Thiago Silva (desno) se veseli vodilnega zadetka s Paulinhom. Foto: Reuters
Thiago Silva (desno) se veseli vodilnega zadetka s Paulinhom. Foto: Reuters
David Luiz
David Luiz je sredi drugega polčasa dosegel sijajen zadetek s prostega strela s 30 metrov. Foto: Reuters
Prekršek Zunige nad Neymarjem
Rodriguez z 11-metrovke znižal na 2:1
Kolumbijcem razveljavili gol
David Luiz s prostega strela povišal na 2:0
Thiago Silva že v 7. minuti zatresel mrežo

Že v 7. minuti je po predložku Neymarja iz levega kota na daljši vratnici z levim kolenom zadel Thiago Silva, na katerega so branilci povsem pozabili. Visok predložek je preletel vse v gneči sredi 16-metrskega prostora, David Luiz je nase vezal tri Kolumbijce, brazilskemu kapetanu pa iz bližine ni bilo težko pospraviti žoge v mrežo.
Na 2:0 je v 68. minuti s sijajnim prostim strelom s 30 metrov povišal še en osrednji branilec Luiz. Po prekršku nad Hulkom je silovito sprožil in zadel naravnost v desni zgornji kot kolumbijskih vrat. Žoga je preletela živi zid, vratar David Ospina se je z rokavico celo dotaknil žoge, a je bil strel premočan.
Kolumbija je častni gol dosegla v 80. minuti, ko je z 11-metrovke zadel najboljši strelec mundiala James Rodriguez po prekršku vratarja Julia Cesarja nad osamljenim rezervistom Carlosom Bacco, ki mu je podal prav Rodriguez. Upravičeno je prejel rumeni karton, Kolumbija pa strel z bele točke. Rodriguez je pri izvedbi za trenutek zastal, poslal Cesarja v desno, sam pa streljal v levo.

Oglejte si celotno tekmo med Brazilijo in Kolumbijo še enkrat. Prvi in drugi polčas. Vas zanimajo le vrhunci? Analiza prvega in drugega polčasa.


Maicon namesto Alvesa

Prvič na tem prvenstvu je v obrambi gostiteljev igral Maicon. Na klopi je ostal Dani Alves. V primerjavi s tekmo osmine finala proti Čilu je bila v brazilski izbrani vrsti še ena sprememba. Kaznovanega Luiza Gustava je v vezni vrsti zamenjal Paulinho.

Kolumbijski selektor Jose Pekerman se je prav tako odločil za dve spremembi. Vezista Fredy Guarin in Victor Ibarbo sta bila na zelenici namesto Abela Aguilarja in Jacksona Martineza, ki sta igrala proti Urugvaju (2:0).
Cuadrado blizu izenačenja
Na začetku tekme zgodnji zaostanek sicer ni preveč zmedel Kolumbijcev in po desetih minutah so prišli do prve priložnosti. Juan Guillermo Cuadrado si je priboril žogo na robu kazenskega prostora in močno sprožil, a mimo desne vratnice, pri čemer je strel delno preusmeril v kot tudi Silva.

V 20. minuti je le izjemna obramba Ospine preprečila, da ni Hulk podvojil domačega vodstva. Žoga se je odbila do Oscarja, čigar strel pa je v kot preusmeril Mario Yepes. V 28. minuti si je močni Hulk na levi strani kazenskega prostora pripravil prostor in silovito udaril, a je bil Ospina znova na pravem mestu.

Kolumbija je v končnici prvega polčasa le vzpostavila ravnotežje in Ibarbo je v 37. minuti priigral prekršek na vrhu kazenskega prostora. Dolgo časa sta se Cuadrado in Rodriguez dogovarjala za izvedbo prostega udarca, a nato je Neymar prehitro stekel iz živega zidu in blokiral poskus prvega zvezdnika Kolumbije, česar pa sodnik iz Španije Carlos Velasco Carballo ni sankcioniral. V prvem polčasu smo videli povsem drugačen obraz Brazilije kot na prvih štirih tekmah.

