32 držav, razporejenih v štiri bobne, nestrpno čaka na žreb, ki jih bo razporedil v osem skupin in določil tri nasprotnike na poti v izločilne boje SP-ja 2014. Foto: EPA
32 držav, razporejenih v štiri bobne, nestrpno čaka na žreb, ki jih bo razporedil v osem skupin in določil tri nasprotnike na poti v izločilne boje SP-ja 2014. Foto: EPA

Si predstavljate skupino Brazilija, Nizozemska, ZDA in Anglija? Ali pa Argentina, Portugalska, Mehika in Francija? No, obstaja pa možnost tudi za skupino Švica, Alžirija, Honduras in Grčija.

Kakšna je lahko najhujša "skupina smrti"?
Zadnje priprave na žreb skupin
Žreb se bo v elitnem letovišču Costa do Sauipe odvil pod ogromnim šotorom, kjer bo prostora za kar pet tisoč gostov. Foto: Reuters
Brazuca, uradna žoga SP-ja 2014
Brazilci obljubljajo živopisano svetovno prvenstvo, ki bo zadovoljil visoka pričakovanju ljubiteljev nogometa. Foto: Reuters
Arena Corinthians, Sao Paulo
Zadnja nesreča na stadionu Arena Corinthians v Sao Paulu, kjer bo 12. junija Brazilija odigrala uvodno tekmo prvenstva, je znova opozorila na težave pri gradnji stadionov. V Sao Paulu bodo zdaj dela končali šele februarja, medtem ko v Curitibi Arena da Baixada zagotovo ne bo dokončana vse do konca marca. Foto: Reuters

32 držav se bo prihodnje leto v Braziliji 32 dni potegovalo za naslov najboljšega na svetu v najbolj razširjenem in priljubljenem športu na Zemlji. Zdaj, ko so že nekaj tednov znani vsi udeleženci največjega športnega spektakla, ki daleč presega športne okvirje, je čas, da žreb iz štirih bobnov določi skupine in odpre vrata napovedim, preračunavanjem, poizvedovanju in špekulacijam, kako bo potekalo svetovno prvenstvo 2014.

Kakšen bo žreb skupin za SP 2014 iz štirih že določenih bobnov, si oglejte v neposrednem prenosu na TVS 2/MMC-ju! Začetek v petek ob 17. uri.


90-minutni luksuzni šov

Elitno letovišče Costa do Sauipe v tropski zvezni državi Bahia je prizorišče žreba, kar je še dodatna kaplja pri kopičenju nezadovoljstva v brazilski javnosti, ki kljub silni ljubezni do nogometa ne razume trošenja javnega denarja za stadione, varnost in razkošje. V 90-minutnem šovu, v katerega je Fifa vložila 5 milijonov evrov, bomo dobili vpogled, kaj nas čaka drugo leto, a bolj kot petje in ples nas zanima žreb.

Osem legendarnih delivcev sreče
Pod taktirko generalnega sekretarja Fife Jeroma Valckeja bo žrebalo sedem svetovnih prvakov in športni direktor branilcev naslova: Cafu (Brazilija - 1994 in 2002), Alcides Ghiggia (Urugvaj - 1950), Geoff Hurst (Anglija - 1966), Mario Kempes (Argentina - 1978), Lothar Matthaus (Nemčija - 1990), Zinedine Zidane (Francija - 1998), Fabio Cannavaro (Italija - 2006) in Fernando Hierro (Španija - 2010).

Potek žreba:
- predžreb. Ena od devetih evropskih reprezentanc iz bobna 4 bo z žrebom premaknjena v boben 2;
- žreb nosilcev. Brazilija je kot gostiteljica že nosilka skupine A, preostalih sedem nosilcev bo po vrsti izžrebanih v skupine od B do H;
- vmesni žreb. Med štirimi južnoameriškimi nosilci (poseben boben X) bo izbrano, kateremu se bo pridružila evropska reprezentanca iz predžreba.
- nadaljevanje žreba po bobnih 2, 3 in 4. Pri bobnu 2 Čile in Ekvador ne moreta pristati v skupini z južnoameriškimi nosilci.
- žreb mest v skupini, kar vpliva na spored tekem. Nosilcem pripada mesto 1, Brazilija je tako že A1 in ve za ure in kraje skupinskih treh tekem.

