Alex Ferguson se po letu 1986 poslavlja z menedžerskega stolčka Manchester Uniteda. Foto: EPA
Alex Ferguson se po letu 1986 poslavlja z menedžerskega stolčka Manchester Uniteda. Foto: EPA

Za upokojitev sem se odločil na lanski božični večer. Vse se je spremenilo, ko je umrla ženina sestra. Cathy je tako izgubila najboljšo prijateljico. Po drugi strani pa sem se želel posloviti kot zmagovalec.

Alex Ferguson
Paul Scholes
V nedeljo je zadnjič v dresu Manchester Uniteda zaigral 38-letni Paul Scholes. 'Ginger ninja', kot mu pravijo navijači rdečih vragov, je vso kariero preživel pri Unitedu. V klub je prišel že leta 1991 in se najprej kalil v mladinskem pogonu, leta 1993 pa se je prebil v člansko ekipo. Foto: EPA

Glavna ideja te tekme je bilo trdo delo in prepričan sem, da Wayne ne bi igral na najvišji ravni, saj je zaprosil za odhod iz kluba. Prepričan sem, da ga ne bomo pustili oditi. Trenutno je samo jezen, ker v zadnjih tednih ne igra toliko, kot bi si želel.

Alex Ferguson
Robin van Persie je po letu 2005, ko je Arsenal v finalu FA-pokala ugnal prav Manchester United (to je sicer zadnja lovorika topničarjev), le dočakal novo lovoriko. Z rdečimi vragi je letos postal angleški prvak. Van Persie je predtem s Feyenoordom leta 2002 osvojil Pokal Uefa, z Arsenalom pa je leta 2004 dvignil še Community Shield. Foto: Reuters

S Fergusonom sem imel čast sodelovati eno sezono in to je bila zares neverjetna izkušnja. Name je naredil velik vtis. Prav lahko je najboljši nogometni trener vseh časov in hkrati tudi ena najprijaznejših oseb.

Robin van Persie
Ryan Giggs
Ryan Giggs, 39, je letos sklenil novo enoletno pogodbo z rdečimi vragi in tako ostaja še edini član zlate generacije iz 90. let prejšnjega stoletja, ki še vedno igra za klub. Valižan je član Uniteda že vse od leta 1987, ko je začel igrati za mladinske selekcije kluba, leta 1990 je postal nepogrešljivi člen članske ekipe. Foto: EPA
Odmevi po slovesu Alexa Fergusona

6. novembra 1986 je postal menedžer Manchester Uniteda. Več kot 26 let, 1.499 tekem oziroma 895 zmag, 337 remijev in 267 porazov pozneje se je odločil, da je napočil čas za slovo od menedžerskega stolčka 20-kratnih angleških prvakov.
Ferguson: Rooneyja ne bomo pustili oditi
"To je fantastično! Kakšen zaključek! Bilo je zelo čustveno. Vzdušje je bilo fantastično, ponosen sem na naše navijače. Zelo so se izkazali. V zadnjih dneh sem čustveno nihal, za današnji obračun sem se moral zelo zbrati," je povedal Ferguson in v šali priznal: "Želel sem, da se tekma podaljša za sedem minut!" Po tekmi je bilo več kot očitno, da se je odnos med Škotom in Waynom Rooneyjem, ki si je srečanje s Swanseajem ogledal na tribuni, precej ohladil. Ferguson je pojasnil: "Glavna ideja te tekme je bilo trdo delo in prepričan sem, da Wayne ne bi igral na najvišji ravni, saj je zaprosil za odhod iz kluba. Prepričan sem, da ga ne bomo pustili oditi. Trenutno je samo jezen, ker v zadnjih tednih ne igra toliko, kot bi si želel."

Dodal je: "Rooneyjevo prošnjo smo zavrnili. Ni bil zadovoljen, ker sem ga nekajkrat letos poklical z igrišča, a če bi bil v vrhunski formi, tega zagotovo ne bi storil." Rooneyja številni mediji sicer povezujejo z odhodom k Bayernu.

Odločitev je padla za božič

71-letnik, ki bo pri Unitedu v prihodnjih letih opravljal vlogo direktorja in ambasadorja kluba, je še razkril, kdaj se je odločil skleniti bogato menedžersko pot. "Za upokojitev sem se odločil na lanski božični večer. Vse se je spremenilo, ko je umrla ženina sestra. Cathy je tako izgubila najboljšo prijateljico. Po drugi strani pa sem se želel posloviti kot zmagovalec," je pojasnil 'Fergie' in nadaljeval: "Težko je bilo odločitev obdržati tajno. Sinova sta za mojo odločitev izvedela marca, moj brat pa šele ta torek." Fergusona bi pred osvojitvijo prve lovorike na Old Traffordu (FA-pokal leta 1990) po štirih sezonah skoraj odpustili, a so mu ponudili še zadnjo priložnost, ki jo je Škot izkoristil in v naslednjih dveh desetletjih večkrat upravičil zaupanje.
"Ključni trenutek je bil prvi naslov angleškega prvaka. Potem se je vse odprlo. Iz sezone v sezono smo rasli in rasli. V tem času smo imeli nekaj fantastičnih zasedb," je še povedal Ferguson in sklenil: "Tudi v pokoju me čaka veliko dela. Sin Jason ima veliko načrtov in zagotovo ne bom miroval."
Laudrup: To je nekaj edinstvenega
Po tekmi je o legendarnem Škotu spregovoril tudi menedžer Swanseaja in nekdaj izvrsten nogometaš Michael Laudrup. "To je vsekakor poseben dan. Eno je, da nekdo sklene menedžersko pot v velikem klubu, nekaj povsem drugega pa, ko to stori nekdo, ki je v klubu tako dolgo kot Alex Ferguson," je dejal Danec in dodal: "Alexa zaradi svoje vztrajnosti in lojalnosti v vseh teh letih zelo spoštujem. To je nekaj edinstvenega."

