Devi Muka in Anton Žlogar sta bila težak boj na sredini igrišča. Foto: EPA
Devi Muka in Anton Žlogar sta bila težak boj na sredini igrišča. Foto: EPA
Robert Koren in Altin Lala
Robert Koren v boju za žogo z Altinom Lalo. Foto: EPA
Armend Dallku in Klemen Lavrič
Klemen Lavrič je dobil večino zračnih dvobojev. Foto: EPA
Bojan Jokič, Anton Žlogar in Erion Bogdani
Erion Bogdani je povzročal veliko preglavic slovenski obrambi. Foto: Reuters
Robert Koren in Edmond Kapllani
Edmond Kapllani (desno) je igrišče zapustil v 58. minuti. Foto: Reuters
Armend Dallku in Robert Koren
Robert Koren (desno) se je izgubil v slovenskem povprečju. Foto: Reuters
Po Albaniji z oslom
Ocena nogometašev je pozitivna
V Skadru malo nogometa

Srečanja brez zadetkov po navadi ne navdušijo, tako je bilo tudi tokrat. Selektor Matjaž Kek je v napad na začetku uvrstil Klemna Lavriča in Ermina Rakoviča, v vezno linijo pa Nastjo Čeha. Na klopi je pustil Mileta Ačimoviča in Valterja Birso. Pri gostiteljih je bil odsoten selektor Otto Barić, ki ima težave s srcem.


Medel začetek

V prve pol ure na razmočenem igrišču v Skadru pred 8.000 gledalci ni bilo niti ene priložnosti. Albanci so začeli nekoliko bolj napadalno, Slovenci pa so v nadaljevanju vzpostavili ravnotežje.

Handanovič preprečil veselje Duru
Tekma se je razživela šele ob koncu prvega polčasa. Prvič je bilo vroče v 33. minuti, ko je Klodian Duro dobro izvedel prosti strel s približno 20 metrov, a je s še boljšo obrambo odgovoril Samir Handanovič, ki je žogo z desnega zgornjega kota odbil v kot.

Cesar zgrešil nemogoče
V 42. minuti se je skoraj do slovenskih vrat sprehodil Elvin Beqiri, vendar mu je še ob pravem času žogo izbil Boštjan Cesar. Branilec Marseilla bi lahko junak postal v sodnikovem podaljšku, vendar je po prostem strelu Roberta Korena z leve strani iz bližine z glavo meril zelo slabo.

Zanimiv uvod drugega polčasa
Takoj na začetku drugega polčasa je bil za albanska vrata nevaren Ermin Rakovič, a je bil domači čuvaj mreže Arjan Beqaj na mestu. Na drugi strani je kmalu zatem močno mimo desne vratnice ustrelil Lorik Cana.

Albanci jurišali po desni
Nogometaše je nato vse bolj močil dež. Precej bolj nevarni so bili Albanci, ki so slovensko obrambo dobro prebijali po desni strani in pošiljali nevarne predložke pred vrata Handanoviča.

Tudi menjavi brez moči
V 63. minuti je Rakoviča zamenjal Birsa, v 81. pa Čeha Ačimovič, a menjavi nista spremenili razmerja na igrišču. Slovenci so bili na hudih preizkušnjah predvsem v petminutnem sodnikovem podaljšku, a serija kotov gostiteljev na srečo ni obrodila sadov.

Izjava Matjaža Keka:
"Cilj je bil, da osvojimo čim več točk in damo gol. Kar se tiče obrambe, smo odigrali kar dobro. Nekajkrat nam je sicer padla koncentracija in tudi taktično nekaj stvari nismo dobro izpeljali. Toda volja, morala in želja so bile! Moramo biti realni. To je spodbuda za naprej, predvsem pa upanje za poln stadion v sredo proti Nizozemcem. Imeli smo težave na bočnih položajih, toda ustvarili smo si tri priložnosti na gostovanju, kar ni lahko. Škoda, da jih nismo izkoristili. Vedeli smo, da smo močni iz prekinitev, zavedamo pa se tudi slabosti. Ko dobimo žogo, jo velikokrat prehitro izgubimo. Ko nam je "pas" igra stekla, smo nekaj pokazali. Slovenija je bila na primernem nivoju, glede na to, koliko časa smo skupaj. Na žalost nismo dali gola, kar smo zelo želeli."

Izjava "selektorja" Albancev Slavka Kovačića:
"Nikogar od mojih igralcev ne morem kritizirati, saj so dali vse od sebe. Dež je bolj pomagal Slovencem kot nam. Pritiskali smo, a nismo zadeli. Uspeli smo igrati napadalno, v obrambi pa ni bilo napak."

Nizozemci razočarali
Sredini tekmeci Slovenije Nizozemci so pokazali bore malo. Tekma z Romunijo se je končala z 0:0. V prvem polčasu so tulipani dvakrat poskusili od daleč, a sta bila strela Rafaela van der Vaarta in Wesleyja Sneiderja nenatančna. Za dvoboj s Slovenci je selektor Marco van Basten na spisek dodal tudi kapetana Edwina van der Sarja, ki sicer še ni okreval po poškodbi meč.



Skupina G:
ALBANIJA        0 - 0         SLOVENIJA
---------------------------------------
Beqaj               S. Handanovič      
Haxhi               Jokič              
Dede                Cesar              
Beqiri              Mavrič             
Dallku              Ilič               
Duro                Koren              
Lala                Žlogar             
Cana                Komac ***          
Muka **             Čeh **             
Kapllani *          Lavrič             
Bogdani ***         Rakovič *          
---------------------------------------
* 58./Bushi         * 63./Birsa        
** 86./Berisha      ** 81./Ačimovič    
*** 89./Salihi      *** 90./Cipot      
8.000; Sodnik: Joseph ATTARD (Malta)   

LUKSEMBURG - BELORUSIJA 1:2 (0:1)
Sagrahola 68.; Kalačev 24., Kutuzov 54.

NIZOZEMSKA - ROMUNIJA 0:0

Lestvica:
NIZOZEMSKA 5 3 2 0 7:2 11 BOLGARIJA 4 2 2 0 7:3 8 ROMUNIJA 4 2 2 0 7:3 8 BELORUSIJA 5 2 1 2 9:11 7 SLOVENIJA 4 1 1 2 4:7 4 ALBANIJA 4 0 2 2 3:6 2 LUKSEMBURG 4 0 0 4 1:6 0
M. R.
Po Albaniji z oslom
Ocena nogometašev je pozitivna
V Skadru malo nogometa