Francoska kuhinja
Največ prahu je dvignila napoved predžreba v evropskem bobnu. Predvidevalo se je, da se bo ponovil žreb za SP 2006, ko je Srbija in Črna gora kot najslabše rangirana evropska država samodejno pristala v neevropskem bobnu, kar ji je prineslo igranje v "skupini smrti" z Argentino, Nizozemsko in Slonokoščeno obalo ter tri poraze z razliko v golih 2:10 in hitro pot domov. Zdaj so prsti usmerjeni v predsednika Uefe Michela Platinija, ki naj bi zlobiral, da njegova Francija kot zdaj najslabše rangirana evropska država ne bi že vnaprej pristala v "skupini smrti".

Katera skupina bo najtežja?
Si predstavljate skupino Brazilija, Nizozemska, ZDA in Anglija? Ali pa Argentina, Portugalska, Mehika in Francija? No, obstaja pa možnost tudi za skupino Švica, Alžirija, Honduras in Grčija.

Evropejci si želijo izogniti igranja z Brazilijo, Argentino in tudi neprijetnim Urugvajem, medtem ko si vsi nenosilci srčno upajo, da bo njihov nosilec skupine Sloveniji dobro poznana Švica, ki pač resnici na roko še zdaleč ne uživa ugleda in strahospoštovanja preostale sedmerice nosilcev. Druga želja med nosilci je Kolumbija, ki se po dolgem času vrača na veliki nogometni oder. Na papirju je najšibkejši boben 3 sestavljen iz azijskih in severnoameriških reprezentanc, kjer se nihče ne bo branil igranja s Hondurasom ali Kostariko.

X-faktor - velike razdalje
A tako kot nasprotniki bodo udeleženci tudi izvedeli, kje in kdaj bodo igrali, kar lahko pri velikih razdaljah v Brazilijo postane pomemben dejavnik. Nosilec skupine E bo tako že v skupinskem delu obredel vse tri različne predele Brazilije: začel bo v notranjosti v glavnem mestu Brasilii, nadaljeval na severovzhodu v Salvadorju, končal pa sredi amazonske džungle v Manausu, kjer se pričakujejo tudi najtežje vremenske razmere (vročina in vlaga v zraku).

Za najbolj visokoleteče reprezentance, ki razmišljajo samo o naslovu svetovnega prvaka, bo žreb tudi dal odgovor, ali se lahko izognejo gostiteljem Brazilcem v izločilnih bojih, seveda pod pogojem, da govorimo o zmagovalcih skupin. Zanimivo pa bo tudi že ugibati, kakšni bodo pari osmine finala, saj se bodo skupine po abecednih parih križale med seboj.

Skratka z žrebom se začenja prava mrzlica svetovnega prvenstva, ki bo do poletja zavzela ves svet.

RAZPOREDITEV ZA ŽREB

Prvi boben (nosilci):
Brazilija, Argentina, Kolumbija, Urugvaj, Španija, Nemčija, Belgija, Švica.

Drugi boben: Čile, Ekvador, Alžirija, Slonokoščena obala, Gana, Kamerun, Nigerija.

Tretji boben: Japonska, Iran, Južna Koreja, Avstralija, ZDA, Mehika, Kostarika, Honduras.

Četrti boben: Nizozemska, Italija, Anglija, Portugalska, Grčija, BiH, Hrvaška, Rusija, Francija.

Si predstavljate skupino Brazilija, Nizozemska, ZDA in Anglija? Ali pa Argentina, Portugalska, Mehika in Francija? No, obstaja pa možnost tudi za skupino Švica, Alžirija, Honduras in Grčija.

Kakšna je lahko najhujša "skupina smrti"?