Scholes: Za ta klub je storil ogromno!
Na Old Traffordu je zadnjo tekmo v dresu Manchester Uniteda odigral tudi Paul Scholes, ki se je po 20 letih odločil za slovo od nogometnih zelenic. "Prepričan sem, da je napočil čas za mojo upokojitev. Z osebnega vidika to ni bila sezona po mojem okusu, toda osvojili smo prvenstvo in se na najlepši mogoč način poslovili od navijačev." O dogajanju pred tekmo s Swanseajem, med njo in po njej je še dejal: "To je bil dober dan. Zmagali smo in to je vse, kar šteje. Nocoj bomo proslavljali. Upam, da bo ta ekipa v prihodnjih letih osvojila še nekaj lovorik. Danes se je bilo pomembno prebiti skozi čustveno zelo nabito tekmo. Menim, da se je Sir Alex dobro držal. Po tekmi je ponudil ganljiv govor, za ta klub je vsekakor storil ogromno!"

Van Persie le dočakal lovoriko

"To je zares neverjeten dan, a hkrati tudi zelo žalosten. S Fergusonom sem imel čast sodelovati eno sezono in to je bila zares neverjetna izkušnja. Name je naredil velik vtis. Prav lahko je najboljši nogometni trener vseh časov in hkrati tudi ena najprijaznejših oseb," je dejal presrečni Robin van Persie, ki je po skoraj desetih sezonah na Otoku (med letoma 2004 in 2012 je bil član Arsenala) končno dočakal naslov angleškega prvaka. Nizozemec, ki je na svetovnem prvenstvu leta 2010 zaigral tudi v finalu svetovnega prvenstva, je še zaupal, kako so potekale priprave na spektakel: "Ferguson pred tekmo ni niti enkrat omenil upokojitve, ves čas je bil osredotočen na obračun s Swanseajem. Ves teden se je pripravljal na nasprotnika in v veliko čast mi je, da sem lahko z njim sodeloval."

'Fergie' Giggsa spremljal že od mladih let
"Sir Alex nam je ukazal, da odigramo tekmo zaradi zmage, in ne veličastne priložnosti. Hotel je zmagati in hkrati poskrbeti, da bo srečanje zanimivo. Najraje se spominjam časov, ko sem kot 13-letnik igral za ekipo Salford Boys. Vsakič ko sem pogledal ob igrišče, je tam stal Alex Ferguson in me opazoval," je dejal zimzeleni Ryan Giggs, ki s Fergusonom sodeluje že vse od leta 1991, ko se mu je uspelo v člansko ekipo rdečih vragov prebiti skozi mladinske selekcije. Valižan, ki je sodelovanje z 20-kratnimi angleškimi prvaki letos podaljšal še za eno sezono, se je klubu pridružil že leta 1987, predtem pa je med letoma 1985 in 1987 igral tudi za mladinsko ekipo Unitedovega mestnega tekmeca, Manchester City.
Ferdinand: Bili smo močno presenečeni
Piko na i sanjskemu popoldnevu je dodal Rio Ferdinand, ki je v končnici srečanja dosegel zmagoviti zadetek in poskrbel, da se je Ferguson od Old Trafforda poslovil z zmago. "Z upravo Manchester Uniteda se moram še sestati in dogovoriti o podrobnostih nove pogodbe. Upam, da bo Ferguson zame dodal kakšno dobro besedo," je povedal nekdanji branilec Leeds Uniteda in razkril občutek, ko so v ekipi izvedeli o Fergusonovi odločitvi za upokojitev: "To je bil osebni trenutek med nogometaši in menedžerjem. Trenutek je bil zelo čustveno nabit. Bili smo močno presenečeni, toda to je velik klub in moramo iti naprej. To je tudi tisto, kar Sir Alex hoče in od nas zahteva."

"Čudno bo, ko Fergusona ne bo več v slačilnici. To je velik klub in velik bo vedno ostal, a neko obdobje se je danes žal končalo. Veseli smo, da smo osvojili še eno lovoriko, a hkrati smo žalostni, ker se Sir Alex poslavlja in ne bo menedžer vsaj še eno leto. Žalostno bo nadaljevati brez njega," je dodal Nemanja Vidić.

Za upokojitev sem se odločil na lanski božični večer. Vse se je spremenilo, ko je umrla ženina sestra. Cathy je tako izgubila najboljšo prijateljico. Po drugi strani pa sem se želel posloviti kot zmagovalec.

Alex Ferguson

Glavna ideja te tekme je bilo trdo delo in prepričan sem, da Wayne ne bi igral na najvišji ravni, saj je zaprosil za odhod iz kluba. Prepričan sem, da ga ne bomo pustili oditi. Trenutno je samo jezen, ker v zadnjih tednih ne igra toliko, kot bi si želel.

Alex Ferguson

S Fergusonom sem imel čast sodelovati eno sezono in to je bila zares neverjetna izkušnja. Name je naredil velik vtis. Prav lahko je najboljši nogometni trener vseh časov in hkrati tudi ena najprijaznejših oseb.

Robin van Persie
Odmevi po slovesu Alexa Fergusona