Športni SOS
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 5 glasov Ocenite to novico!
Steven Defour
V skupinskem delu turnirja v Braziliji je bilo podeljenih devet rdečih kartonov. Med kaznovanimi reprezentancami je zmagala le Belgija, ki je z 1:0 premagala Južno Korejo. Belgijci so že v 45. minuti ostali brez Stevena Defourja. Foto: Reuters
Juan Arango
Juan Arango je z 22 goli prvi strelec venezuelske izbrane vrste. Deset let je preživel v Evropi - po pet je nosil dres Mallorce, pet pa Borussie Mönchengladbach. Foto: EPA
Nemški navijači
Nemčija in Argentina sta se zadnjič pomerili v četrtfinalu leta 2006, ko so bili po enajstmetrovkah uspešnejši Nemci. Foto: EPA

Dodaj v

Odstotek rdečih kartonov višji v bojih na izpadanje

152. del rubrike Športni SOS
1. avgust 2014 ob 12:15,
zadnji poseg: 1. avgust 2014 ob 12:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Le ena reprezentanca iz južnoameriške nogometne zveze še nikoli ni nastopila na svetovnih prvenstvih v nogometu. To je Venezuela, ki je bila neuspešna v vseh 12 kvalifikacijskih ciklih.

Na portalu Športni SOS se še naprej ukvarjamo z vprašanji, ki so povezana s svetovnim prvenstvom v nogometu.

Vprašanja o športu, športni zgodovini in statistiki lahko pošiljate po elektronski pošti ali Twitterju.


363. Koliko rdečih kartonov je bilo na svetovnih prvenstvih v nogometu podeljenih na tekmah na izpadanje? Ali je njihovo število manjše ali višje v primerjavi s skupinskim delom tekmovanja?

Blaž Habjanič

Rdeči karton na svetovnih prvenstvih obstaja od leta 1970, prvič pa je bil podeljen štiri leta pozneje. V analizi so zaobjeti vsi turnirji od leta 1986. Pred tem je bilo tekem na izpadanje minimalno (dve proti 36).

Od Mehike 1986 do Brazilije 2014 je bilo v skupinskem delu tekmovanja podeljenih 91 rdečih kartonov, v bojih na izpadanje pa 42. Z drugimi besedami to pomeni, da je bil en rdeči karton v povprečju podeljen na 3,82 tekme, v bojih na izpadanje pa v povprečju na 2,86 tekme. To pomeni, da se število rdečih kartonov v bojih na izpadanje malenkost poviša.

364. Ali katera južnoameriška država še nikoli ni sodelovala na svetovnem prvenstvu?
David Polak

To je Venezuela, ki je bila neuspešna v vseh 12 kvalifikacijskih ciklih, v katerih se je skušala prebiti na svetovno prvenstvo. Vsaka od preostalih devetih reprezentanc je na svetovnem prvenstvu igrala vsaj trikrat. Brazilija je edina reprezentanca na svetu, ki je prav vselej igrala na SP-jih.

20 - Brazilija
16 - Argentina
12 - Urugvaj
9 - Čile
8 - Paragvaj
5 - Kolumbija
4 - Peru
3 - Bolivija, Ekvador

365. Kateri reprezentanci sta na svetovnih prvenstvih odigrali največ medsebojnih tekem?
Nejc Zalokar

Pred tedni smo že poročali, da se je Nemčija največkrat pomerila z Jugoslavijo oziroma Srbijo, ki ji Mednarodna nogometna zveza pripisuje vso jugoslovansko dediščino. Teh tekem je bilo sedem.

Tolikokrat je Nemčija igrala še proti Argentini, kar trikrat sta se pomerili v finalih svetovnih prvenstev, boljši izplen imajo Evropejci (4 zmage, 2 remija in 1 poraz).

Sedemkrat pa sta se pomerili tudi Brazilija in Švedska. Južnoameričani so bili bistveno uspešnejši, saj so petkrat zmagali, dve tekmi pa sta se končali brez zmagovalca. Njuna najpomembnejša tekma je bila leta 1958, ko sta se pomerili v finalu - Brazilija je zmagala s 5:2. Po dva gola sta dosegla Pele in Vava.

Slavko Jerič, <a href="https://twitter.com/#!/lavkeri">@lavkeri</a>
Prijavi napako
Komentarji
strip-y
# 01.08.2014 ob 12:38
"Nemčija in Argentina sta se zadnjič pomerili v četrtfinalu leta 2006, ko so bili po enajstmetrovkah uspešnejši Nemci."

Zdi se mi, da tole ne drži.
BaRcA14
# 01.08.2014 ob 13:35
Pred tedni smo že poročali, da se je Nemčija največkrat pomerila z Jugoslavijo oziroma Srbijo, ki ji Mednarodna nogometna zveza pripisuje vso jugoslovansko dediščino. Teh tekem je bilo sedem.

Še ena od fars Uefe in Fife, tako kot se pripisujejo vsi dosežki naših in ostalih športnikov iz Jugoslavije Srbiji, kot da je bila država Srbija in smo bili vsi srbi v državi..
montebuba
# 03.08.2014 ob 15:29
Juan Arango ima tudi največ nastopov za Venezuelo, skupaj z Maldonadom pa je najboljši strelec;
Tunček
# 01.08.2014 ob 17:30
No Američani so zelo korektno poročali o hokeju na OI, ko so rekli da je Slovenija že igrala hokej na OI, ampak takrat še kot Jugoslavija, ker tisto so pa res bili sami naši igralci.
marialorca
# 01.08.2014 ob 16:49
Obe Gvajani in Surinam v kvalifikacije med Karibske otoke. Če bi to prešinilo tudi Venezuelo (glej Avstralijo v Aziji), bi verjetno že zdavnaj našli pot na SP. Navijam za Venezuelo, da ji uspe priti že na SP v Rusiji 2018. Res pa je, da ne ve vem, ali namesto Čila, Ekvadorja, Urugvaja, Kolumbije, Peruja, Paragvaja, Argentine, Bolivije ali Brazilije.
el CARTEL
# 01.08.2014 ob 16:24
BaRcA14 @ no, pripisujejo ji tudi mednarodna olimpijska zveza, pa tudi recimo rokomenta, vaterpolo, odbojkaška svetovna organizacija in podobno. tako da uefa tu ni nič kriva

in to je standardni postopek. tudi uspehi sovjetske zveze se niso pripisali kazahstanu, armeniji in uzbekistanu, ampak rusiji.

situacija je v primeru jugoslavije še najmanj sporna, saj je država ohranila celo ime, le meje so bile drugačne

to je pač pravilo in velja tudi v bodoče. tudi če se španija razpade, bodo uspehi španske reprezentance pripadli ostanku španije in ne kataloniji recimo
Roko5
# 01.08.2014 ob 13:53
famoznih 4:0 pod VODSTVOM DIEGA ne steje.... ce mas slab spomin kot poslanci ki jih spotoma spremljam ,sedaj se vse obljubljajo...
Izbor