V skupinskem delu turnirja v Braziliji je bilo podeljenih devet rdečih kartonov. Med kaznovanimi reprezentancami je zmagala le Belgija, ki je z 1:0 premagala Južno Korejo. Belgijci so že v 45. minuti ostali brez Stevena Defourja. Foto: Reuters
V skupinskem delu turnirja v Braziliji je bilo podeljenih devet rdečih kartonov. Med kaznovanimi reprezentancami je zmagala le Belgija, ki je z 1:0 premagala Južno Korejo. Belgijci so že v 45. minuti ostali brez Stevena Defourja. Foto: Reuters
Juan Arango
Juan Arango je z 22 goli prvi strelec venezuelske izbrane vrste. Deset let je preživel v Evropi - po pet je nosil dres Mallorce, pet pa Borussie Mönchengladbach. Foto: EPA
Nemški navijači
Nemčija in Argentina sta se zadnjič pomerili v četrtfinalu leta 2006, ko so bili po enajstmetrovkah uspešnejši Nemci. Foto: EPA

Na portalu Športni SOS se še naprej ukvarjamo z vprašanji, ki so povezana s svetovnim prvenstvom v nogometu.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


363. Koliko rdečih kartonov je bilo na svetovnih prvenstvih v nogometu podeljenih na tekmah na izpadanje? Ali je njihovo število manjše ali višje v primerjavi s skupinskim delom tekmovanja?

Blaž Habjanič

Rdeči karton na svetovnih prvenstvih obstaja od leta 1970, prvič pa je bil podeljen štiri leta pozneje. V analizi so zaobjeti vsi turnirji od leta 1986. Pred tem je bilo tekem na izpadanje minimalno (dve proti 36).

Od Mehike 1986 do Brazilije 2014 je bilo v skupinskem delu tekmovanja podeljenih 91 rdečih kartonov, v bojih na izpadanje pa 42. Z drugimi besedami to pomeni, da je bil en rdeči karton v povprečju podeljen na 3,82 tekme, v bojih na izpadanje pa v povprečju na 2,86 tekme. To pomeni, da se število rdečih kartonov v bojih na izpadanje malenkost poviša.

364. Ali katera južnoameriška država še nikoli ni sodelovala na svetovnem prvenstvu?
David Polak

To je Venezuela, ki je bila neuspešna v vseh 12 kvalifikacijskih ciklih, v katerih se je skušala prebiti na svetovno prvenstvo. Vsaka od preostalih devetih reprezentanc je na svetovnem prvenstvu igrala vsaj trikrat. Brazilija je edina reprezentanca na svetu, ki je prav vselej igrala na SP-jih.

20 - Brazilija
16 - Argentina
12 - Urugvaj
9 - Čile
8 - Paragvaj
5 - Kolumbija
4 - Peru
3 - Bolivija, Ekvador

365. Kateri reprezentanci sta na svetovnih prvenstvih odigrali največ medsebojnih tekem?
Nejc Zalokar

Pred tedni smo že poročali, da se je Nemčija največkrat pomerila z Jugoslavijo oziroma Srbijo, ki ji Mednarodna nogometna zveza pripisuje vso jugoslovansko dediščino. Teh tekem je bilo sedem.

Tolikokrat je Nemčija igrala še proti Argentini, kar trikrat sta se pomerili v finalih svetovnih prvenstev, boljši izplen imajo Evropejci (4 zmage, 2 remija in 1 poraz).

Sedemkrat pa sta se pomerili tudi Brazilija in Švedska. Južnoameričani so bili bistveno uspešnejši, saj so petkrat zmagali, dve tekmi pa sta se končali brez zmagovalca. Njuna najpomembnejša tekma je bila leta 1958, ko sta se pomerili v finalu - Brazilija je zmagala s 5:2. Po dva gola sta dosegla Pele in Vava.