Sodnik razveljavil zadetek za 1:1
Ob odmoru je Pekerman Ibarba zamenjal z Adrianom Ramosom. Prvih deset minut nadaljevanja ni prineslo resnih zaključnih strelov. Brazilci so držali žogo in uspešno dušili Kolumbijce, ki niso našli prave poti do vrat.

V 59. minuti so kofetarji spletli lepo akcijo, v kateri je žoga obkrožila kazenski prostor Brazilije. Po zadnji podaji Rodrigueza je iz voleja poskusil Guarin, a močno previsoko.

V 64. minuti je 39. prekršek na tekmi vendarle prinesel prvi rumeni karton in to izredno bolečega za Brazilijo. Po prekinitvi je Silva nespametno oviral Ospino in zasluženo prejel opomin. A za kapetana selecaa je bil to drugi rumeni karton na prvenstvu, kar pomeni, da ne bo smel igrati v polfinalu.

Dve minuti pozneje je prišlo do velike zmede pred brazilskimi vrati. Cesar je bil prekratek za žogo, ki se je začela odbijati na petih metrih, na koncu pa jo je v mrežo poslal veteran Yepes. A španski sodnik je piskal še pred strelom in dosodil prepovedan položaj, ki mu ga je na začetku akcije "signaliziral" pomočnik.

Sledil je zadetek Luiza, po njem pa je Pekerman prvič na prvenstvu v igro poslal še Bacco, ki je nadomestil nevidnega Tea Gutierreza. Kolumbija se je povsem preusmerila v napad in puščala veliko prostora brazilskim napadalcem, zlasti Neymarju, ki je sprožil zunaj kazenskega prostora, a je diagonalni strel zletel mimo leve vratnice.

Poškodba in konec prvenstva za Neymarja
Po znižanju Kolumbije je sledilo dramatičnih deset minut, ki pa ni prineslo resnejših priložnosti. Edini šok za Brazilijo se je zgodil v 88. minuti, ko je Juan Zuniga z grobim prekrškom poškodoval Neymarja, ki je bil dodobra načet že na tekmi proti Čilu in tri dni ni treniral v polnem obsegu. Prvi zvezdnik selecaa je bil prisilno zamenjan, v igro pa je vstopil branilec Henrique. Neymarja so z igrišča odnesli na nosilih in ga z rešilcem odpeljali v bolnišnico v Fortalezi. Tam so ugotovili, da ima poškodovano eno izmed vretenc. Operacija ne bo potrebna, bo pa moral počivati vsaj nekaj tednov, tako da je zanj svetovno prvenstvo že končano!

V torek ob 22. uri po slovenskem času se bo v Belo Horizonteju Brazilija za mesto v velikem finalu pomerila z Nemčijo.

Četrtfinale, Fortaleza:
BRAZILIJA - Kolumbija 2:1 (1:0)
60.342; Thiago Silva 7., David Luiz 68.; Rodriguez 80./11-m

Brazilija: Julio Cesar , Maicon, Thiago Silva , David Luiz, Marcelo, Fernandinho, Paulinho ( 86./Hernanes), Hulk ( 82./Ramires), Oscar, Fred, Neymar ( 88./Henrique).
Kolumbija: Ospina, Zuniga, Zapata, Yepes , Armero, Sanchez, Guarin, Cuadrado ( 80./Quintero), Rodriguez , Gutierrez ( 70./Bacca), Ibarbo ( 46./Ramos).
Sodnik: Carlos Velasco Carballo (ŠPA)
Rio de Janeiro:
Francija - NEMČIJA 0:1 (0:1)
74.240; Hummels 13.

Prekršek Zunige nad Neymarjem
Rodriguez z 11-metrovke znižal na 2:1
Kolumbijcem razveljavili gol
David Luiz s prostega strela povišal na 2:0
Thiago Silva že v 7. minuti zatresel mrežo