Fotografija Freda, ki je razburila vodstvo kluba. Foto: Facebook
Fotografija Freda, ki je razburila vodstvo kluba. Foto: Facebook

Navijači aktualnega brazilskega prvaka so po porazu na prvi tekmi osmine finala z 1:2 proti ekvadorskemu Emelecu nenavadno pobudo sprožili na Twitterju, kjer so druge podpornike in tudi igralce pozvali, naj "pokažejo svoj bojevniški duh" in se s fotografijami pridružijo kampanji. Nanjo se je odzval celo klubski kapetan in občasni brazilski reprezentant Fred in na enem izmed svojih profilov objavil fotografijo, kjer si je obraz zakril s klubskim šalom.

"Talibani niso bojevniki, ampak teroristi"
V izjavi za javnost je vodstvo kluba sporočilo, da pobuda poveličuje terorizem in spodbuja nasilje, tako da je ne podpirajo in dodajajo: "Namere tistih, ki so začeli s tem gibanjem, sovpadajo s podobo talibanov, ki pa niso bojevniki, ampak teroristi. Zato Fluminense tega ne podpira."

Do kdaj še provokativna sporočila na stadionih?
Fluminense, ki se v teh dneh ukvarja tudi z dopinškim škandalom enega svojih glavnih zvezdnikov Deca, je med svojimi navijači znan kot "ekipa bojevnikov". Brazilski navijaški napevi so znani po svoji politični nekorektnosti in velikokrat vsebujejo poniževalna sporočila o rasni in homoseksualni tematiki. Nekateri navijači celo na zastave v klubskih barvah dodajajo podobe Osame bin Ladna ali Sadama Huseina. To naj bi se zaradi prihajajočega svetovnega prvenstva prihodnje leto spremenilo, nogometne oblasti naj bi bile na tovrstne poteze pozornejše.