Norveški branilci so ves čas pazili na Vicenteja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Norveški branilci so ves čas pazili na Vicenteja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ermin Šiljak
Ermin Šiljak je skušal z menjavami poživiti igro, a njegovi varovanci niso imeli svojega dne. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Green Dragons
Na tribunah so Green Dragonsi ves čas navijali, čeprav je bila tekma brez pravih vrhuncev. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Poletna uspavanka v Stožicah

Zeleno-beli so pokazali premalo, da bi lahko na povratni obračun, ki bo prihodnji četrtek, odšli s prednostjo. Na vsej tekmi so si priigrali vsega eno pravo priložnost, tako kot na drugi strani Norvežani. Tekma se je popolnoma zasluženo končala brez zadetkov.

Najbolj vroče na začetku tekme
Ljubljančani so si v peti minuti priigrali lepo priložnost, z roba kazenskega prostora je poskusil Damijan Trifković, a je Marcus Sahlman žogo odbil do Daliborja Radujka, ki je žogo malce z leve strani poslal prek vrat. Olimpijina srednja vrsta je delala preveč napak pri podajah, predvsem Aneju Lovrečiču v teh trenutkih nikakor ni steklo, s tribun je bilo slišati tudi nekatere žvižge nezadovoljstva.

Norvežani so poskušali unovčiti kakšen protinapad, najnevarneje je bilo v 9. minuti, ko je Zdenek Ondrašek podal za hrbet domače obrambe, sam pred Elvisom Džafićem se je znašel Magnus Andersen, vendar je bil domači čuvaj mreže na mestu. Zatem je 2.000 gledalcev v Stožicah spremljalo nezanimivo predstavo med obema kazenskima prostoroma, zaključnih strelov pa tako rekoč ni bilo.

Številni nenatančni streli od daleč
V 37. minuti je Nik Omladič znova poskusil od daleč z desne strani, a meril nenatančno. V 42. minuti je z roba kazenskega prostora sprožil Thomas Kind Bendiksen, vendar je bil Džafić dobro postavljen. Minuto pozneje je sprožil William Franklin Vicente, vendar je bil tudi on nenatančen.

Menjave niso prinesle učinka
Brazilec v vrstah Olimpije je bil tudi prvi, ki je sprožil v drugem polčasu, meril je z 20 metrov, vendar je Sahlman dobro posredoval. Ermin Šiljak je skušal ekipo osvežiti z menjavo Nika Omladiča s Filipom Valenčičem. Še naprej je na zelenici potekala precej nezanimiva predstava brez priložnosti.

Ob zaključku tekme je vstopil še Nikola Nikezić namesto Andraža Šporarja, takoj zatem pa je Radujko znova sprožil mimo gola. V 86. minuti je od daleč poskusil Trifković, vendar je Sahlman strel obranil. Na drugi strani je nevarno zapretil Ruben Yttergard Jenssen, a je njegov strel z roba kazenskega prostora Džafić v zadnji minuti odbil.


Izjavi po tekmi:
Ermin Šiljak, trener Olimpije:
"Tekma je bila težka, igrali smo proti neugodnemu tekmecu. Vemo, da norveški nogomet goji svoj slog, ki nam ne ustreza. Norvežani so bili disciplinirani, agresivni, močni v dvobojih. Z izidom 0:0 sem zelo zadovoljen, to je pozitiven rezultat. Poskušali smo igrati po tleh, toda njihova zaprta in agresivna igra nas je včasih prisilila v igro z visokimi žogami. Če bi izkoristili priložnost v 5. minuti, bi se morda izteklo drugače. Lahko da bi dali še dva, tri gole. V teh trenutkih je pač treba zadeti. Našim fantom manjkajo evropske izkušnje, upam, da jih bodo pridobili čim več. Seveda se je poznala tudi odsotnost Ivelje. Če "motor" ekipe izgubiš čez noč, ko ravno uigravaš moštvo, ti veliko manjka. Na povratni tekmi bodo Norvežani igrali drugače kot danes, najbrž nekoliko bolj odprto, tako da bo verjetno tudi za nas več prostora, bolj bosta prišli do izraza naša zvezna vrsta in kombinatorika. Igra bo morala biti hitrejša.
Sarasola? V prvem polčasu se je še nekoliko lovil, v drugem je bil boljši. Treba je vedeti, da se je ekipi priključil pozneje in še ni v pravem fizičnem stanju. Tudi njegov certifikat je prišel pozneje, vmes je skočil tudi za tri, štiri dni domov. Manjkajo mu treningi z ekipo, saj je imel več individualnih treningov kot treningov z ekipo. Ker je v zaostanku, poskušam izkoristiti priložnosti, da mu namenim primerno minutažo, da pride čim prej na tisti nivo, na katerem so drugi igralci. Včasih je treba kaj žrtvovati."

Per-Mathias Hoegmo, trener Tromsöja: "Na tekmo smo se dobro pripravili, videli dve tekmi Olimpije v živo in nekaj v posnetkih. Vedeli smo, da Olimpija igra z veliko posesti žoge. Zadovoljen sem z našo obrambo, manj pa s prehodi v protinapade. Prostora je bilo kar precej, tako da bi si morali pripraviti več, vsaj tri, štiri priložnosti. Na domačem igrišču smo močni, toda ne bo lahko. Vedno je drugače na teh tekmah. Znova se bomo morali ustrezno pripraviti."

Evropska liga, 2. predkrog, prva tekma:
OLIMPIJA - TROMSÖ 0:0
2.000 gledalcev

Olimpija: Džafić, Sarasola, Zarifović , Sretenović, Jović , Lovrečič ( 90./Salkić), Trifković, Radujko, Omladič ( 62./Valenčič), Šporar ( 81./Nikezić), Vicente.

Tromsö: Sahlman, Koppinen, Norbye , Björck, Drage ( 79./Nyström; 88./Kristiansen), Andersen, Jenssen, Johansen, Bendiksen, Ondrašek ( 88./Ärst), Yndestad .

Sodnik: Fernando Teixeira Vitienes (Španja)

Povratna tekma bo 26. julija.

Poletna uspavanka v Stožicah