovedanega položaja
Litva je po raztrgani igri z obeh strani v uvodnih minutah začela izkoriščati več prostora in nekajkrat nevarno zapretila pred vrati Samirja Handanovića. V 17. minuti je žoga celo končala v slovenski mreži, vendar je sodnik razveljavil zadetek zaradi prepovedanega položaja Karolisa Chvedukasa. Po visoki podaji v gostujoči kazenski prostor z leve strani je Handanoviću le delno uspelo odbiti žogo, Chvedukas pa jo je nato po podaji Deivydasa Matulevičiusa potisnil v mrežo, a na slovensko srečo iz prepovedanega položaja.

Slovenci v drugem delu suvereno zadržali veliko prednost
V drugem delu so sledili jalovi poskusi Litve po znižanju zaostanka, še najnevarnejši strel v drugem polčasu je v 64. minuti po tleh z razdalje sprožil Arturas Žulpa, a je bil Handanović na mestu. Slovenci so tako odločno zadržali veliko prednost, kljub pričakovani pobudi Litve v drugem delu. Na koncu je bilo razmerje v strelih 14:10, razmerje v strelih v okvir vrat 4:4, posest žoge pa še vedno rahli na slovenski strani (47:53).

Pečnik in Stevanović upravičila zaupanje
Katanec je v začetno postavo v primerjavi s četrtkovo zmago proti Švici uvrstil Daliborja Stevanovića, ki je začel na sredini igrišča ob Jasminu Kurtiću, na krilu je prednost pred Valterjem Birso dobil Pečnik.

Kvalifikacije za EP 2016
Skupina E, Vilna:
LITVA - SLOVENIJA 0:2 (0:2)
4.500; Novaković 33., 37.

Litva: Arlauskis; Vaitkunas, Kijanskas , Freidgeimas, Andriuškevičius; Panka ( 33./Vičius), Žulpa, Novikovas , Černych, Chvedukas ( 75./Mikoliunas); Matulevičius .

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Cesar, Ilić, Struna; Kurtić, Stevanović ( 46./Mertelj), Pečnik ( 66./Birsa), Kirm ( 86./Lazarevič), Kampl; Novaković .

Sodnik: M. Kukulakis (Grčija)

ESTONIJA - ANGLIJA 0:1 (0:0)
Rooney 73.
RK: Klavan 48./Estonija

Lestvica:                          
ANGLIJA            3  3 0 0  8:0  9
SLOVENIJA          3  2 0 1  3:1  6
LITVA              3  2 0 1  3:2  6
ESTONIJA           3  1 0 2  1:2  3
ŠVICA              2  0 0 2  0:3  0
SAN MARINO         2  0 0 2  0:7  0

Novaković in Katanec po tekmi
Dvojček Novakovića za želenih šest točk
Novaković v štirih minutah dvakrat zatresel mrežo
Novaković povedel Slovenijo v vodstvo
Litovci zatresli mrežo, a iz prepovedanega položaja
Rooney le zadel v Talinu