Rafael Marquez je po Nemčiji 2006, ko je zadel proti Argentini, dosegel drugi gol na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Rafael Marquez je po Nemčiji 2006, ko je zadel proti Argentini, dosegel drugi gol na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters
Ples domačinov
Južnoafričani so zadetek proslavili s plesom. Foto: Reuters
Siphiwe Tshabalala
Siphiwe Tshabalala je takole sprožil za 1:0. Zamudil je Ricardo Osorio. Foto: Reuters
Giovani dos Santos
Aaron Mokoena je v zadnjem hipu ustavil strel Giovanija dos Santosa. Foto: Reuters
Carlos Vela
Žoga v mreži Južne Afrike. Veselje Mehičanov je bilo prehitro, saj je bil pred žogo le Steven Pienaar, ne pa tudi vratar. Foto: Reuters
Carlos Alberto Parreira
67-letni Brazilec Carlos Alberto Parreira šestič vodi kakšno od reprezentanc na svetovnem prvenstvu, s čimer je prehitel Boro Milutinovića, ki ima pet nastopov. Parreira je leta 1982 vodil Kuvajt, 1990 Združene arabske emirate, 1994 Brazilijo, 1998 Savdsko Arabijo in 2006 Brazilijo. Foto: EPA

Prva tekma (pričakovano) ni navdušila s kakovostnim nogometom. Mehičani so imeli terensko premoč (posest žoge - 58:42), a so na veselje večine od 84.490 navijačev na stadionu Soccer City, ki pa ni bil poln, povedli domači, potem ko je Tshabala mojstrsko zaključil hiter protinapad. Mehika je izenačila v 79. minuti prek Marqueza, ki je na daljši vratnici izkoristil podajo Andresa Guardada z leve strani. Južnoafričani bi prav ob koncu lahko prišli do zmage, saj je Katlego Mphela stresel vratnico. Že prej (38.) je bil zadetek Carlosa Vele razveljavljen zaradi nedovoljenega položaja.

Ali ste že oddali napoved za Nostradamus? Priključite se napovedovanju izidov 19. svetovnega prvenstva.

Mokoena preprečil veselje dos Santosu
Mehičani so imeli prvo lepo priložnost že v 4. minuti, ko je Paul Aguilar z desne strani podal v kazenski prostor, kjer je domači vratar Itumeleng Khune izbil žogo, a le do Giovanija dos Santosa, čigar strel je nato ustavil Aaron Mokoena. Mehiška reprezentanca je imela v uvodnih 10 minutah precejšnjo terensko premoč. Domači so redko prišli čez polovico.

Khune ustavil Franca
Nova priložnost se je Mehičanom ponudila v 18. minuti po protinapadu dos Santosa, ki je z roba kazenskega prostora za las meril mimo desne vratnice. V drugi polovici 1. polčasa je "Bafana Bafana" vzpostavila ravnotežje in prek Teka Modisa zapretila, a je Oscar Perez poskus zlahka ustavil. Varovanci Javierja Aguirreja so imeli drugo veliko priložnost v 32. minuti. Guillermo Franco je sijajno izkoristil podajo Carlosa Vele, vendar je bil Khune znova na mestu.

Vela zadel iz nedovoljenega položaja
V 38. minuti je Carlos Vela po podaji s kota zatresel mehiško mrežo, toda sodnik Ravšan Irmatov je zadetek razveljavil zaradi nedovoljenega položaja. Ob koncu polčasa se je igra preselila pred mehiški gol. Južnoafričani so izvajali 3 kote zapored, po eni izmed akcij je Mphela za las zgrešil predložek Tshabalale z leve strani. Statistika 1. polčasa priča o premoči Mehičanov: posest žoge - 55:45, streli v okvir vrat - 3:0.

Tshabalala prvi strelec prvenstva
Drugi polčas so domači začeli precej bolje. V 55. minuti je na levi strani Tshabalala po sijajni globinski podaji ušel mehiški obrambi, nato pa z izjemnim diagonalnim strelom v zgornji levi kot matiral Pereza. Pravi evrogol Južnoafričana! Na drugi strani je takoj odgovoril dos Santos, toda Khune je bil znova na mestu. Zadetek je dal krila domačinom, ki so prek Teka Modisa (72.) prišli do "zaključne žogice", a je Perez dobil dvoboj na "štiri oči" z južnoafriškim napadalcem.

Domači pozabili na Marqueza; vratnica Mphele
Mehičani so vse moči usmerili v napad in v 79. minuti poželi sad. Andres Guardado je z leve strani podal na daljšo vratnico, kjer je domača obramba pozabila na Marqueza, ta pa je z nekaj metrov rutinirano matiral Khuneja. Izid bi se lahko spremenil v 90. minuti, ko je Mphela po dolgi podaji ušel Franciscu Rodriguezu in s težkega položaja zadel vratnico.

Oglejte si prvi in drugi polčas tekme JAR - Mehika.

Parreira zadovoljen z remijem
"Remi je pravičen izid. Skupina je zelo zahtevna. Moštvo, ki bo osvojilo 4 točke, se bo uvrstilo v osmino finala. Pohvalil bi svoje fante, čeprav bi lahko zmagali. Prva tekma je vedno težka za obe moštvi," je srečanje ocenil trener Južnoafričanov Carlos Alberto Parreira.

Aguirre: Zdaj moramo premagati Francijo
Njegov kolega na mehiški klopi Javier Aguirre z remijem ni bil zadovoljen: "Zadetek je povsem spremenil tekmo. Ne bi rekel, da smo postali nervozni, morda le malo nestrpni. Na srečo nam je uspelo izenačiti. V prvem polčasu smo jih imeli na kolenih, a jih je reševal odlični vratar. Obe ekipi sta zapustili zelenico z grenkim priokusom. Zdaj moramo premagati Francijo. Prepričan sem, da lahko dobimo obe tekmi."

SKUPINA A

JAR - MEHIKA 1:1 (0:0)
84.490; Tshabalala 55.; Marquez 79.

JAR: Khune, Gaxa, Thwala ( 46. Masilela ), Kmumalo, Mokoena, Letschlonyane, Dikgacoi , Pienaar ( 83. Parker), Modise, Tshabalala , Mphela.

Mehika: Perez, Aguilar ( 55. Guardado), Rodriguez, Osorio, Salcido, Torrado , Marquez , Juarez , dos Santos, Franco ( 73. Hernandez), Vela ( 69. Blanco).

Sodnik: Ravšan IRMATOV (UZB)

URUGVAJ - FRANCIJA 0:0