Nizozemci so ubranili naslov evropskega prvaka. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Nizozemci so ubranili naslov evropskega prvaka. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Nizozemski nogometaši
Elton Acolatse je v izdihljajih tekme premagal nemškega vratarja Oliverja Schnitzlerja in poskrbel, da so prvaka določili streli z bele točke. Nizozemci so se takole veselili velike zmage. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Nemški nogometaši
Razočarani nemški nogometaši so po porazu obležali na tleh. Ključno 11-metrovko je v četrti seriji zapravil Marco Stendera. Foto: MMC RTV SLO/Matej Rijavec
Platini obiskal finale EP-ja do 17-let

Šlo je za ponovitev finala s prejšnjega evropskega prvenstva v Novem Sadu, na katerem so prav tako slavili Nizozemci (5:2). Nemci so prvenstvo, odkar od leta 2002 na njem igrajo selekcije do 17 let, osvojili enkrat, in sicer leta 2009, ko so v finalu ugnali prav Nizozemce z 2:1.

Nemčija je v finalu prejela prvi zadetek na prvenstvu. Tudi v kvalifikacijah je na šestih tekmah dobila le en gol (proti Bolgariji). Pred remijem z 0:0 na zadnji tekmi kvalifikacij proti Portugalski je nanizala kar 23 zaporednih zmag.

Menig zatresel prečko
Nemci so bili v prvem polčasu boljši tekmec, igrali so agresivneje, neprestano so pritiskali na obrambno vrsto Nizozemcev, ki so na svoje priložnosti čakali predvsem iz protinapada. V 23. minuti je napadalec Stuttgarta Timo Werner z roba kazenskega prostora žogo poslal mimo vrat, dve minuti pozneje je na drugi strani vratarju Oliverju Schnitzlerju zapretil Djavan Anderson. Branilec Ajaxa je meril previsoko. Čeprav so bili Nemci bistveno nevarnejši, so si najlepši priložnosti v prvem polčasu priigrali 'oranžni'. V 37. minuti so po veliki napaki Niklasa Süleja zapravili obetaven protinapad, tik pred odmorom pa je prečko s silovitim strelom zatresel še Queensy Menig.

Rezervist Stendera se je izkazal
Pred začetkom drugega polčasa je nemški selektor Stefan Böger v igro namesto Maxa Dittgena poslal Marca Stendero, ki je takoj upravičil zaupanje 45-letnika iz Erfurta. Stendera je v 44. minuti iz kota poslal odličen predložek, žogo pa je z glavo v mrežo pospravil kapetan Leon Goretzka. Nemci so v drugem polčasu nasprotnika potisnili na njegovo polovico, ves čas so oblegali nizozemska vrata, po dobri uri igre je z diagonalnim strelom z razdalje za las zgrešil še Nico Brandenburger.

Acolatse ujel zadnji vlak
Nizozemci so si v zadnjih minutah prizadevali izid poravnati, to pa jim je uspelo v sodnikovem dodatku, ko jih je rešil rezervist Elton Acolatse, ki je v 57. minuti zamenjal Jeroena Lumuja. Ta je izkoristil pravzaprav edino napako Nemcev v obrambi, ko je sprejel predložek z desne strani in z natančnim diagonalnim strelom zatresel malo mrežico.

V loteriji strelov z bele točke so imeli več sreče Nizozemci, ki so zadeli v vseh petih serijah, pri Nemcih pa je tragični junak v četrti seriji postal podajalec pri Goretzkovem golu Stendera. Vratar Nick Olij je njegov strel ubranil. Drugi zaporedni evropski naslov Nizozemske je potrdil Tonny Trinidade de Vilhena, ki je že lani v finalu dosegel dva zadetka. Poleg nogometaša Feyenoorda sta bila v lanski zmagoviti ekipi še Nathan Ake (Chelsea) in Thom Haye (AZ Alkmaar).

Finalna tekma v Stožicah je bila z 11.674 gledalci tretja najbolj obiskana v zgodovini prvenstev U-17. Več gledalcev je bilo v finalih leta 2004 in 2009, vendar so tedaj na njih igrali gostitelji Francozi in Nemci.

Izjavi po tekmi
Albert Stuivenberg, selektor Nizozemske:
"Nogometaši so bili ob koncu tekme že malo utrujeni, toda na koncu sta se nam vera v uspeh in trdo delo izplačala. Izenačenje nam je vlilo veliko samozavesti za 11-metrovke, ki smo jih tudi trenirali, toda pri njih nikoli ne veš. kako se bo izteklo. Vsi igralci so streljali zelo dobro, nemški vratar ni imel možnosti. Eno je ustavil naš vratar in zato se zdaj lahko smejim."

Stefan Böger, selektor Nemčije: "Vsa naša ekipa je šokirana. Moja naloga je, da igralce zdaj spet spravim k sebi. Moram čestitati Nizozemski. Za obema reprezentancama je dobro prvenstvo. V zadnji minuti smo imeli smolo. Kljub vsemu sem zelo ponosen na svoje fante, prvenstvo smo končali brez poraza."

Finale:
NEMČIJA - NIZOZEMSKA *5:6 (1:1, 0:0)
11.674; Goretzka 44.; Acolatse 81.
* - po izvajanju 11-metrovk

M. Sarr P. Huser
T.Werner N. Ake
P. Itter E. Acolatse
M. Stendera J. Hendrix
M. O. Kempf T. Trinidade de Vilhena


Nemčija:
Schnitzler, Itter, Dudziak, Sarr, Süle, Brandenburger, Brandt (73./Kempf), Goretzka (80./Akpoguma), Meyer, Dittgen (41./Stendera), Werner.

Nizozemska: Olij, Anderson (71./van den Boomen), Bazoer, Hendrix, Voest, Haye, Ake, Vloet (64./Huser), Trindade de Vilhena, Lumu (57./Acolatse), Menig.

Sodnik: Ivan Kružliak (Slovaška)

Platini obiskal finale EP-ja do 17-let