Atalanta, zmagovalec Evropske lige 2023/24. Foto: Reuters
Atalanta, zmagovalec Evropske lige 2023/24. Foto: Reuters
Prvo ime finala. Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com/player/ademola-lookman/824200' target='_blank'>sofascore.com</a>
Prvo ime finala. Grafiko zagotavlja sofascore.com

V nemški Bundesligi se ni našel junak, ki bi jih porazil. Prav tako ne v nemškem pokalu. Tudi v Evropi so nogometaši Bayerja ostali neporaženi, v sredo zvečer pa so vendarle naleteli na previsoko oviro - in to na najpomembnejši tekmi sezone, v finalu Evropske lige.

Krvnik? Atalanta in njen napadalec Ademola Lookman, ki je zmagovalca odločil že v prvem polčasu in Bergamčanom prinesel sploh prvo lovoriko po letu 1963, ko so črno-modri v finalu italijanskega pokala s 3:1 ugnali Torino. Zanimivo, tudi tedaj je junak Atalante, Angelo Domenghini, dosegel hat-trick.

Trener italijanske ekipe Gian Piero Gasperini je strategu Bayerja Xabiju Alonsu odčital taktično lekcijo. Njegovi varovanci so v obrambi popolnoma zadušili napad nemških prvakov. Organizirano in čvrsto so zaustavljali kakršen koli poskus nasprotnika, ki je lahko žogo več ali manj brezidejno le selil z enega konca igrišča na drugega.

Zmaga v finalu Evropske lige je največji uspeh v zgodovini Atalante, za katero je dolga leta brcal tudi Josip Iličić, in velik obliž na rane iz zadnjih petih let, v katerih je izgubila kar tri finale italijanskega pokala, zadnjega pred tednom dni proti Juventusu (0:1).


Veselje nogometašev Atalante ob zadetku Ademole Lookmana. Foto: Reuters
Veselje nogometašev Atalante ob zadetku Ademole Lookmana. Foto: Reuters

Nogometaši iz Bergama so srečanje začeli odlično. Čeprav so novopečeni nemški prvaki žogo dlje držali v svoji posesti, je bila Atalanta tista, ki je bila nevarnejša. V 12. minuti je tudi povedla, ko je ekipa iz Leverkusna v obrambi pozabila na hitrega Ademolo Lookmana. Ta se je po podaji Davideja Zappacoste z desne strani prikradel izza hrbta nepazljivega Exequiela Palaciosa in zatresel prazno mrežo s kakšnih šestih metrov.

Matej Kovar je takole spremljal let žoge v mrežo za 2:0 po Lookmanovem strelu z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters
Matej Kovar je takole spremljal let žoge v mrežo za 2:0 po Lookmanovem strelu z roba kazenskega prostora. Foto: Reuters

Nigerijski napadalec je vodstvo Atalante podvojil v 26. minuti po izjemnem samostojnem vložku: prodiral je proti golu, se s sijajno potezo spretno otresel Granita Xhake, nato pa z roba kazenskega prostora natančno meril v levi vratarjev kot, kamor je žogo tudi poslal. 2:0.

Varovanci Xabija Alonsa, ki so sezono v Bundesligi končali brez poraza, so v drugi polovici prvega polčasa vendarle tudi sami nekajkrat pritisnili na vrata Juana Mussa, a brez pravega učinka - obramba Atalante je bila kos vsakemu poskusu. Še več, v 42. minuti so imeli Italijani priložnost celo za 3:0, a je veselje po strelu z roba šestnajsterca Zappacosti z obrambo preprečil Matej Kovar.

Bayer v prvem polčasu ni pokazal veliko, obramba nasprotnika je popolnoma nevtralizirala njegov napad. Italijanski kolektiv je na drugi strani ves čas napadal najšibkejši člen - Palaciosa, ki je imel polčas za pozabo.

Bayer je v drugem polčasu poskušal, vendar nikakor ni uspel predreti gosto postavljene obrambe nasprotnika. Bergamčani ničesar niso prepustili naključju. Resda se je po slabi uri igre, natančneje v 59. minuti, Jeremieju Frimpongu ponudila polpriložnost, ko je slabo zadel žogo po Mussovi obrambi, a to je bilo tudi vse.

Lookmanov strel za 3:0. Foto: Reuters
Lookmanov strel za 3:0. Foto: Reuters

Ker so iskali zadetek, s katerim bi prepolovili zaostanek, so se v Leverkusnovi obrambi začele pojavljati luknje, Atalanti pa priložnosti iz protinapada. Eno v 76. minuti so tudi izkoristili in povedli s 3:0. Scamacca je na levi strani lepo našel prostega Lookmana, ki mojstrsko preigral Edmonda Tapsobo, nato pa z levico natančno meril pod prečko v malo mrežico. Kovar je bil povsem nemočen, izraz na obrazu Xabija Alonsa tudi. Po štrih minutah dodatka je glavni sodnik Istvan Kovacs še zadnjič pihnil v piščalko in slavje Bergamčanov se je lahko začelo.


Evropska liga, Dublin

Finale:
ATALANTA - Bayer Leverkusen 3:0 (2:0)
47.135; Lookman 12., 26., 75.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com/atalanta-bayer-04-leverkusen/GdbsLdb#id:12173473' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Sodnik: Istvan Kovacs (Romunija)